Persoonlijke ontwikkeling (in contact met jezelf)

Persoonlijke ontwikkeling

(in contact met jezelf)

Meer zelfvertrouwen door persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, je identiteit en je talent en potentieel. Uitgangspunt is steeds het vergroten van de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen en aspiraties. Het gaat dan vaak om vragen als:

  • Hoe kan ik mijn eigen koers bepalen?
  • Ben ik op de goede weg? Haal ik er alles uit??
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik beter gehoord wordt?
  • Waarom loop ik toch steeds tegen dezelfde zaken op? Het lijkt het of ik niets leer!
  • Hoe kan ik leren om mijn grenzen beter te bewaken?
  • Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?
  • Waarom voel ik regelmatig onvrede bij de dingen die ik doe?

De basis van persoonlijke groei.

De basis van persoonlijke ontwikkeling en groei is zelfkennis én verantwoordelijkheid nemen. Immers jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen daden. Hetzelfde geldt voor al jouw karaktereigenschappen en persoonlijke eigenschappen, of ze nu goed of minder goed ontwikkeld zijn. Persoonlijke groei begint daarom dan ook met het accepteren van jezelf zoals je bent. Alsmede het erkennen van je eigen drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Immers je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent. Dan gaat het zowel om je drijfveren (waar word je vrolijk van?) als jouw kwaliteiten en talenten. Maar ook over jouw valkuilen en uitdagingen. Belangrijk is dat je jezelf kunt accepteren en waarderen om wie je bent want dit geeft het zelfvertrouwen om verder te groeien. Als hulpmiddel gebruiken we hiervoor het HEELmodel. Dat is een eenvoudig model voor zelfreflectie om de belangrijke punten bij persoonlijke ontwikkeling aan de orde te stellen.

Wat ons betreft gaat persoonlijke ontwikkeling juist over eigen verantwoordelijkheid nemen. Door kritische zelfreflectie weet je waar je goed in bent én weet je ook waar je nog in kunt groeien en jezelf in kunt ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling begint altijd met stilstaan en jezelf beter leren kennen. Hierdoor weet je hoe je het beste uit jezelf naar boven haalt. Zonder jezelf daarbij te verliezen! Dat staat steeds centraal bij onze communicatietrainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Je leert patronen te herkennen en doorbreken, leert hoe je je doelen kunt realiseren en vergroot je zelfkennis en persoonlijke effectiviteit.