Persoonlijke ontwikkeling

(in contact met jezelf)

Meer zelfvertrouwen door persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, je identiteit en je talent en potentieel. Uitgangspunt is steeds het vergroten van de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen en ambities. Het gaat dan vaak om vragen als:

  • Hoe kan ik mijn eigen koers bepalen?
  • Ben ik op de goede weg? Haal ik er alles uit??
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik beter gehoord wordt?
  • Waarom loop ik toch steeds tegen dezelfde zaken op? Het lijkt het of ik niets leer!
  • Hoe kan ik leren om mijn grenzen beter te bewaken?
  • Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?
  • Waarom voel ik regelmatig onvrede bij de dingen die ik doe?

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de basis van je persoonlijke groei. Het gaat om zelfkennis én verantwoordelijkheid nemen. Immers jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen daden. Hetzelfde geldt voor al jouw karaktereigenschappen en persoonlijke eigenschappen, of ze nu goed of minder goed ontwikkeld zijn. Persoonlijke groei begint daarom dan ook met het accepteren van jezelf zoals je bent.  Immers je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent. Dan gaat het om het gehele plaatje met je mooie en minder mooie dingen. Belangrijk is dat je jezelf kunt accepteren en waarderen om wie je bent want dit geeft het zelfvertrouwen om verder te groeien.

Zelfreflectie en het HEELmodel

Wij gebruiken het  HEELmodel als hulpmiddel voor zelfreflectie. Het is een eenvoudig model om de belangrijke punten bij jouw persoonlijke ontwikkeling systematisch aan de orde te stellen. De stappen van het model; Herkennen, Erkennen, Exploreren en Leren kun je gebruiken bij je zelfreflectie. Hierdoor weet je waar je goed in bent én weet je ook waar je nog in kunt groeien en jezelf in kunt ontwikkelen.

Persoonlijke groei begint met stilstaan!

Sta stil en leer jezelf beter kennen. Hierdoor weet je wat je al kan en wat je nog moet leren om het beste uit jezelf naar boven te halen. Belangrijk is dat het jouw weg is en dat je jezelf blijft.  Dat staat steeds centraal bij onze communicatietrainingen voor persoonlijke ontwikkeling. We leren je je patronen herkennen en te doorbreken. Je leert hoe je je doelen kunt bepalen en realiseren. Hierdoor vergroot je zelfkennis en persoonlijke effectiviteit.