Zelfvertrouwen vergroten, hoe doe je dat?

Wanneer ik mensen spreek, hoor ik ze vaak zeggen dat ze hun zelfvertrouwen willen vergroten omdat ze verwachten dat ze met een beetje meer zelfvertrouwen een gelukkiger leven leiden. Veelal stellen ze dingen uit omdat ze denken dat ze iets niet kunnen of dat ze bang zijn om te falen. Stemmetjes als “ik kan het niet”, ” dat is niet voor mij weggelegd”, ‘doe maar gewoon dat is al gek genoeg”, “iemand anders is daar veel beter in”, voeren de boventoon. Ze zien het feit dat ze weinig zelfvertrouwen hebben als een gegeven waar ze mee moeten leven.

Herken je dat? Dit is jammer én helemaal niet nodig want op jezelf te vertrouwen is iets dat je kunt (moet?)ontwikkelen. In dit blog geven geven we je tips wat je kan doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Zodat ook jij een gelukkiger leven kunt leiden en de wereld kan laten zien wie je werkelijk bent.

Dus wil je alles op een rijtje en wat extra tips? Lees dan deze bijdrage of meld je aan bij onze training waar we in een ontspannen sfeer met gelijkgezinden op zoek gaan naar wat jij nodig hebt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zodat je gemakkelijker de dingen doet, die je graag wil doen zonder bang te zijn dat het niet goed gaat!.

Veel leesplezier

Petri Elemans

1. Zelfvertrouwen vergroten of: “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?”

Met de vraag: ‘ hoe krijg je meer zelfvertrouwen?’ ben ik al enige tijd bezig. Ook ik worstel soms met mijn zelfvertrouwen. Zo merkte ik tijdens het schrijven van deze bijdrage over zelfvertrouwen vergroten dat dat best een beproeving is van mijn eigen zelfvertrouwen. Want je stelt jezelf immers kwetsbaar op door ook je eigen verhaal publiekelijk te vertellen en bent heel benieuwd naar de reacties. Dan komen er stemmen van mijn innerlijke criticus als: “Wat als niemand mijn bijdrage interessant vindt?” Of “Wat als ze het niet met me eens zijn.”, etc., etc. Dus doe me een lol en geef me als je het de moeite waard vindt een digitale pluim. Daar krijg ik meer zelfvertrouwen van.

1.1 Heb je behoefte om je zelfvertrouwen te vergroten?

Denk je dat je als je je zelfvertrouwen zou vergroten dat je met een beetje meer zelfvertrouwen beter in je vel zou zitten en dat je dan alles zou kunnen bereiken waar je van droomt. Dat zou toch fantastisch zijn. Echter is er bij jou ook vaak iets dat je tegenhoudt. Lees dan verder, ga aan de slag met onze tips en leer meer op jezelf te vertrouwen. Of kijk eens naar onze training persoonlijk leiderschap en zelfvertrouwen. Daar gaan we met een kleine groep, in een veilige omgeving, onder deskundige begeleiding samen met jou aan de slag. We onderzoeken dan wat jij met jouw mogelijkheden kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, zodat je eerder je doelen bereikt.

1.2 Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen ?

De vraag: ‘ Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen ?’ is best een lastige. Immers misschien zit je al aan je top en heb je je maximum als het gaat om hoe veel zelfvertrouwen je kan krijgen al bereikt. Echter mijn ervaring met het krijgen van zelfvertrouwen is gelukkig anders. Er lijkt nauwelijks een limiet aan te zitten. Dus voor iedereen is de vraag: Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen en met name het antwoord interessant.

Ik weet nu dat iedereen in staat is om meer zelfvertrouwen te krijgen en zijn zelfvertrouwen te vergroten. Zelfvertrouwen is iets dat je kunt ontwikkelen en verder uitbouwen. Ik krijg meer zelfvertrouwen door gericht aan mijn zelfvertrouwen te werken. Hierdoor word ik assertiever en gaat mijn persoonlijke effectiviteit omhoog.

Inmiddels heb ik al een hele reis afgelegd en ik ben er nog niet. Gelukkig merk ik wel dat ik steeds beter weet hoe ik meer zelfvertrouwen krijg. Hierdoor kom ik dichter bij waar ik wil zijn. Dat merk ik doordat ik me in steeds meer situaties comfortabel voel.

In dit blog wil ik je inspireren en geef praktische tips wat je wel en niet moet doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik ben er van overtuigd dat iedereen in het leven wat te leren heeft. Belangrijk voor mij is dat ik aan het einde van mijn reis volmondig kan zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om meer zelfvertrouwen te krijgen. En dat ik accepteer wie ik werkelijk ben. Als dat het geval is, klopt het en kan ik zeggen dat ik voldoende zelfvertrouwen heb.

2. Vertrouw op jezelf is de allerbeste tip!

Hoe plat ook de beste tip om zelfvertrouwen te vergroten is: VERTROUW OP JEZELF! Het lastige hiervan is dat een ander dat niet kan doen maar jij alleen. Dus als je “Vertrouw op jezelf”, hoort dan moet het duidelijk zijn dat er slechts een iemand is die je kan helpen en dat ben jezelf. Om dat te kunnen doen moet je jezelf heel goed kennen en accepteren dat je bent wie je bent.

Dus als iemand tegen je zegt vertrouw op jezelf weet dan dat je zelf aan de slag moet. We geven je diverse tips waar je wat mee kan. Echter als het gaat om zelfvertrouwen zal je met jezelf in gesprek moeten en eerlijk naar jezelf moeten zijn. Het zou mooi zijn als je na het lezen van de tips weet wat je moet doen zodat je uiteindelijk kan zeggen: Ik vertrouw op mezelf, ik weet wie ik ben, wat ik kan en ik ben het waard om op mezelf te vertrouwen! Dat wens ik iedereen toe.

3. Hoe zit dat met zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is situatie en tijdsgebonden en is veel meer dan alleen je communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Het zegt iets over hoe jij op een bepaald moment ergens ‘in staat’. In tegenstelling tot Pipi Langkous zullen de meeste mensen niet zeggen: “Ik heb het nog nooit gedaan dus zal ik het wel kunnen.” Juist het tegendeel. Voorgaande ervaringen en hoe je daarmee om gaat, bepalen voor een groot gedeelte hoe je er de volgende keer in een vergelijkbare situatie in staat. Als iets eerder gelukt is, zul je daar automatisch vertrouwen uit putten. Helaas is het tegenovergestelde ook waar. Hoe hiermee om te gaan?

3.1 Probeer uit, geloof erin én leer hoe je meer zelfvertrouwen krijgt!

Belangrijk bij het zelfvertrouwen vergroten, is dat je nieuwe dingen uitprobeert en er van leert. Dat is de natuurlijke leercurve. De NLP-overtuiging: “Als anderen het kunnen, dan kan ik het ook leren.” kan hierbij helpend zijn. Iedereen is gevallen bij het leren lopen of fietsen. Vallen hoort erbij en je leert weer wat. Belangrijk is wel dat je erin gelooft én het blijft proberen. Om de groei van je zelfvertrouwen te stimuleren is het ook heel belangrijk hoe je kijkt naar de situatie. Toon persoonlijk leiderschap weet wat belangrijk is voor jou en ander daarnaar. En doe daarom af en toe ook iets waar je bang voor bent.

Zoals Vincent van Gogh het ooit zei: “Wanneer je een stem in je hoofd hoort zeggen ‘Maar je kan helemaal niet schilderen!’ ga dan juist schilderen! en de stem zal tot stilte worden gebracht.”

3.2 Half vol of half leeg!

Er zijn verschillende manieren om naar iets kijken. De Mensen die vanuit het positieve kijken (half vol) focussen zich op wat allemaal goed gaat. De mensen die zich focussen op wat er allemaal niet goed gaat (half leeg) focussen zich op wat er allemaal fout gaat. Wanneer je wil werken aan je zelfvertrouwen is het handiger om vanuit de positieve inkijk te kijken. Hier vind je bevestiging dat je telkens weer wat leert.

Wissel regelmatig van perspectief! Daar leer je meer van!

Echter pas wel op. Als iets niet helemaal goed gaat en je kijkt alleen naar wat er wel goed ging, krijg je misschien veel vertrouwen. Maar de kans dat het de volgende keer wel goed gaat is, omdat je niet van je fouten hebt geleerd, niet zo groot. Dit noemen we overschatting. Deze mensen zullen niet veel oefenen omdat ze denken dat ze het wel kunnen. Hierdoor zal hun zelfvertrouwen niet vergroten. Echter als je alleen naar het negatieve kijkt, heb je de andere kant van de medaille. Je denkt dan dat je het nooit gaat leren. Ook hier zal niet veel geoefend worden. En ook hier zal niet geleerd worden en zullen er geen positieve ervaringen zijn die het zelfvertrouwen vergroten. De oplossing zit in het midden. Het glas is zowel half leeg als halfvol.

Dus ga aan de slag. Geniet van wat goed gaat en geniet ervan. Leer van wat er fout gaat zonder daarover in de put te raken. Als je zo gericht werkt aan je zelfvertrouwen gaat je persoonlijke effectiviteit omhoog. Om je zelfvertrouwen te vergroten moet je persoonlijk leiderschap tonen en dingen ondernemen. Kijk daarna zowel naar wat goed is gegaan en kijk ook naar wat er verbeterd kan worden.

Ga aan de slag en verzamel positieve ervaringen en koester ze en leer ook van je fouten. Weet dat hoe vaker je iets succesvol doet hoe meer zelfvertrouwen je daar uit kunt putten voor een volgende vergelijkbare situatie.

Geïnteresseerd in de tips hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten?
Klik op onderstaande button.

4. Wat is zelfvertrouwen nu precies?

Wat is nu de definitie van zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen is niets meer of minder dan dat je de overtuiging hebt dat je iets kunt. Het is geloof in eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken aan kunt. En zo kan het zijn dat je in de ene vaardigheid/situatie meer zelfvertrouwen hebt dan in andere gevallen. Zelfvertrouwen in het ene beïnvloedt ook zelfvertrouwen in het andere. Het gaat er om dat je gelooft dat je het kunt.

Een zoon van vrienden van Ad had op school steeds te horen gekregen van ‘Meneer Henk’ dat hij niet zo goed kon leren. Dat werd drie jaar door de leerkracht consequent tegen hem gezegd en hij begon dat ook te geloven. Uiteindelijk kreeg hij vmbo basis/kader als schooladvies. Daar is trouwens niets mis mee maar was geen advies dat bij zijn mogelijkheden paste. Gelukkig was hij goed in sport en hieruit putte hij veel zelfvertrouwen. Om een lang verhaal kort te maken. Op de Johan Cruijff Academie kwam hij er achter dat hij toch best wel kon leren en het ook leuk vindt. Nu is hij bezig met zijn laatste jaar in het HBO en het gaat goed. Zijn zelfvertrouwen van de sport heeft hij meegenomen naar zijn studie.

In mijn beleving gaat het bij zelfvertrouwen vergroten altijd om het accepteren van jezelf. Dat je tevreden bent met wie je bent, met alle plussen en minnen. Maar ook dat je wil leren en daarom van jezelf fouten mag maken zonder dat je jezelf veroordeelt. Kortom, je vindt van jezelf dat je er toe doet en dat je er mag zijn.

4.1 Het verband tussen zelfvertrouwen vergroten en assertiviteit.

Assertiviteit is voor mij zowel opkomen voor jezelf, de plaats innemen die van jou is en tegelijkertijd anderen in hun waarde laten. Dus iedereen, inclusief jezelf, met respect behandelen en dat ook duidelijk maken aan je omgeving. Om dat te kunnen doen heb je zelfvertrouwen nodig. Dan weet je welke plaats van jou is. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, straal je dat vaak uit en is het gemakkelijker om je plaats in te nemen. Wanneer je dat op een natuurlijke wijze doet, ben je eigenlijk al assertief. Als je assertief bent heb je een gezonde relatie met jezelf en de mensen om je heen. En handel je vanuit zelfvertrouwen.

4.2 Hoe ontstaat zelfvertrouwen?

In de kinderjaren ontwikkel je je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontstaat door het opdoen van positieve ervaringen. Hoe meer positieve feedback je krijgt op wat je doet hoe beter het is voor je zelfvertrouwen. Zowel iemands persoonlijkheid als zijn of haar sociale omgeving spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk om regelmatig aan anderen feedback te vragen. Want anderen zien vaak dingen waar jezelf geen erg in hebt en die je kunnen helpen bij je ontwikkeling..

Positieve impulsen vergroten het zelfvertrouwen!

Als je als kind van je ouders of opvoeders vaak te horen krijgt dat je het goed hebt gedaan dan geeft je dat een enorme boost in je zelfvertrouwen. Zeker als ze je ook stimuleren om dingen te ondernemen. Dat is een belangrijke basis voor je verdere persoonlijke ontwikkeling en helpt je je zelfvertrouwen te vergroten.

Negatieve ervaringen werken negatief op het zelfvertrouwen!

Het tegenovergestelde is helaas ook waar. Wanneer je bijvoorbeeld in een beschermde omgeving bent opgegroeid is het waarschijnlijk dat je ouders je weinig ruimte gaven. Hierdoor ben je niet vaak gestimuleerd om zelf dingen te ondernemen of je eigen standpunten te vormen. Het gevolg is dat je minder positieve ervaringen hebt en daardoor vaak minder zelfvertrouwen.

Het vergt lef om je zelfvertrouwen te vergroten!

In je ontwikkeling kan het gebrek aan zelfvertrouwen zich uiten in gedrag. Je voelt je onzeker en durft bijvoorbeeld in een vergadering je mening niet te laten horen. Of je bent terughoudend in het nemen van initiatief. Of je vraagt je voortdurend af wat anderen wel niet zouden zeggen of vinden als je wel je stem zou laten horen. Door jezelf in te houden doe je geen positieve ervaringen op en krijg je niet de bevestiging dat je bijvoorbeeld best goede ideeën hebt. Door jezelf in te houden neemt je zelfvertrouwen niet toe omdat je geen positieve ervaringen opdoet.

Sterker nog als je niet oppast kom je zelfs in een negatieve spiraal terecht. Wanneer je uit je omgeving steeds kritiek krijgt op je gedrag of prestatie kan dat ook een oorzaak zijn dat je zelfvertrouwen afneemt of zich niet optimaal ontwikkelt. Je wordt onzeker, gaat aan jezelf twijfelen en gaat dingen uit de weg.

zelfvertrouwen corpulente dame staand op een stijger toont zichzelf in gehele omvang en straalt trots uit
Zelfvertrouwen – laten zien wie je bent

5. Negen tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen.

Het hebben van een groot vertrouwen in jezelf kan je helpen bij het slagen op meerdere vlakken, zowel in je persoonlijke als je professionele leven. Echter niet iedereen heeft veel zelfvertrouwen. Er zijn best veel mensen die worstelen met hun zelfvertrouwen. Voor hen hebben we een aantal simpele stappen bedacht die je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Maak er tijd voor en loop ze eens door. Succes met het vergroten van je zelfvertrouwen!

5.1 Maak de balans op en ga aan de slag met vergroten van je zelfvertrouwen!

Een goed medicijn om je zelfvertrouwen te vergoten is: stilstaan bij jezelf en
onderzoeken wat goed en wat niet goed is voor jou
. Dat is de basis. Maak contact met wat je echt wilt en waar je al dan niet vrolijk van wordt. Om dat te kunnen moet je je gewaarworden wat je eigen gevoelens en gedachten zijn. Vraag jezelf regelmatig af, waar jij zelf behoefte aan zou hebben. Neem jezelf serieus, erken die behoefte en zoek manieren, die bij jóu én bij de situatie passen om die behoeften te vervullen. Ga concreet aan de slag met wat voor jou belangrijk is. Begin met kleine dingen en ervaar hoe het is om dingen te doen waar je vrolijk van wordt.

5.2 Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door jezelf complimenten te geven!

Door jezelf complimenten te geven vergroot je je zelfvertrouwen. Geef jezelf regelmatig een schouderklopje en zeg tegen jezelf dat heb ik goed gedaan. Ook is het helpend om aan het einde van de dag stil te staan bij de dingen die goed zijn gedaan. Door je aandacht te richten op de dingen die goed zijn gegaan, krijg je zicht op je positieve kwaliteiten. Alles wat je aandacht geeft dat groeit, zo ook je zelfvertrouwen.

5.3 Spreek jezelf moed in!

Dagelijkse positieve bevestiging van jezelf helpt bij het vergoten van je zelfvertrouwen. Bouw voor jezelf een paar momenten op de dag in om naar jezelf in de spiegel te kijken en uit te spreken wat je in jezelf waardeert. Dit kan iets zijn waar je ook echt in gelooft of iets waarvan je zou willen dat het waar is. Wanneer je dagelijks tegen je spiegelbeeld zegt “Ik hou van jou” of  “Je bent de moeite waard” zul je ontdekken wat je innerlijke stem tegen je zegt. In het begin zal het vreemd voor je zijn of hoor je geen innerlijke stem omdat die de woorden waarschijnlijk wantrouwt. Naar verloop van tijd gaat je innerlijke stem geloven wat je zegt. Dit noemen we zelfbevestiging. Zelfbevestiging is een krachtig instrument. Spreek het uit alsof het al gebeurd is. Zeg tegen jezelf, “Ik ben een zelfverzekerd iemand. Ik kan alles doen wat ik wil.”

Enkele andere voorbeelden van positieve waardering zijn:

  • “Ik ben aangenaam gezelschap”
  • “Ik kan het”
  • of ….
  • “Ik geloof in mezelf”
  • “Ik ben een lieve moeder”

5.4 Wees mild voor jezelf!

Mensen met weinig zelfvertrouwen leggen de lat voor zichzelf vaak erg hoog. Daarnaast zijn ze meestal ook erg kritisch op zichzelf. Dit kan verlammend werken. Immers waarom zou je je best doen als het toch niet goed genoeg is.

Door te leren milder te zijn voor jezelf kun je je innerlijke criticus de baas worden. Hierdoor ontstaat er ook ruimte voor leren en persoonlijke groei. Sta jezelf daarom toe dat je fouten mag maken en vergeef jezelf wanneer het niet helemaal gegaan is zoals je graag zou willen. Haal de positieve punten eruit. En weet dat je het de volgende keer anders kan doen en blijf proberen en leren. Steun jezelf met mildheid als je de volgende keer aan iets nieuws of aan iets anders begint dat je net hebt geleerd. Probeer ook de humor van het leren in te zien. Lachen om jezelf kan erg helpend zijn.

Voorbeeld: Ik ben een fanatieke hardloopster en ben me aan het voorbereiden op mijn eerste halve marathon. Bloedspannend vind ik het, want stel nou dat het me niet gaat lukken. In de voorbereiding worden mijn hardlooprondes steeds langer en mijn tempo gaat omhoog. Er zit vooruitgang in. Elke keer, of de prestatie nou beter is dan de vorige keer of niet, waardeer ik mijn inzet. “Goed dat je bent geweest, heb je goed gedaan”. Los staat of er werkelijk vooruitgang in zat. Gelukkig is dat trouwens nu wel het geval.

5.5. Ga aan de slag, benoem je successen en geniet ervan!

Zelfvertrouwen bouw je stapsgewijs op. Belangrijk hierbij is ook dat je als je een mijlpaal(tje) bereikt hebt dat je er even bij stil staat en dat succes(je) viert. Kijk met bewondering naar jezelf, geniet ervan en ga dan pas verder. Marinus Knoope staat in zijn creatiespiraal stil bij dat fenomeen. Met name het ontvangen, waarderen en ontspannen zijn stappen bij het realiseren van doelen die veelal in onze cultuur onderbelicht zijn. Echter deze zijn nodig om weer energie voor het volgende te krijgen.

Met name bij het opbouwen van je zelfvertrouwen is het belangrijk dat je stilstaat bij je behaalde successen. Zij zijn de input voor je zelfvertrouwen. Interessant is dat je zelf de grootte van het succes bepaalt. Zorg ervoor dat ze realistisch zijn. 

5.6. Stapje voor stapje. Benoem realistische tussendoelen.

Zorg ervoor dat je haalbare en inspirerende (tussen)doelen benoemt. Dat zijn doelen waar je zelf invloed op hebt en die meestal niet al te ver van je afliggen. Als je op de MAVO zit en de wens hebt om te promoveren dan is dat een hele weg. Een tussendoel bijvoorbeeld de HAVO halen en dan naar het VWO gaan, is al veel inspirerender. Ga voor je tussendoelen. Kijk wat er al is en geniet van de behaalde resultaten en de weg ernaar toe. Dat geeft ook zelfvertrouwen. Dat wil niet zeggen dat je je ambitie op moet geven, natuurlijk niet, maar via tussen doelen naar je einddoel komen, werkt beter. Realiseer je dat als je hoge verwachtingen hebt en je doelen niet echt voor de hand liggen dat dan de kans op mislukking of teleurstelling groot is.

Stapsgewijs naar je einddoel

Een neefje van Ad zat in de derde van de MAVO en liet zijn rapport zien. Het was een normaal rapport maar wat opviel was dat hij voor scheikunde en natuurkunde een 8 had. Toen Ad vroeg wat wil je worden zei hij naar de universiteit wilde om natuur en scheikunde te gaan studeren. Hij had zijn weg al helemaal bedacht. Hij zou eerst de MAVO afmaken, dan naar de HAVO, etc. Na een lange tocht via werk en het avond Atheneum is hij uiteindelijk gaan studeren. Inmiddels is hij twee keer gepromoveerd op onderwerpen op dat terrein.

Kijk naar je huidige situatie en naar je verwachtingen en probeer de weg van de huidige situatie naar de  gewenste situatie op te delen in kleine realistische stapjes. Essentieel is dat je zelf invloed hebt op het behalen van je doel. Als je bijvoorbeeld als verwachting hebt dat iedereen in je team je aardig moet vinden kan dit leiden tot een teleurstelling. Immers wat mensen van je vinden, heb je niet geheel in de hand. Focus je in plaats hiervan op je eigen cirkel van invloed. Dus kies een doel waarvan je het bereiken ervan helemaal zelf in de hand hebt. Anders ligt de excuustruus al op de loer en dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.

5.7 Inzicht in je sterke en zwakke kanten vergroot je zelfvertrouwen.

Wanneer je inzicht hebt in je sterke en zwakke kanten krijg je een meer realistisch zelfbeeld. Maak een lijst van 10 sterke punten van jezelf en 10 zwakke punten. En vraag hierbij om hulp van je omgeving zeker als het om je sterke punten gaat. Anderen kunnen heel mooi aangeven waar je blinde vlekken liggen als het gaat om de punten waar je goed in bent.

Zeker wanneer je niet zoveel zelfvertrouwen hebt zal je gauw geneigd zijn om je eigen sterke punten te bagataliseren. Je zal merken dat dan het rijtje van de zwakke punten makkelijker is om in te vullen. Geef jezelf ook complimenten voor de sterke kanten en accepteer de zwakke kanten van jezelf. Niemand is perfect en zoals Johan Cruijff altijd zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel.”

5.8 Onderzoek je negatieve gedachten en overtuigingen.

Van negatieve gedachten en overtuigingen word je onzeker. Ze hebben daarom een slechte invloed op je zelfvertrouwen. Om je zelfvertrouwen te kunnen vergroten is het daarom nodig dat je inzicht krijgt in je eigen negatieve gedachten en overtuigingen. Als je dat denken stopt, kun je gaan werken aan meer zelfvertrouwen.

Dit kun je doen door de negatieve gedachten en overtuigingen die gedurende de dag bij je opkomen in een schrift of dagboek op te schrijven. Aan het eind van de dag kun je zien wat je allemaal opgeschreven hebt. Vervolgens kun je proberen te achterhalen waar de gedachten of overtuigingen vandaan komen en wat de oorzaak is van deze gedachten en overtuigingen. Als je dat weet kun je daarmee aan de slag. Realiseer je dat veel overtuigingen alleen maar in jouw hoofd zitten en dat het daarom altijd mogelijk is om anders te denken.

5.9 Erken je negatieve gedachten en overtuigingen en vorm ze om.

Iedereen kent negatieve gedachten. Echter mensen met weinig zelfvertrouwen hebben daar in meerdere mate last van. Belangrijk is het om zicht te hebben op je negatieve gedachten en dat je deze erkent. Mooier zou zijn als je om weet te gaan met negatieve gedachten en deze kunt parkeren. Als je dat doet hebben ze geen effect op je zelfvertrouwen.


Als je bijvoorbeeld de gedachte in je hoofd hebt: “Ik doe nooit iets goed, alles gaat bij mij fout” erken dan dat het hier gaat om niets meer dan een gedachte. Zeg dan tegen jezelf ik heb een gedachte dat ik faal. Dat is maar een gedachte en is niet wie ik ben. Sterker nog je kunt het ook proberen om te draaien. Door het negatieve te vervangen door iets positiefs zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf: “ik ben succesvol”.  Probeer maar eens en zie wat het doet.Of lees onze bijdrage: Positief denken kan je leren.

6. Kun je door het volgen van een communicatietraining of coachen je zelfvertrouwen vergroten?

Ik heb zelf ervaren dat het goed is om bewust aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Door het volgen van een communicatietraining of door te kiezen voor een coachtraject ben je automatisch bezig met hoe je functioneert. Wat gaat goed, waar loop je tegenaan en wat zou je anders willen zijn vragen die altijd op de een of andere wijze wel worden gesteld. Het beantwoorden van deze vragen is in mijn ervaring helpend voor je persoonlijke ontwikkeling en bevordert je zelfvertrouwen.

6.1 Coachen

Hoewel je zelf best het een en ander kunt doen als het gaat om het bevorderen van je zelfvertrouwen is het toch handig om als je vast loopt of als het te traag gaat een coach te raadplegen. De coach kan je met behulp van gerichte vragen en oefeningen een objectieve spiegel voorhouden en je daardoor verder op weg helpen. Uit de feedback die we krijgen van degene die we gecoached hebben, blijkt dat bijna alle trajecten op de een of andere wijze bijdragen aan meer zelfvertrouwen. Dit komt doordat degene die gecoached wordt een probleem waar hij last van heeft oplost en daar zelfvertrouwen uit put. Het mooie is dat we bij onze coaching op zoek gaan naar het logische niveau boven het “probleem”. Voor meer uitleg hierover zie stap 7 in de bijdrage persoonlijke effectiviteit. Wanneer je dat aanpakt heeft dat vaak ook positieve gevolgen op andere terreinen.

6.2 Communicatietraining en je zelfvertrouwen vergroten

Ook goede communicatietrainingen hebben direct effect op het zelfvertrouwen. Echter er zijn verschillende soorten. De communicatietrainingen die zich enkel richten op het bijbrengen van communicatieve vaardigheden hebben minder effect dan communicatietrainingen die zich richten op persoonlijke ontwikkeling. In het ene geval leer je een vaardigheid aan die je in bepaalde situaties toe kunt passen. Dit kan helpend zijn en je persoonlijke effectiviteit bevorderen.

In het andere geval denk aan onze trainingen“ als persoonlijk leiderschap maar ook onze leergang coachen van collega’s. In al die trainingen gaat het over hoe jij als persoon het beste uit jezelf kan halen. Dit is een veel fundamentelere aanpak dan alleen vaardigheden aanleren en sorteert, blijkens de evaluaties van die trainingen, veel meer effect op je persoonlijke effectiviteit.

7. Zelfvertrouwen vergroten, accepteer wie je werkelijk bent!

Ik denk dat velen van ons wel weten wat het betekent om van iemand anders te houden. Het gevoel van bewondering, een intens verlangen en tijd door willen brengen met de ander komt je vast bekend voor. We doen alles om onze liefde voor anderen te voeden, dat gaat ons gemakkelijk af. Van jezelf houden daarentegen is voor velen veel lastiger. In een eerdere bijdrage coach worden heb ik verwezen naar het liedje Ik hou van mij van Harrie Jeckers. Liefde voor jezelf is een combinatie van accepteren van jezelf in wie je werkelijk bent, zelfbewustzijn, zelfrespect en aardig zijn voor jezelf. Weten dat je de moeite waard bent en dat je er mag zijn. Wanneer het je ontbreekt aan deze waarden dan kun je met aandacht, geduld en compassie zelfliefde ontwikkelen. Immers zelfvertrouwen krijg je als je goed voor jezelf zorgt en op jezelf kunt vertrouwen.

Als je vergeeft en loslaat, zal er niet alleen een enorme last van je schouders vallen, maar zal de deur naar jouw zelfliefde zich openen. Louise L. Hay

7.1 Maak contact met wie je werkelijk bent!

Als je onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt, kan het zijn dat je gedrag vertoont dat niet goed voor je is. Je luistert dan niet (meer) naar je eigen intuïtie of je eigen behoefte. Hierdoor geef je meer dan je eigenlijk wil; je zegt vaak “ja” als je “nee” voelt en past je bijvoorbeeld veel te veel aan. Of je blijft in een rol in je relatie, die eigenlijk niet goed voelt. Ook kan het zijn dat je zo afgesneden bent van jezelf dat je alleen vanuit je hoofd leeft en je lijf negeert. Dat betekent dat je je fysieke en emotionele behoeften en gevoelens negeert. Kortom: je kunt eigenlijk ook niet op jezelf vertrouwen, want je doet dingen, waarmee je jezelf verraadt of delen van jezelf ontkent. Je hebben dus terecht een gebrek aan zelf-vertrouwen, want je bent voor jezelf ook niet te vertrouwen.

7.2 Zelfvertrouwen vergroten en assertiviteit

Iemand met veel zelfvertrouwen is per definitie ook assertief. Dat betekent dat je zowel weet wat je wil en dat ook aan anderen op een goede wijze duidelijk kunt maken. Iemand die niet assertief is, heeft als eerste impuls om zich aan de wensen of verwachtingen van anderen aan te passen. Hierbij vraag je je niet af of dat wel goed is voor jou of dat wel is wat je wil.

Als je dit herkent is het misschien interessant om je af te vragen waarom je je zo aanpast zonder rekening te houden met jezelf. Doe je dat omdat je graag erkenning wil van de ander? Of omdat je denkt dat dit zo hoort? Misschien verwacht je dat anderen dan op hun beurt dan ook wel aan jou zullen denken of voor jou zullen zorgen. En als dat laatste dan niet gebeurt, vraag je je dan af waarom niet. En ga je daardoor aan jezelf twijfelen. Als deze neerwaartse spiraal zich doorzet ga je misschien zelfs denken dat je niet de moeite waard bent, ga je slecht voor jezelf zorgen en raak je alle energie kwijt.

Wat de reden ook is: als je je teveel aanpast doe je jezelf te kort. Het gevolg is dat je zelf je eigen zelfvertrouwen aan het ondermijnen bent. De vraag is hoe kan het anders.

7.3 Hoe kun je assertief zijn zonder egoïstisch te worden?

Bij assertiviteit is het essentieel om niet teveel door te schieten in het opkomen voor jezelf en voor jezelf zorgen. Het kan niet de bedoeling zijn dat je egoïstisch wordt. Op zich is het natuurlijk helemaal niet erg om je af en toe aan te passen en iets voor anderen over te hebben. Sterker nog dat maakt het effect als je wel voor jezelf opkomt alleen maar groter. Daarom is het belangrijk dat er een evenwicht zit tussen jouw behoeften en die van je omgeving. Belangrijk is dat beiden regelmatig gehoord worden. Dus wil je weten hoe je op kunt komen voor jezelf mét respect voor de ander lees dan ook eens onze bijdrage: ” Opkomen voor jezelf. Wees assertief en bepaal welk type je geneigd bent te zijn.

Het gaat er wél om dat er voor jou een goede balans ontstaat tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf. Een balans die voor jou goed voelt en waar jij zelf blij van wordt. Dit maakt dat je tevreden over je zelf kunt worden en jezelf kunt gaan vertrouwen. Want dat is zelf-vertrouwen.

7.4 Wat is aantrekkelijk aan meer zelfvertrouwen en assertief zijn?

Het is de combinatie van openheid, tevredenheid en optimisme die mensen met zelfvertrouwen zo aantrekkelijk maakt. Personen met veel zelfvertrouwen stralen kracht uit: ‘Ik ben hier, ik doe wat ik doe en ik zorg dat ik een leuke dag heb.’ Wie wil dat nou niet?

Naar dat vertrouwen in onszelf zoeken we bijna allemaal. Iemand met zelfvertrouwen weet wat hij wil en wat hij kan. Hij weet ook wat hij niet wil en kan, waardeert zichzelf zoals hij is en maakt dat op een assertieve manier duidelijk aan zijn omgeving.

Wil je meer achtergrondinformatie over zelfvertrouwen?

Klik hieronder laat je gegevens achter en ontvang gratis onze tips.

8. Ter afsluiting. Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten?

In dit blog heb ik je een inkijk gegeven hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Ik hoop dat de tips, adviezen en de voorbeelden uit de praktijk voldoende zijn om er zelf mee aan de slag te kunnen. Het zou mooi zijn wanneer je door het toepassen van de tips je zelfvertrouwen kan vertrouwen. Zodat jij de wereld kunt laten zien wie je werkelijk bent.

Een coach kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Mocht je na het lezen van het blog en het oefenen thuis merken dat je nog extra ondersteuning nodig hebt om meer zelfvertrouwen te krijgen dan ben je van harte welkom voor een eerste gratis coachgesprek Samen kijken we dan wat jij concreet kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Mijn ervaring is dat coachen een prima middel is om je vaardigheden te ontwikkelen. Zeker als het gaat om vaardigheden waar je niet zo zeker van bent. Door het ontwikkelen van extra vaardigheden krijg je automatisch ook meer zelfvertrouwen. Door gericht aan de slag te gaan en met behulp van de feedback en vragen van de coach kom je verder. Je ontwikkelt jezelf en leert jezelf te accepteren.

Kortom je weet echt wie je werkelijk bent en krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen. Hierdoor kun je elke situatie ontspannen tegemoet treden. Kortom, blijf niet afwachten maar kom in beweging en laat je eventueel ondersteunen door een coach. Alleen zo wordt je de best mogelijke jij en kun je de wereld vol zelfvertrouwen tegemoet treden. Dus ben je benieuwd en prikkelt het een beetje en wil je meer zelfvertrouwen krijgen? Maak een afspraak en kom een keer vrijblijvend kennismaken. Mijn collega Ad van Heijst en ik helpen je graag.

Petri Elemans

Zelfvertrouwen vergroten!

Meld je aan voor een gratis coachgesprek en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Reviews

Bedankt

29 december 2020

J.V.B.B.

Praktische tips word ik blij van.

28 februari 2020

Ik ben door dit artikel uitgedaagd en gestimuleerd en ga aan de slag. Bedankt

C.B.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.

error: Geen toestemming...