Positief denken, kun je leren! Achtergronden, tips en weggever

Wat je overkomt kun je vaak niet beïnvloedden. Echter hoe je naar het leven kijkt en daaraan gekoppeld hoe je je voelt wel. Deze bijdrage over positief denken laat zien dat dat feitelijk altijd een keuze is. Dat betekent dat je daar zelf invloed op hebt. Het verhaal van Mo Gawdat over geluk bevestigt dat. In zijn boek geeft hij aan hoe hij het leven weer heeft opgepakt na de plotselinge dood van zijn kind en nu ondanks dat drama weer positief in het leven kan staan.

Geïnspireerd door dergelijke verhalen ben ik zelf ook aan de slag gegaan en weet uit eigen ervaring inmiddels ook wat positief denken voor je kan betekenen. Ik heb het zelf de laatste jaren omarmd en het heeft me al veel gebracht. Wát positief denken nu precies is en wat het me heeft gebracht, vertel ik in dit verhaal. Daarnaast geef ik je aan wat je zelf kunt doen om het je eigen te maken. Ik geef eveneens gratis praktische tips en daarnaast bieden we een interactieve online training persoonlijk leiderschap aan, waar je met begeleiding op afstand zelf mee aan de slag kunt.

Veel leesplezier!

Ad van Heijst

1. Mijn verhaal; hoe positief leren denken?

Het antwoord op de vraag hoe ik zelf positief heb leren denken wil ik graag met je delen. Daarbij ga ik eerst in op de omgeving waar ik uit kom en hoe ik geleerd heb om te denken.


1.1 De omgeving waar ik uit kom!

Positief denken is mij van nature vreemd. Want ik kom uit een familie van notoire ‘zwartkijkers’.  Van jongs af aan heb ik geleerd om mijn best te doen en alleen voor het optimale te gaan. Dat betekent automatisch ook altijd kijken naar wat er (nog) niet was. Om vervolgens te kijken hoe dingen verbeterd kunnen worden. Wat je wel goed deed, was niet echt relevant en kreeg nauwelijks aandacht. Ook complimenten werden nauwelijks gegeven. Er was altijd wel iets dat beter kon.

Het schoolsysteem wat er toen (jaren 60-80) was, moedigde dat trouwens alleen maar aan door de wijze waarop mijn prestaties beoordeeld werden. Het rode potlood gaf aan wat niet goed was. Uitgangspunt was een 10 en bij alle fouten ging er een puntje af. Vervolgens werd ingezoomd op die fouten en kregen die alle aandacht. Voor wat je wel goed gedaan had, was geen aandacht. De vraag was steeds niet hoeveel heb je er goed maar wat had je fout.

1.2 De kwaliteitshoek. Kijken wat er niet is!

Dus op zich is het helemaal niet vreemd dat ik uiteindelijk in de kwaliteitshoek terecht kwam en o.a. audits en ISO-implementaties mocht verrichten. Ik was daar als een vis in het water omdat de audits er toen op gericht waren om minutieus te kijken wat er niet was. Om vervolgens daar de totale beoordeling van af te laten hangen. Ik was daar best goed in en vond altijd wel iets dat niet goed was. Ik voelde bij wijze van spreken al wat er waarschijnlijk niet klopte, en ging op zoek naar bewijsmateriaal voor die onvolkomenheden. De mensen aan wie ik uiteindelijk mijn bevindingen presenteerden, werden daar niet echt blij van. In een soort natuurlijke reactie probeerden ze mij te laten zien wat ze wel gedaan hadden. Echter de norm was onverbiddelijk en al hun goede inspanningen werden door de systemen toen niet beloond.

1.3 Van zoeken naar wat er niet was, werd ik niet blij!

Ik heb dat een aantal jaren gedaan en merkte na verloop van tijd dat ik daar niet echt blij van werd.  Met name de teleurstelling van de mensen die hun best hadden gedaan om hun werkmethode sluitend te krijgen en hun inspanningen niet beloond zagen, kwam steeds meer binnen. Ook het feit dat ze na verloop van tijd, als het weer net niet lukte, de moed begonnen te verliezen, trok ik me steeds meer aan. Ik kwam tot de conclusie dat dit voor mij geen motiverende wijze van werken was en ging op zoek naar iets anders.

1.4 Positief denken was voor mij omdenken!

Toen kwam ik in korte tijd diverse artikelen over positief denken en omdenken tegen en die begonnen me steeds meer aan te spreken. Wat me met name aantrok was het gezegde dat positief denken net als negatief denken magnetisch lijkt te zijn. Dus als je je richt op positiviteit heeft dat ook een effect op je omgeving en hierdoor gaan dingen ook stromen. Na het lezen van de boeken van Stephen Covey. Mo Gawdat en het Ja – Maar boek van Berthold Gunster en het volgen van diverse trainingen o.a. NLP kwam ik tot een belangrijk inzicht.

Niet de omstandigheden bepalen hoe je iets ervaart maar hoe jíj zelf denkt over die omstandigheden.

Hoe raar dat ook klonk besefte ik op dat moment dat ik een keuze had. Ofwel doorgaan zoals ik al deed of het voortaan anders te gaan doen.

1.5 Mijn keuze.

De balans was gauw gemaakt. Ik wilde zo niet verder want ik werd niet blij van wat ik deed en heb toen gekozen om het anders te gaan doen. Ik wilde leren om voortaan positief te denken. In het begin viel dat niet mee en ik val nog wel eens terug. Maar uiteindelijk heeft het me veel gebracht. Door het positief denken ben ik een blijer mens geworden en ook mijn omgeving is er blij mee.

Deze manier van denken is ook het uitgangspunt van HEEL. Daarom gaan zowel Petri Elemans als ik altijd in onze trainingen en bij het coachen met onze cursisten en coachees op zoek naar wat wel mogelijk is. Hierdoor worden mogelijkheden ontdekt en gaat het weer stromen. Dus wil je leren van onze ervaringen en een zinvolle samenvatting van wat anderen hierover zeggen, lees dan deze bijdrage over positief denken. We geven ook wat tips zodat je zelf aan de slag kunt.

Wil je de waardevolle tips Positief denken of het artikel GRATIS ontvangen?

Klik hieronder en ontvang de waardevolle tips!

2.  Positief denken hoe doe je dat?

2.1 Hoe en wat we denken is feitelijk altijd een keuze!

Wat je overkomt kun je helaas niet altijd beïnvloedden. Dat is vaak een gegeven. Echter hoe je daar in je hoofd mee omgaat is eigenlijk altijd een keuze. Dat klinkt wat bout maar dat is wel de praktijk. Bij onze trainingen en coaching komen we zowel hele positieve mensen tegen die de ene na de andere narigheid hebben meegemaakt en toch nog heel positief in het leven staan en kansen zien. Daarnaast zien we ook mensen die veel minder narigheid hebben meegemaakt en daar heel veel moeite hebben. Ze zitten helemaal in de slachtofferrol en voelen zich heel beroerd. Hoe is dit nu mogelijk?

Dat heeft te maken met hoe onze gedachten werken en hoe we deze ordenen. Psychologisch wetenschappelijk onderzoek van de VU over piekeren, toont aan dat:

40% van onze gedachten gaat over dingen die nooit gebeuren
30% gaat over dingen die al gebeurd zijn en die niet meer kunnen veranderen
12% over nutteloze zorgen over persoonlijke gezondheid
10% over onzinnigheden
Slechts 8% van onze gedachten gaat over gefundeerde en reële zorgen.

Dit malen van onze gedachten ofwel piekeren kost veel energie en in 92% van de gevallen levert het niets op.

2.1.1 Enkele spreuken

Loesje heeft een mooie uitspraak hierover: “Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren”.

Ook de Dalai Lama heeft hier ooit zo mooi over gezegd:

Als een probleem oplosbaar is,
dan hoef je je geen zorgen te maken
En als er geen oplossing is,
dan helpt bezorgdheid ook niet

2.1.2 Je ziet wat je wil zien!

Hóe je naar een situatie kijkt, is altijd een keuze. Je ziet voornamelijk waar je focus op ligt. Dat is ofwel de positieve ofwel de negatieve kant. Een mooi voorbeeld hiervan zijn sporters die geïnterviewd worden die tweede of derde zijn geworden. De ene is heel blij met zijn prestatie en kijkt met glimmende oogjes in de camera. De ander straalt uit dat hij baalt en dat voor hem of haar alleen de eerste plaats geldt. Het is maar hoe je het bekijkt!

Kijk je voornamelijk naar de positieve kant dan zijn het de vóórdelen die extra gewicht krijgen. Kijk je naar de negatieve kant dan gaat de aandacht naar zaken die niet goed zijn. In de praktijk blijkt dat hoe je ergens naar kijkt ook direct invloed heeft op hoe je je voelt. Het mooie is en dat laten we je ook in het vervolg van deze bijdrage zien, dat je altijd zelf die keuze kunt maken.

Anekdote:

Een echtpaar was bijna 50 jaar getrouwd en twijfelde of ze wel of geen feest moesten  geven. De vraag was of het überhaupt wel een feestelijke gebeurtenis was. De schoonzoon had net een cursus omdenken gevolgd en zei: Volgens mij is er altijd een reden voor feest. Ofwel zijn jullie blij dat jullie al zo lang bij elkaar zijn en willen dat met je dierbaren vieren. Ofwel vier je dat het huwelijk zijn langste tijd heeft gehad en dat het bijna over is.” Helaas voor de schoonzoon is het feestje niet door gegaan.

In onderstaand ‘humoristisch” filmpje illustreert Shawn Achor de kracht van positief denken

2.2 Ben je een pechvermijder of een geluksvinder?

Om het zwartwit te zeggen kun je hoe je op een moment naar de wereld kijkt, verdelen in twee zienswijzen en wel de pechvermijders en de geluksvinders. De pechvermijders gaan voor zekerheid, gaan daardoor risico’s uit de weg en richten hun leven zo in dat ze zo min mogelijk onzekerheid tegen komen. De geluksvinders gaan steeds op zoek naar mogelijkheden en hopen zo kansen tegen te komen om hun dromen waar te maken. Beide zienswijzen hebben hun voors en tegens en zullen de ene keer meer passen bij de situatie waar je in zit dan de andere keer. Wat helpend hierbij is dat je altijd beseft dat hoe je naar de wereld kijkt feitelijk ook elke keer keuze is. Je bent geen pechvermijder of geluksvinder maar je kiest er voor om dat te zijn. Er is trouwens geen absolute waarheid en ook geen goed of fout.

2.2.1 Past de keuze nog bij je?

De uitdaging is om telkens te kijken of je keuze nog steeds bij jouw situatie past. Een goede graadmeter of die keuze bij je past is of je er op dat moment nog vrolijk van wordt. Weet dat situaties veranderen en dat anders kijken dan een hele verlichting kan zijn. Zuinig zijn en niet teveel risico’s nemen is verstandig als je een hoge hypotheek hebt en opgroeiende kinderen. In zo’n situatie is de pechvermijder helpend. De overstap naar een ander bedrijf met bijna geen zekerheden zou in die situatie misschien niet echt verstandig zijn. Hoe graag je dat van binnen ook wilt. Dus kijk of de wijze waarop je naar het leven kijkt nog past bij wie je op dat moment wil zijn. Is dat niet het geval dan doe als ik en maak andere keuzes.

Quote

“Het zijn niet de uitdagingen die op ons pad komen, het is de manier waarop we reageren op deze uitdagingen: dat bepaalt hoe we ons voelen over onszelf en ons leven. Uitdagingen gaan niet weg door onze ogen te sluiten. Alleen door te onderzoeken wat ons tegenhoudt, ontdekken we vrijheid en vooruitgang.” (N.N.)

2.3 Bepaal je eigen cirkel van invloed!

Wanneer je kijkt naar je leefwereld is er een onderscheid te maken tussen dingen waar je invloed op uit kunt oefenen en dingen waar je je bij betrokken voelt. Stephen Covey beschrijft in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’ dat iedereen een eigen cirkel van betrokkenheid heeft en een eigen cirkel van invloed. De cirkel van betrokkenheid is meestal veel groter dan die van invloed en bevat alles waar je interesse en aandacht naar uit gaat en dat je raakt. Je cirkel van invloed betreft alleen de dingen waar je zelf invloed op hebt.

Het uitgangspunt van zijn theorie is dat het zinvol is om je alleen te richten op zaken die je kunt beïnvloedden. Energie steken in zaken die je anders wilt, maar die je niet kan beïnvloedden of je eraan ergeren, is zowel zonde van die energie als frustrerend. Dus doe dat niet en gebruik dit inzicht om je te richten op je cirkel van invloed en je zal betere keuzes maken. Wil je hier meer over weten lees dan ons blog over de Cirkel van Invloed en de Cirkel van betrokkenheid.

positief denken cirkels van invloed en betrokkenheid
Positief denken en cirkels van Covey (Afbeelding van coachcenter).

De tip van Covey:

Richt je alleen op zaken in je cirkel van invloed. Als je daar al je energie in steekt zal je zien dat deze cirkel groeit en dat je meer positieve energie krijgt. Dus kijk naar waar je wel invloed op hebt en ga daar mee aan de slag. In onze training Persoonlijk leiderschap: Leef je mooiste leven! leren we je hoe je dat kan doen.

2.4 Waarom is positief denken belangrijk?

Positief denken, lijkt een trucje maar is eigenlijk een manier van leven. Als je positief denkt, sta je ook positief in het leven. Dat is waarom positief denken belangrijk is. Door de manier van kijken zie je eerder mogelijkheden dan belemmeringen. Hierdoor krijg je meer ruimte in je hoofd, ben je ook blijer en heb je meer energie. Het mooie is dat je omgeving daar ook op reageert. De wijze waarop jij jezelf presenteert en hoe je in het leven staat, beïnvloedt ook anderen.

Dat betekent dat de mensen om je heen ook veranderen als jij verandert. Sommige mensen uit je omgeving zullen aangestoken door jouw enthousiasme en energie ook ‘positiever worden’. Anderen, de eerder genoemde notoire zwartkijkers, zullen de strijd met je aangaan en proberen je in hun kamp te krijgen. Lukt dat niet dan zullen ze langzamerhand uit beeld verdwijnen. Andere mensen die wel positief zijn, komen hiervoor in de plaats.

2.5 Positief denken komt van binnenuit!

In tegenstelling tot de ‘positiviteitsgoeroe’ Emile Ratelband denken zowel mijn collega Petri Elemans als ik, dat positief denken iets is dat echt van binnenuit moet komen. Het moet authentiek en congruent zijn en helemaal uitstralen dat je het meent. Alle zintuigen moeten ingesteld zijn op het positieve. Anders werkt het niet. Noch voor de buitenwereld (ze geloven je niet en zullen daar op reageren en je positiviteit onderuit halen), noch voor jouzelf (Je gelooft er diep van binnen zelf ook niet echt in.)

Daarom gaat positief denken, in onze ogen, dan ook veel verder dan je mentaal prepareren op bijvoorbeeld een vuurloop of op een ijsbad om maar een tegenstelling te noemen. Dit zijn trouwens wel mooie staaltjes die de kracht van je geest aangeven maar leveren op de lange termijn niet echt veel op.

2.5.1 Maak contact met dat gevoel van mogelijkheden!

Je moet echt contact maken met dat gevoel. Kies er daarom bewust voor om voortaan anders naar de wereld te kijken. Kijk naar het halfvolle glas en zie wat er wel is. Het mooie is dat, zoals al eerder gezegd, hoe je naar de wereld kijkt feitelijk altijd een keuze is. De werkelijkheid is zoals die is. Het is aan jou om te bepalen hoe je er naar kijkt. Dat geldt zowel voor het kijken op een positieve wijze als op een andere wijze.

Je opvoeding is een gegeven. Wát je er mee doet, is jouw eigen keuze!

Weet hierbij wel dat je door je achtergrond en opvoeding inmiddels een bepaalde voorkeur voor het kijken naar de wereld hebt meegekregen. Maar weet ook dat dat niets meer en minder is dan een bepaalde manier van kijken. Wie of wat je bent bepaal je altijd nog zelf. Als je het anders wil, moet je het gewoon doen. Zoals in mijn verhaal al aangegeven was er bij mij inmiddels een sterke voorkeur ontstaan om te kijken wat er fout was. Om me daar vervolgens druk om te maken. Daar werd ik niet blij van.

Hóe je naar de wereld kijkt bepaal je zelf!

Het keerpunt kwam bij mij toen ik inzag dat ik zelf kan bepalen hoe ik de wereld zie en ervaar. Nu ik veel meer vanuit het positief denken kijk, merk ik dat ik veel blijer ben. Ik ben veel dankbaarder want zie nu ook de dingen die er wel zijn. Het gevolg is dat ik meer energie voel.

In het begin voelde het allemaal wat onwennig omdat het anders dan anders was. Maar inmiddels nu ik regelmatig ervaar wat het me allemaal oplevert, voel ik dat positief denken steeds meer een manier van denken wordt die echt bij me past. Het is geen aangeleerd kunstje maar een manier van leven geworden en ik ben telkens nog verbaasd over het effect dat het heeft. Zowel op mij als op mijn omgeving.

2.6 Positief denken heeft direct effect op je persoonlijke ontwikkeling.

Positief denken geeft energie omdat je door zo te kijken ook open staat voor de dingen die wel goed gaan. Door dit te zien en daar even bij stil te staan en dankbaar voor te zijn, krijg je vanzelf energie. Hierdoor ontstaat er tevens ruimte in je hoofd voor nieuwe creatieve ideeën. Immers je kijkt vanuit mogelijkheden in plaats van wat er niet is.

Dit alles is erg bevorderlijk voor je persoonlijke groei omdat hierdoor je wereld steeds groter wordt. Hierdoor krijg je steeds weer impulsen, ervaar je andere prikkels en zal je steeds uitgedaagd worden om iets nieuws uit te proberen. Door positief te denken kom je zowel makkelijker uit je comfortzone, als zal je comfortzone zich ongemerkt steeds verder uitbreiden. Dit zijn allemaal waardevolle ingrediënten voor persoonlijke groei. Wil je daar meer over weten lees dan onze bijdrage over de comfortzone of onze bijdrage over persoonlijke groei ook eens.

2.7 Positief denken is magnetisch!

Positiviteit is net als negativiteit magnetisch. Hierdoor trekt het vergelijkbare energie aan. Dus als je positief bent, zal je positieve mensen aantrekken en het omgekeerde geldt helaas ook. Nu is het helaas niet zo dat je met positief denken alle problemen oplost. Was het maar waar. Maar het maakt het leven vaak een stuk gemakkelijker dan wanneer je gaat lopen klagen en mopperen Of anderen de schuld geeft van je eigen problemen. Leer daarom om positief te denken. Ga er van  uit dat ook in elke vervelende situatie altijd wel een cadeautje schuilt.

3. Tips die positief denken en voelen stimuleren!

Zoals al eerder aangegeven. Positief denken is een manier om in het leven te staan. Het heeft mij vooral veel rust gegeven en ik zit veel beter in mijn vel. Zowel in onze coachtrajecten als in onze trainingen op het gebied van persoonlijke groei hebben we altijd wel aandacht voor dit onderwerp en hoe je dit je eigen kunt maken. Dus als je na het lezen van dit artikel meer wil weten, maak dan een afspraak voor een gesprek of meld je aan voor een van onze trainingen. Ga vooral met onderstaande tips aan de slag en ervaar hoe het is en leer om het te zien.

3.1 Maak tijd vrij om je te focussen op je mentale gezondheid.

Je mentale gezondheid is je basis en in feite je motor en het kompas voor je persoonlijke groei. Van hieruit krijg je de energie die je nodig hebt en bepaal je jouw richting in het leven. Als je mentaal gezond bent weet je wat goed voor je is en neem je weloverwogen de beslissingen die bij je passen en die je blij maken.

Echter om mentaal gezond te blijven is het noodzakelijk dat je ook regelmatig kijkt of alles nog klopt. Dan gaat het om vragen als: Doe je nog steeds wat je nu op dit moment wil? Zit je nog op het juiste spoor? Als het antwoord geen weloverwogen ja is, is het goed om maatregelen te nemen om het anders te gaan doen. In onze gratis online training persoonlijk leiderschap krijg je een aantal opdrachten die je verder op weg kunnen helpen.

Leer in onze training Persoonlijke leiderschap hoe jij je positief denken eigen kunt maken.

3.1.1 Stap regelmatig uit de terreur van de waan van de dag!

Om met je mentale gezondheid in contact te komen/blijven is best lastig. Dat komt o.a. door de hectische wereld waarin we leven met een overkill aan prikkels door (sociale) media. Wanneer we niet opletten worden we steeds weer afgeleid door internetnieuwtjes, appjes, facebook en pinterestberichten, etc. Als je ziet wat we overal delen, lijkt het net of het leven alleen maar bestaat uit hoe je er uit ziet, waar je bent geweest, wat je verdient en hoeveel likes je hebt. Of als je naar het ‘nieuws’ kijkt dat bestaat uit bijna alleen maar hele nare dingen.

De huidige wereld is een snelle wereld waarin je gemakkelijk mee gezogen wordt. Hierdoor is het best lastig om vanuit jezelf een positie in te nemen en daar voor te blijven staan. Het is heel verleidelijk om met de massa mee te gaan. Echter als je daarin met alles mee gaat, word je van hot naar her gesleept. Het gevaar bestaat dan dat jouw persoonlijkheid gebaseerd is op al die impulsen en op wat anderen vinden. Hierdoor kom je moeilijker in contact met wat jou nu maakt wie je werkelijk bent. Dus dit wetende, sta af en toe stil en neem afstand.

3.1.2 Neem de tijd voor jezelf en probeer je eigen keuzes te maken!

We stimuleren elkaar om met zijn allen van het ene ‘event’ naar het andere te rennen en staan nog nauwelijks stil bij wat we meemaken. Ook vragen we ons nauwelijks af of wat we doen ons werkelijk blij maakt. Als je bijvoorbeeld niet naar “The Lion King” of “Soldaat van Oranje” bent geweest of op vakantie dan hoor je er echt niet meer bij. Dat is voor velen best een grote druk.

Het gevolg hiervan is dat je maar door en door gaat. Je komt niet meer bij jezelf en je vraagt je niet af of je hier nog wel echt blij van wordt. Gewoon meehollen met de meute dan hoor je er bij. Hetzelfde geldt voor ingesleten vaste patronen volgen. Gewoon dingen blijven doen omdat je dat altijd al gedaan hebt. Zonder je af te vragen of je dat nog wel wil. Als je dingen doet die eigenlijk niet meer bij je passen kun je soms in een keer heel erg moe worden. Als je dan niet stilstaat en daar geen gehoor aan geeft beland je, als je niet oppast, in een burn-out.

Dus sta af en toe stil en stel de voor het leven belangrijke vragen als: Wie ben ik, waar loop ik warm voor en ben ik nog blij met mezelf? Bedenk dan ook waar je trots op bent en wat je nog wil leren. Een goede graadmeter is of je nog vrolijk wordt van de dingen die je doet. Als dat niet het geval is, is het tijd om iets anders te doen.

man maakt selfie met duimpje omhoog

3.1.3 Zelfreflectie en positief denken

Voor je mentale gezondheid is het goed dat je regelmatig tijd maakt voor zelfreflectie. Kijk naar waar je nu staat, wat goed gaat en geniet van de mooie momenten. Echter kijk ook kritisch of alles nog is zoals je het zou willen. Als je dat regelmatig doet en daarbij ook leert genieten wat er wel is zijn het fijne momenten die voor onze mentale gezondheid belangrijk zijn. Lees ook onze bijdrage over zelfreflectie.

Maak daarom regelmatig pas op de plaats, de balans op en vraag jezelf regelmatig of je nog wel blij wordt met wat je doet. Is het ja, ga gewoon door. Is het; weet niet of nee, plan tijd in voor bezinning. Je kunt niet tussen de chaos en de drukte door ‘even’ werken aan je persoonlijke groei. Als je dit niet plant, blijf je doen wat je deed en blijf je staan waar je staat. Weet dat ons gedrag vastzit in patronen en dat patronen doorbreken best lastig is. Iets anders willen is een mooie start maar nog geen verandering. Onderneem daarom actie!

3.2 Wees genereus en help anderen. (je krijgt er ook wat voor terug!)

Goed voor een ander zorgen is in zekere zin vaak ook goed voor jezelf zorgen. Het is mooi om te zien hoe dat ontstaat en wat dat doet met mensen. Enkele jaren geleden was er door het weer een groot probleem met de treinen en veel mensen waren ’s avonds laat gestrand op de stations. Het was mooi om te zien dat sommige mensen spontaan hulp aanboden om hen naar huis te brengen en soms zelfs extra reden om ook anderen te helpen. Op de vraag waarom ze dat deden antwoorden ze dat het hen een goed gevoel gaf om dat te kunnen doen. Daar is waar het bij genereus zijn, om draait.

Let wel. Genereus zijn betekent trouwens niet dat je jezelf altijd moet wegcijferen voor anderen. Integendeel. Je kunt alleen goed voor anderen zorgen wanneer je eerst goed voor jezelf zorgt. Echter in welke situatie je je ook bevindt, je kunt bijna altijd wel iets doen voor een ander. Iets wat het leven van die andere een heel klein beetje beter maakt. Al is het maar iets simpels om even vriendelijk goede dag te zeggen of een praatje te maken zodat je laat blijken dat die ander er toe doet. Probeer het uit en merk wat het met je doet.

3.3 Complimenteer andere mensen en wees positief!

Weet dat iedereen alleen al door het geven van een welgemeend compliment het vermogen in zich heeft om de dag van iemand anders beter te maken! Twijfel je er aan of dat ook voor jou geldt. Probeer het uit en geniet van de glimlach die je terugkrijgt. Let wel op dat het welgemeende complimenten zijn. Je zult versteld staan hoeveel positiefs dat vaak oproept. 

3.4 Wees vriendelijk en heb compassie.

Iedereen streeft op de een of andere wijze ernaar om een plezierig leven te hebben en doet zijn best om dat te bereiken. Echter niet iedereen kan, al dan niet door externe omstandigheden gedwongen, de juiste keuzes maken die bijdragen aan dat gelukkig leven. Hierdoor gaat het soms fout en raken ze soms verzeild in situaties die ze dwingen tot bepaalde acties waar anderen dan weer last van hebben.

Probeer ook voor hen compassie te tonen. Ook zij maken de voor hen op dat moment juiste keuze. Je zal merken dat als je mensen die het minder hebben dan jij en die teleurgesteld zijn in het leven ook met compassie tegemoet treedt, dat je je dan heel krachtig voelt. Het is gewoon een win win situatie.

3.5 Wees dankbaar!

Het is jammer maar we hebben de neiging om alles dat we hebben als vanzelfsprekend te zien en alles dat we wel willen maar (nog) niet hebben als iets dat ons geluk niet compleet maakt. Het gevolg hiervan is dat de aandacht gaat naar wat we niet hebben en dat we vervolgens te weinig of niet kijken naar wat we wel hebben. Dit zorgt voor stress en dat is jammer. Temeer je zo ook niet geniet van wat er wel is. Het enige dat je kunt doen, is daar alert op zijn. Om vervolgens telkens wanneer je jezelf daarop betrapt dit gevoel om te vormen naar een gevoel van dankbaarheid.

3.5.1 Hoe doe je dat?

Kijk naar de dingen die je al wel hebt. Denk bijvoorbeeld eens aan de mensen om je heen die je dierbaar zijn, je gezondheid (wat je wel kunt), de zon die schijnt, een vogeltje dat zich zit te wassen, etc.. Sta er bij stil en geniet er even van. Dan zal je zien dat geluk voornamelijk bestaat uit het waarderen van die ‘kleine dingen’. Echter als je leert om van die ‘kleine dingen’ te genieten is heel de wereld een groot wonder.

Een concrete tip is om iedere dag zowel bij het begin van de dag als aan het eind van de dag iets te benoemen waar je dankbaar voor bent. Als je dit regelmatig doet zal je de positiviteit snel ervaren. Wat extra helpend is, is om het ook kort te noteren in een dagboekje. Wanneer je in een dipje zit kun je nog even terugkijken en dat heeft een aantoonbaar positief effect op je welbevinden.

3.6 Iedereen kan positief leren denken!

De vraag: “ Hoe kun je positief leren denken?’ is er een die we regelmatig krijgen. Wat ons betreft is het uitgangspunt dat iedereen het in zich heeft om positief te leren denken. Dan hebben we het over mental coaching of mentaal coachen. Dat is je hersenen oefenen om op een bepaalde wijze te denken.

In principe passen we dat ook toe bij onze coaching en in onze trainingen door uit te gaan van wat er al wel is. Dat positief denken kun je als je dat echt wilt, dus gewoon aanleren. Belangrijk hierbij is wel dat je van binnen daar ook echt van overtuigd raakt. Positief denken als alles mee zit, is voor iedereen een peulenschilletje. Echter om dat ook vol te houden als het wat tegen zit valt niet altijd mee. Dan komt het er op aan of je er werkelijk in gelooft.

3.6.1 Wat moet je doen om positief te leren denken?

Het voert te ver om in het kader van deze bijdrage alle ins en outs te behandelen. Echter hier alvast wat handvatten:

  1. Weet dat gedachten of het nu positieve of negatieve zijn, alleen in jouw hoofd worden gecreëerd. Die gedachten op zich zijn een door jou geschapen werkelijkheid die gebaseerd is op gebeurtenissen in jouw leefwereld. Het is jouw waarheid en geen harde werkelijkheid. Omdat je hem zelf gemaakt hebt kun je er naar kijken zoals je zelf wil. Kortom het is een keuze!
  2. Kies bewust eigen gedachten die positief voor je werken. Vorm deze om in standaardzinnen waar je vrolijk van wordt en herhaal deze regelmatig in gedachten en/of spreek ze hardop uit. Door dit te doen geef je kracht aan je positieve gedachten en geef je hierdoor geen ruimte voor negatieve of storende gedachten.

Een voorbeeld uit de schaatssport:

Nao Kodaira een Japanse sprintster was een groot talent maar won in het verleden bijna nooit. Echter opeens begon ze te winnen. In een interview vertelde ze dat ze veel had gehad aan haar coach Marianne Timmer. Voordien was ze bij een start altijd heel nerveus en gespannen en was vooral bezig met wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Het gevolg was dat dat dan vaak ook gebeurde.

Timmer die als meervoudig olympisch kampioen zelf veel ervaring had met mentale coaching zei dat ze anders moest gaan denken. Ze leerde haar het zinnetje “ Who is the boss?” (Wie is de beste?)” I’m the boss”! (Ik ben de beste!) Vervolgens adviseerde ze haar dat zinnetje regelmatig in haar hoofd te herhalen. Dat zinnetje zegt ze nu regelmatig en vooral bij de start. Het zelfvertrouwen nam toe, ze begon te winnen en ze was daadwerkelijk een hele tijd de baas bij de sprint bij de dames.

3.6.2 De kracht van positieve gedachten. Bedenk je eigen mantra!

Dergelijke zinnen worden ook wel mantra’s, genoemd. Door ze regelmatig te gebruiken overtuig je je hersenen van een waarheid die jezelf wilt neerzetten. Door het voortdurend te herhalen, ga je het vanzelf geloven. Maar pas op, mantra’s zijn best krachtig. Wat we vaak merken als we dit punt bespreken dat veel mensen zich er opeens bewust van zijn dat ze zichzelf onbewust een negatief mantra hebben aangeleerd. Dan komen zinnetjes als: “ Ik heb toch nooit geluk”, “Ik heb twee linkerhanden”, “Ik ben niet zo slim” of “ Succes is toch niet weg gelegd voor iemand als ik”. Dergelijke denkbeelden blijken vaak de mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen behoorlijk te frustreren.

Hieronder enkele voorbeelden van positieve zinnen:

“Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” Pippie Langkous
“Alles is mogelijk.”
“Het enige waar ik controle over heb, is mijn houding tegenover het leven.”
“Ik heb altijd een keuze.”
“Elke reis begint met een eerste stap.”
“Bewegen is gezond.”
“Wat hij/zij kan, kan ik ook.”

Bedenk voor jezelf een zinnetje en probeer het uit en merk hoeveel impact dit kan hebben. Echter met een zinnetje ben je er nog niet. Probeer daar ook altijd een actie aan te koppelen.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Enige tijd geleden zat ik niet lekker in zijn vel, sliep slecht en was te zwaar. Ik probeerde wel wat meer te bewegen maar er zat niet echt een lijn in. Om het geheel te keren besloot ik om meer te gaan bewegen. Dat is voor mij meer wandelen, een keer in de week sporten en meer te fietsen. Dat fietsen begon met mooi weer naar het kantoor in Velp te fietsen ongeveer 12 kilometer. Echter elke keer keek ik vooraf naar het weer en afhankelijk van de weersverwachting besloot ik om al dan niet met de fiets te gaan. Het gevolg was dat het naarmate het kouder werd er steeds minder gefietst werd. Ik besloot dat dat anders moest en bedacht het mantra “ Het is altijd goed weer om te fietsen.” Vanaf die tijd neem ik zonder na te denken de fiets naar Velp en dat bevalt me uitstekend.

3.6.3 Koppel je mantra aan actie:

Een mantra alleen is een sterk begin maar het wordt sterker als je er ook een actie aan koppelt of als het aan een situatie is gekoppeld. Zo kan je mantra “Ik heb altijd een keuze”,  je helpen als je in situaties terecht komt waar je niet vrolijk van wordt. Alleen de gedachte dat je ook iets anders kunt gaan doen kan al heel bevrijdend werken. Ook als je een droom hebt en die heel ver weg lijkt kan je mantra “Elke reis begint met een eerste stap”, je positieve energie geven. In bovenstaand voorbeeld heeft mijn mantra “Bewegen is gezond”, geleid tot o.a. tot frequent fietsen en zeer regelmatig flinke afstanden wandelen (ik heb zelfs de vierdaagse gelopen).

Daarnaast ben ik ook de strijd aan gegaan met mijn mantra “ Ik heb twee linkerhanden” en ben nu bezig om zelf te klussen. Gelukkig heb ik wel deskundige begeleiding ter ondersteuning geregeld, maar ik merk dat ik veel meer kan dan ik ooit gedacht heb. Dus ga op zoek naar je mantra’s en kijk of je er vrolijk van wordt. Zo niet ga de uitdaging aan.

Koppel wel aan iedere mantra een actie. Anders zijn het holle frasen. Zo werd Shany Davies ooit Olympisch kampioen omdat hij zich bij al zijn acties afvroeg of zijn grootste concurrent Erben Wennemars dat ook zou doen. De foto van Erben op de koelkast weerhield hem van snacken en snoepen en zorgde er zo voor dat hij optimaal voorbereid aan de start stond en kon winnen.

3.7 Probeer minder te oordelen! Wees je bewust van je filter!

We hebben geleerd om alles vanuit een bepaald perspectief te zien en overal wat van te vinden. Dit noemen we ook wel oordelen. We doen het allemaal en dat is ook een mechanisme dat ons vooruit helpt om de complexe werkelijkheid te begrijpen. Als je precies wil weten hoe het werkt kun je ook onze eerdere bijdrage over miscommunicatie en met name het stukje over het filter bekijken. Weet hierbij dat we geneigd zijn om te oordelen op momenten dat het feitelijk niets toevoegt aan het geheel.

De kunst is nu om zo oordeelloos mogelijk te kijken naar situaties. Als een kind die iets nieuws ziet. Hoe meer je dat doet hoe meer je in staat bent om iets te zien zoals het werkelijk is. Je ziet in feite de essentie. Als je dat vanuit positiviteit doet zie je vaak hele mooie dingen die je vanuit het oordeel niet zou zien. Wees er alert op en probeer het eens uit!

4. Wie positief kan denken zal eerder gelukkig zijn.

Deze bijdrage over positief denken geeft de zienswijze van HEELopleidingen weer over dit onderwerp. Wij geloven in de kracht van positief denken en in mentale coaching. Immers, wie positief kan denken zal eerder gelukkig zijn. Je bent tenslotte altijd zelf de baas over je eigen gedachten. Dat is ook altijd het uitgangspunt van onze begeleiding. Dat betekent dat je daarom altijd zelf kiest hoe je in de wereld staat. Dat klinkt misschien wat cru. Immers wat je overkomt kun je helaas niet beïnvloedden. Echter hoe je er mee omgaat wel en dat is nu net waar positief denken over gaat.

Het mooie hiervan is dat je zo ook zelf kunt bepalen hoe je in het leven staat en eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik zelf een stuk beter in mijn vel zit naarmate ik meer positief denk en de hierboven staande tips regelmatig toepas. Dat wens ik iedereen toe dus ga met de tips aan de slag en weet dat als zelfs een notoire zwartkijker het kan leren dat er dan heel veel mogelijk is. Dus ……. ga de uitdaging aan en ervaar het positieve effect op je leven, want wie positief kan denken zal eerder gelukkig zijn.

Wil je onze praktische tips op een rijtje met wat extra oefeningen? klik dan op onze gratis weggever en vraag ze aan! Ze komen dan binnen 5 minuten je kant op.

Geraadpleegde bronnen;

NB: De belangrijkste bron van deze bijdrage is natuurlijk onze eigen achtergrond en ervaring. Wil je daar mee over weten kijk dan op de pagina over ons. Daar geven we aan hoe we werken, vanuit welke uitgangspunten en hoe we onze kennis en ervaring hebben opgedaan.

Stephen Covey ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap
Passepartout, Vensters op leren, Wibe Veenbaas, Morten Hjort, Mirjam Broekhoven en Mirjam Dirkx
ISBN 9789081989244
Mo Gawdat “De logica van geluk”
Ja – Maar Omdenken Berthold Gunster

Reviews

Ik word hier positief van

Rated 5 out of 5
12 februari 2020

Wat een leuk en vooral praktisch artikel. Ik ben geïnspireerd en ga er mee aan de slag. Bedankt hiervoor.

H.J.

Mooi artikel! Ik word er blij van!

Rated 5 out of 5
5 januari 2020
K.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.