Persoonlijke ontwikkeling (in contact met jezelf)

Persoonlijke ontwikkeling

(in contact met jezelf)

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, je identiteit en je talent en potentieel. Uitgangspunt is steeds het vergroten van de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen en aspiraties. Het gaat dan vaak om vragen als:

  • Hoe kan ik mijn eigen koers bepalen?
  • Ben ik op de goede weg? Haal ik er alles uit??
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik beter gehoord wordt?
  • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
  • Waarom loop ik toch steeds tegen dezelfde zaken op en lijkt het of ik niets leer?
  • Hoe kan ik leren om mijn grenzen beter te bewaken?
  • Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?
  • Waarom voel ik regelmatig onvrede bij de dingen die ik doe?

De basis van persoonlijke groei en ontwikkeling is zelfkennis én verantwoordelijkheid nemen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en over je eigen daden. Je bent zelf verantwoordelijk voor al jouw karaktereigenschappen en persoonlijke eigenschappen, of ze nu goed of minder goed ontwikkeld zijn. Persoonlijke groei begint dan ook met het accepteren zoals je bent, en het erkennen van je eigen drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent. Dan gaat het zowel om je drijfveren, waar word je vrolijk van, als jouw kwaliteiten en talenten én over jouw valkuilen en uitdagingen. Belangrijk is dat je jezelf kunt accepteren en waarderen om wie je bent, dan geeft dit het zelfvertrouwen om verder te groeien. Persoonlijke ontwikkeling gaat juist over eigen verantwoordelijkheid nemen. Weet je waar je goed in bent, dan weet je ook waar je nog in kunt groeien en jezelf in kunt ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling begint met stilstaan en jezelf beter leren kennen. Hierdoor weet je hoe je het beste uit jezelf naar boven haalt. Zonder jezelf daarbij te verliezen! Dat staat steeds centraal bij onze trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Je leert patronen te herkennen en doorbreken, leert hoe je je doelen kunt realiseren en vergroot je zelfkennis en persoonlijke effectiviteit.