Wat is persoonlijk Leiderschap?

De vraag: “Wat is persoonlijk leiderschap?” is eigenlijk geen goede vraag. Want persoonlijk leiderschap is voor iedereen anders. Immers iedereen is uniek. Dat betekent dat voor jou persoonlijk leiderschap iets anders betekent dan voor mij. Bij persoonlijk leiderschap gaat het altijd om wat jij zelf wilt en wat voor jou goed is. Niets meer en niets minder. Persoonlijk leiderschap is leven vanuit je innerlijke kracht. Je doet met hart en ziel waar je goed in bent. Weet wie je bent en maakt de keuzes die bij jou passen. Hierdoor ben je authentiek, intuïtief en inspirerend. Je krijgt energie uit de dingen die je doet en bent schaamteloos, vol overtuigingskracht, gewoon zichzelf. Dat willen we toch allemaal?

Onze tip: Lees dit artikel, vraag de gratis weggever aan en doe er je voordeel mee. Echter wil je daadwerkelijk actief aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling? Klik dan hieronder op onze training persoonlijk leiderschap en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

Waar gaat deze bijdrage over?

In dit blog vertel ik, door mijn eigen verhaal te delen, wat persoonlijk leiderschap is voor mij en wat het daar actief mee bezig zijn, mij gebracht heeft. Daarnaast geef ik je tips en een concreet stappenplan waarmee je jouw persoonlijk leiderschap zélf kunt ontwikkelen. Mijn advies is om ermee aan de slag te gaan. Doorloop de stappen en doe er je voordeel mee en ontdek wat persoonlijk leiderschap voor jou is. Geloof me, daarmee bezig zijn is écht de moeite waard!

Dan heb je het tegelijkertijd over zingeving. Immers als je persoonlijk leiderschap toont, doe je vooral dingen die voor jou ‘zin’ hebben. Wil je daarmee aan de slag download dan onze gratis zingevingsvragen en ga op zoek naar de basis van jouw persoonlijk leiderschap.

Ik probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Echter mocht je na het lezen van dit blog vragen hebben of ondersteuning willen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Dat is onze ‘meaning of life’

Veel inspiratie en leesplezier.

Petri Elemans

Wat levert Persoonlijk Leiderschap je eigenlijk op?

Als je persoonlijk leiderschap toont, kom je op voor jezelf. Je weet wat je belangrijk vindt en handelt daarnaar. Je zorgt er op een duidelijke en prettige wijze tevens voor dat je omgeving ook weet wat voor jou belangrijk is zodat ze rekening met je kunnen houden. Hierdoor voel je je gehoord en gezien en zit je lekker in je vel. Kortom je doet de dingen die je graag doet en zit je in je energie.

Een vriend van me zegt wel eens: “Ik ben gestopt met werken toen ik voor mezelf ben begonnen. Nu doe ik voornamelijk dingen waar ik goed in ben en die ik heel leuk vind en daar krijg ik heel veel energie van.”

Is persoonlijk leiderschap voor iedereen weg gelegd?

Ja, wij geloven dat iedereen het in zich heeft om voor zichzelf op te komen en zo kan zijn wie hij écht is. Echter zoals je later in dit blog ook kunt lezen, soms ben je ongemerkt een heel eind afgekomen van waar je wilt zijn. Immers als kind hebben we geleerd om onszelf aan te passen aan anderen. De reden hiervoor is dat we er zoveel mogelijk bij willen horen. Vaak is dat prima, maar soms doen we onszelf hierdoor te kort. Dan passen we onszelf meer aan dan goed voor ons is. Hierdoor raken we de verbinding kwijt met wat voor ons zelf belangrijk is.

Zoiets gebeurt heel geleidelijk. Je krijgt dan op de een of andere wijze een gevoel dat het niet klopt. Je krijgt een bepaald onbehagen en voelt je niet lekker in je vel zitten. Vaak kun je dan niet aangeven waarom dat precies is. Nu hebben we dat allemaal wel eens. Echter wanneer je zo’n gevoel van onbehagen vaker voelt, ga er dan maar van uit dat het tijd is om dat eens te onderzoeken. Dat onderzoeken en daar vervolgens naar handelen is persoonlijk leiderschap.

persoonlijk leiderschap man en vrouw zittend op een strandstoel in zee bij zonsondergang

Wat is Persoonlijk Leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een gevleugelde term. Bij leiderschap wordt al vaak gedacht aan leiding geven aan een team of een organisatie. Ik versta onder persoonlijk leiderschap leiding geven aan je eigen bestaan. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, reflecteren op wat je doet en richting geven aan wat voor jou belangrijk is. Dat betekent dat je vorm geeft aan je leven door dingen te doen die je hart raken.

Dat betekent ook keuzes maken die passen bij wat voor jou belangrijk is en die staan voor wie je bent. Je bent in verbinding met jezelf, zit in je energie en kunt daarom beter omgaan met stress, gespannenheid en werkdruk. Je zit in ‘the flow’, je doet dingen waar je blij van wordt, je weet wat je wil en je koers is helder. Daarnaast straal je kracht en vertrouwen in jezelf uit. Je opereert vanuit je hart. Kortom je zit echt lekker in je vel.

Persoonlijk Leiderschap gaat helaas niet vanzelf!

Het is best een hele klus om altijd in verbinding te staan en te blijven met je wensen en je verlangens. Of contact te maken met hetgeen dat je het liefste wilt. De meeste van ons raken dat contact weleens kwijt. Wanneer je geboren wordt ben je heel zuiver en puur en sta je in contact met je intuïtie. Als baby ben je in eerste instantie nog niet zo gericht op wat je omgeving van je vindt en geeft gewoon luid en duidelijk aan wat je, wanneer wilt. Langzamerhand wordt je je steeds meer bewust van je omgeving. Zo leer je te streven naar de goedkeuring van je omgeving en je aan te passen aan wat ouders en opvoeders van je willen.

Persoonlijk leiderschap en ‘polderen’

Bij persoonlijk leiderschap gaat het zowel om het bepalen van je koers als om je omgeving mee krijgen met je koers. Dat zijn twee aparte dingen.

 1. Bij het bepalen van wat je wil bereiken is het belangrijk dat je in contact komt met je diepste wens. wat wil je bereiken en dat je daar geen rekening houdt met wat anderen belangrijk vinden. Immers het gaat om jouw kern en niets anders. Maak niet de fout om daar al water bij de wijn te doen want dan gaat je energie eruit.
 2. Vervolgens wanneer dat helemaal duidelijk is ga je kijken wat er mogelijk is en stem je jouw wensen af op je omgeving. Je vertelt wat jij wilt vanuit je eigen kracht, maakt verbinding met de ander en kijkt wat mogelijk is om je doelen te bereiken.

Het is hierbij uiterst belangrijk dat je bij het bepalen van wat je zelf graag wilt niet gaat ‘polderen door ál rekening te houden met wat de anderen zouden willen. Doe je dat wel, dan raak je kwijt wat voor jóu belangrijk is. Dan raak je vervreemd van jezelf en word je meer en meer een product van je omgeving. Dus als je dat merkt ga dan weer op zoek naar je kern en verbindt je opnieuw met wat voor jou belangrijk is. Dat contact maken, voelen of het nog klopt en dan keuzes maken die echt bij je passen dát is persoonlijk leiderschap voor mij. Het nodigt je uit om de verbinding met jezelf en daardoor ook met anderen te verdiepen en dat geeft veel voldoening.

Wat is persoonlijk leiderschap voor mij? Mijn persoonlijk verhaal.

Persoonlijk leiderschap draait voor mij om authenticiteit. Een prachtig woord authenticiteit, maar wat is dat nou? Als ik ga googlen staat authenticiteit beschreven in termen van ‘eigenschap van echt’, ‘oorspronkelijk te zijn’ , ‘origineel’, ‘eigenheid’ en ‘geloofwaardigheid’.

Als ik authenticiteit vertaal naar een mensenleven dan kom ik op vragen als, doe jij de dingen vanuit je hart, kun je vanuit je gevoel op tijd je grens aangeven, klopt wat je uitstraalt met hoe jij je van binnen voelt. Kun je vreugde ervaren op momenten dat het fijn is, kun je genieten van de kleine dingen in het leven. Durf jij je eigen uniekheid in de wereld te zetten of pas je je volledig aan aan de verwachtingen van anderen? Hier ter illustratie een stuk van mijn eigen levensverhaal.

persoonlijk leiderschap 2 jongens hurkend bij een plas water

Mijn jeugd

Inmiddels 50 jaar geleden ben ik geboren in een normaal gezin. Echter helaas kreeg ik op jonge leeftijd te maken met machtsmisbruik van iemand uit mijn nabije omgeving. Mijn ouders, die ik trouwens niets kwalijk neem, (ze wisten ook niet hoe hiermee om te gaan) waren toen niet in staat om me de steun en liefde te geven die ik op dat moment heel hard nodig had. Als klein meisje begreep ik niks meer van de buitenwereld en ik leerde mezelf ter bescherming op jonge leeftijd aan dat ik niemand kon vertrouwen.

Het gevolg was dat ik me terugtrok en me aan ging passen aan de maatstaven van mijn omgeving. Ik schakelde mijn gevoel uit en om te kunnen overleven, leefde ik vanuit mijn hoofd, daar was het veilig voor me. Hierdoor raakte ik vervreemd van mezelf. Schoolkeuzes, relaties maakte ik vanuit mijn hoofd en ik leefde niet echt. Alles ging op de automatische piloot, ik deed wat er van me verwacht werd, en ik had geen contact met mijn gevoel.

Verliefd, weer in contact met mijn hart

Totdat ik, midden twintig inmiddels, plotseling ontzettend verliefd werd. Mijn wereld stond op zijn kop, mijn hart ontdooide, wat heel goed voelde. Ik wist niet wat me overkwam. Ik leefde helemaal op en begreep dat ik andere keuzes moest maken die écht bij me pasten. Dat heb ik toen gedaan. Zo heb ik mijn langdurige relatie verbroken en heb besloten om een nieuw vak te gaan leren waar ik me meer toe aangetrokken voelde. Het moest te maken hebben met mensen en hun beweegredenen.

Uiteindelijk kwam ik uit bij een opleiding voor psychosociale educatie. Hier had ik het gevoel ‘dit klopt’. Dat gevoel had ik niet eerder gehad. Vervolgens legde ik een lange weg af om vanuit mijn hoofd bij mijn gevoel te komen. Dit ging met vallen en opstaan en bij tijd en wijle ook met hevige emotionele pijn. Ik legde de weg af naar binnen, naar mijn eigenheid, mijn authenticiteit. Maar het is zeker de moeite waard geweest.

Loslaten van oude patronen

Ondanks dat ik meer in verbinding was met mezelf door de studies die ik gedaan had, was ik er nog niet. Na enkele jaren kwam ik er achter dat mijn huidige manier van leven niet meer paste bij hoe ik mij van binnen voelde en wie ik was. Ik heb er toen voor gekozen om mijn oude leven met alle oude patronen los te laten en helemaal opnieuw te beginnen. Dat deed vreselijk veel pijn en koste me heel veel moeite. Het voelde alsof ik opnieuw geboren werd. Ik heb toen uiteindelijk de stap gezet om voor me zelf te beginnen als coach/counselor.

Een nieuw begin

Korte tijd daarna kwam ik mijn huidige man tegen. Na de eerste ontmoeting voelde het zo goed, zo vertrouwd. Weer zo’n moment voor mij ‘dit klopt’. Dit ´het klopt´ moment is te omschrijven als op een diep niveau ervaren van de realiteit. We hebben een fijne tijd samen, gaan samenwonen, trouwen en ik raak zwanger.

De bevalling

Aan het einde van mijn zwangerschap word ik heel erg ziek en vecht ik voor mijn leven en het leven van mijn zoon. Ik heb het Hellp-syndroom, een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. Om beter te worden, is het van belang dat onze zoon zo snel mogelijk wordt geboren. Iedere dag is het voor de medische staf wikken en wegen wanneer het beste moment is om in te grijpen. Mijn toestand is zo slecht dat de medische staf geen keizersnee aandurft en vurig hoopt op een natuurlijke bevalling. De ingreep wordt uitgesteld totdat ik op de nacht voor de geboorte van onze zoon hoge koorts krijg en mijn toestand nog meer verslechtert.

De Bijna Dood Ervaring

Ik balanceerde op het randje van leven en dood en die nacht heb ik een bijna dood ervaring (BDE) gehad. Een prachtig wit licht heb ik gezien en ik voelde de onvoorwaardelijke liefde. Dit was zo mooi, dit is niet in woorden uit te drukken. Onze zoon is aan het einde van deze dag met een keizersnee geboren. Een krachtig, mooi, gezond mannetje. Een jarenlang fysiek en emotioneel herstel voor mij volgde.

Wat heeft de BDE me opgeleverd?

De hierboven beschreven bevalling met de BDE is zo’n ervaring die mensen diep raakt en ze weer met hun kern in contact brengt. Waarom ik dit schrijf is om te laten zien wat voor een inzicht de BDE mij gebracht heeft. Ik heb ervaren dat alles en iedereen met elkaar verbonden is en dat het mijn opgave is om mensen op een dieper niveau te verbinden met zichzelf en van daaruit met de ander. Dat is mijn levensdoel!

Om dit te realiseren heb ik met Ad van Heijst, die ook die wens heeft, HEEL opleidingen opgericht. Gezamenlijk coachen we mensen en bieden trainingen op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling aan. Een van deze trainingen is onze training persoonlijk leiderschap. In deze training brengen we onze kennis, kunde en levenservaring in en helpen de cursisten dichter bij hun diepste motivaties en interesses te komen. We begeleiden je dan bij je innerlijke reis en helpen je richting te geven aan je eigen leven. Dit is heel mooi werk en als ik daar mee bezig ben, zit ik helemaal in mijn energie en word ik blij.

Persoonlijk leiderschap is authentiek zijn!

Persoonlijk leiderschap betekent voor mij niets anders dan authentiek zijn! Eerder heb ik het al gehad over authenticiteit. Een groot voorbeeld voor mij is de zanger George Michaël van Wham. In mijn ogen was hij (helaas is hij er niet meer) heel authentiek. In zijn carrière met veel artistieke successen heeft hij een hele ontwikkeling doorgemaakt en hele vooruitstrevende dingen gedaan.

Zo heeft hij gebroken met zijn platenmaatschappij omdat het op een gegeven moment niet meer goed voelde voor hem en hij heeft gestreden voor zijn onafhankelijkheid als artiest. Hij wist waar hij voor stond en hij heeft, van wat door de ogen van de maatschappij als schande werd gezien, hier iets positiefs gemaakt. Hiermee bedoel ik zijn bijzondere coming out die hij met een slimme muziekvideo omdraaide naar iets positiefs. George kende zijn talenten en ging voor wat hij waard was. Hij was een fantastische zanger met vele hits en vroeg zich op het toppunt van zijn roem zelfs nog af of hij dit allemaal nog wel wilde. Kortom hij wist wat voor hem belangrijk was en handelde daar ook naar.

Wil je achterhalen wat voor jou belangrijk is. Vraag dan onze gratis zingevingsvragen aan en achterhaal jouw basis voor persoonlijk leiderschap!

Hoe weet je dat het tijd is om de balans op te maken?

Nu is het niet zo dat je de hele dag bezig moet zijn met authenticiteit en persoonlijk leiderschap. Integendeel, als dat het geval is, word je knettergek. Echter soms overkomt het je ineens dat iets je wat dieper raakt. Als dat goed voelt, zit je op de goede weg. Echter het kan ook zo maar zo zijn dat je voelt dat het allemaal niet helemaal meer klopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Dat je erachter komt dat je niet blij bent met je huidige manier van leven.
 • Als je voelt dat je vervreemd raakt van je Zelf doordat je op de automatische piloot leeft.
 • Of dat je voelt dat je je tot de dag van vandaag staande hebt gehouden door je gevoel af te zwakken. Om zo niet bewust bezig te zijn met de vraag of je gelukkig bent.
 • Je merkt dat de dingen die je doet je veel energie kosten, niets gaat meer vanzelf.
 • Of je bent regelmatig verdrietig, boos, angstig en je ervaart veel stress.

Je ervaart afstand tot wie je werkelijk wilt zijn!

Het gevolg hiervan is dat je werkelijkheid kleiner wordt, kleurlozer, minder avontuurlijk en aan betekenis en richting verliest. Je raakt jezelf kwijt doordat je niet het leven leidt dat voor je bedoeld is. Deze vervreemding leidt in de regel vaak ook tot allerlei lichamelijke klachten. Je lichaam geeft het signaal dat het genoeg is. Stress is het gevolg! Nu is stress op zich niet slecht, het helpt ons functioneren. Echter, wanneer je voortdurend onder stress leeft, liggen depressie, oververmoeidheid, overspannenheid en het burn-out syndroom op de loer!

Wat kun je dan doen om met je Persoonlijk Leiderschap in contact te komen?

Als je bovenstaande ervaart, is het goed om weer tot jezelf te komen. Te bepalen wat je werkelijk wilt en wat je niet meer wilt. Om vervolgens keuzes te maken die echt daarbij passen. Soms betekent dat je besluit om bepaalde dingen wel of niet meer te doen of je besluit om het roer helemaal om te gooien. Wat je ook doet, ga er maar vanuit dat de beloning, leven zoals je bent, het dubbel en dwars waard is. Uiteindelijk leidt kiezen voor jezelf tot een leven met meer voldoening en geluk en dat wens ik iedereen toe.

Heb ik een training persoonlijke leiderschap of een coach nodig?

Echt in alle eerlijkheid naar jezelf kijken, is geen gemakkelijk proces. De meeste mensen komen vaak niet verder dan een of enkele goede gesprekken met goede vrienden. Om ……. vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. Slechts een enkeling slaagt er zelfstandig, zonder deskundige ondersteuning, in om daadwerkelijk de keuzes te maken die hij moet maken. Zowel Ad als ik hebben ook diverse trainingen gevolgd en coachsessies gehad die ons hielpen om verder te komen. Dus als je gericht aan de slag wilt, is het niet zo gek om op zoek te gaan naar een coach of naar een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De ervaring hierbij is dat de vragen die gesteld worden en de focus op persoonlijk leiderschap daarbij heel helpend zijn om daadwerkelijk stappen te zetten.

Rare vraag. Wie ben ik?

Het is best lastig om te komen bij wie je nu werkelijk bent. Dit komt omdat we opgroeien in een voor een groot gedeelte voorgeprogrammeerde wereld. Totdat we een jaar of veertig zijn, lijken onze paden voor een heel eind gebaand. We moeten naar school totdat we 18 zijn, we gaan werken en maken carrière. Tegelijkertijd krijgen we vaak een vaste relatie en gaan ons settelen. Rond ons 30e levensjaar staan we dan voor de keus of we ons leven in willen vullen met of zonder kinderen. Als je kinderen krijgt, dan ligt het leven de komende jaren ook een eind vast.

Halverwege

Echter rond ons 40e levensjaar komt bij de meesten vaak de vraag; “Is dit het nou? ‘”Is dit mijn leven?” Ik ben nu op de helft en wat wil ik verder nog met mijn leven? Bij sommigen kan dit moment trouwens door een andersoortige ingrijpende ervaring (denk aan mijn BDE, of een ernstige ziekte, ongeluk of het overlijden van een dierbare) soms wat eerder naar voren komen.

Wanneer die vraag op plopt. Is dat een punt van bezinning waarbij je jezelf vragen stelt als:

 • “Wat geeft mijn leven zin?”
 • “Doe ik de dingen waar ik blij van wordt?”
 • “Heb ik zelf de regie of leef ik mijn leven op de automatische piloot?”
 • “Wil ik meer verdieping brengen in mijn bestaan en zo ja hoe doe ik dat?”

Sta stil en luister!

Door stil te staan bij jezelf en rustig te luisteren, vind je antwoord op deze levensvragen. Vervolgens heb je de keuze. Laat je het zoals het is en kies je ervoor om verder te gaan met de dingen die je deed? Of kies je ervoor om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar de verbinding met wat je heel graag wilt en wie je werkelijk bent. Als je kiest voor het laatste is dat persoonlijk leiderschap.

persoonlijk leiderschap hand met kompas
Volg je eigen kompas!

Stappenplan voor het ontwikkelen van jouw Persoonlijk Leiderschap

De weg naar persoonlijk leiderschap begint altijd bij jezelf. Je gaat aan de slag met het beantwoorden van de ‘grote vragen’ als: “Wat zijn belangrijke waarden voor jou?” En: “Wat wil je nalaten aan de wereld?” Om die te kunnen beantwoorden worden ze uitgesplitst naar kleinere vragen zodat je stap voor stap aan de slag kunt met het vinden van antwoorden op bovenstaande vragen. Als je dat doet dan geef je jouw persoonlijk leiderschap vorm. Persoonlijk leiderschap is altijd weten wie je bent, waar je naar onderweg bent en wat je kwaliteiten en valkuilen zijn.

Hieronder staan de vier stappen die je daarbij kunnen helpen.

Stap 1. Weet waar je naartoe wil!

Maak contact met je dromen! 

Probeer te achterhalen welke dromen jij wilt verwezenlijken? Om dat te doen ga je aan de slag met vragen als: “Wil je worden wie je bedoeld bent te zijn? Of: “Wat heb je nodig om te beslissen om de stap te nemen om je dromen waar te maken?” Het beantwoorden van deze vragen betekent een innerlijke reis waarin je door vallen en opstaan, door leuke en vervelende ervaringen, wijzer wordt. Het is een transformatieproces dat uiteindelijk de juiste bestemming op zal leveren.

If you can dream it, you van do it” (Walt Disney)

Denk eens aan je afscheidsspeech!

Om te weten wat voor jou werkelijk van waarde is in je leven, is het goed jezelf eens af te vragen wat jij fijn zou vinden dat mensen zouden zeggen op jouw afscheid. Stel je eens voor dat iemand die veel voor je betekent een toespraak houdt op jouw afscheid. Wat zou je willen dat ze over je zouden zeggen? Als je weet wat je graag zou willen horen dan kun je hieruit halen wat voor jouw wezenlijk belangrijk is. Wat zijn jouw belangrijke waarden en komen die waarden voldoende aan bod in je huidige manier van leven?

Als het antwoord hierop ‘nee’ is zou je je af kunnen vragen hoe je de voor jouw belangrijke waarden in je huidige manier van leven in kunt passen. Zodat ze een groter aandeel krijgen in hetgeen wat voor jou belangrijk is en waar je naartoe wil. Als je weet wat werkelijk belangrijk voor je is, kan je bijsturen en keuzes maken die je brengen bij je einddoel. Als je weet wat je wil dat mensen zeggen op je afscheid, ken je je eigen omschrijving van succes. De omschrijving zou wel eens totaal anders kunnen zijn dan je had gedacht. Wanneer je je einddoel helder hebt, verandert je perspectief.

“Is dit alles?” 

Harry kwam naar onze training Persoonlijk leiderschap omdat hij zich afvroeg of het allemaal wel klopte wat hij deed. Of zoals hij zelf zei: “Ik wil onderzoeken of dit alles is?” Hij had op het moment van de cursus een verantwoordelijke baan met veel aanzien, was erg succesvol in zijn werk en kwam telkens wel weer nieuwe interessante uitdagingen tegen. Kortom een droombaan voor velen.

Echter zijn baan vroeg veel tijd en energie en hij kwam regelmatig laat en uitgeput thuis. De keerzijde van zijn succes was dat hij weinig of geen tijd had voor zijn vrienden en zijn gezin, die ook erg belangrijk voor hem waren. Gaandeweg was hij het contact met zijn directe omgeving kwijt geraakt. Tijdens de cursus merkte hij dat hij blind was geweest voor de dingen die écht belangrijk voor hem zijn. Met dit inzicht werd zijn “einddoel” een stuk duidelijker en heeft hij de keuze gemaakt om sommige dingen anders te doen.

Stap 2. Begin met het einde voor ogen!

Visualiseer je einddoel. Maak er een beeld of filmpje van in je hoofd. Als je weet waar je naartoe wil, kun je een beeld maken hoe dat einddoel er uit moet zien. Probeer dat beeld zo scherp mogelijk te krijgen door je een voorstelling te maken wat je dan ziet, hoe je je dan voelt, wie er nog meer zijn. Desnoods maak je een tekening of een collage van je einddoel zodat het echt heel concreet is. Vervolgens maak je een stappenplan hoe je dat einddoel kunt bereiken en neemt vol goede moed de eerste stap.

De film van Ad

Ad, mijn collega was begin 2019 voornemend om de Nijmeegse 4-daagse te lopen. Het beeld dat hij voor ogen zag bij de voorbereiding was dat hij vrijdag 19 juli 2019 lachend, fit en in goede lichamelijke en mentale gezondheid over de finish komt. Ad heeft daar als het ware een filmpje van in zijn hoofd gemaakt. Hij loopt daar met zijn loopmaatjes op de Via Gladiola en is trots op zichzelf dat hij bijna bij de eindstreep is. Hij ziet zichzelf genieten van de mensenmassa’s, het plezier bij al die mensen en de verbinding van saamhorigheid is voelbaar.

Dit filmpje heeft hem geholpen en inmiddels heeft Ad zijn fel begeerde vierdaagse kruisje behaald.

Stap 3a. Schrijf je script!

Een effectieve manier om zicht te krijgen op waar je naar toe wil, is te beginnen met het schrijven van je script. Het is een soort draaiboek waarin staat wat je wilt zijn (je persoonlijkheid) en wat je wilt doen (je bijdragen en prestaties) en het vertelt over de waarden en principes die daarbij horen. Een script kan je houvast geven. Op momenten dat je het even niet meer weet kun je terug grijpen op je script. Het is als het ware een blauwdruk waarin verwoord staat wat voor jouw belangrijk is in het leven. 

Voorbeeld van een script van Barbara een 40 jarige vrouw die balans zocht tussen de waarde van haar verschillende levensgebieden, te weten werk, privé, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Haar conclusie was dat alle levensgebieden voor haar even belangrijk zijn en dat ze altijd op zoek zal zijn naar evenwicht.

Werk:

Op mijn werk vind ik een plek waar ik mezelf kan ontwikkelen en waarbij ik veel plezier maak met mijn collega’s. Voldoening aan het eind van de dag is voor mij een voorwaarde om te weten dat ik op mijn werk nog steeds op de goede plek ben. Ik zal mijn werk naar beste kunnen doen en steeds alles geven wat ik in mij heb. Ik wil mezelf blijven uitdagen en mezelf blijven ontwikkelen. Dit betekent ook dat ik met regelmaat uit mijn comfortzone ga. Ik wil iemand zijn die zelf initiatieven neemt om mijn doelstellingen te verwezenlijken. Ik wil zelf de regie hebben in mijn omstandigheden en ze niet volledig door anderen laten bepalen.

Privé:

Privé is voor mij een plek waarbij ik rust vind, harmonie, liefde en verbinding. Het is een plek waar mensen welkom zijn en waar ik plezier wil maken met de mensen die daar zijn en die ik daar ontmoet.

Gezondheid:

Gezondheid vind ik een groot goed. Dagelijks ben ik bezig om goed voor mezelf te zorgen door op gezette tijden rust te nemen, mezelf afvragen wat ik op dat moment nodig heb, gezonde voeding tot mij te nemen en met regelmaat te sporten.

Persoonlijke ontwikkeling:

Omdat persoonlijke ontwikkeling ook belangrijk voor me is, zal ik met regelmaat scholing volgen om mij te kunnen blijven ontwikkelen.

Zodra je je script helder hebt, weet je waar je naartoe wil en waar je voor staat. Je hebt zicht op je leven en je weet welke waarden er richting aan kunnen geven, zowel op korte als op lange termijn. Elke beslissing over een effectief gebruik van je talenten, je tijd en energie, kun je toetsen aan je persoonlijke script.

Stap 3b. Herschrijf je script wanneer nodig!

Een script is een hulpmiddel en schrijf je met alles wat je op een bepaald moment denkt te weten en te voelen. Echter je ontwikkelt jezelf ook en ook de wereld om je heen verandert. Dus soms kom je er achter dat het script niet meer bij je past? Wat je dan moet doen is terug naar je uitgangspunten en kijken of die nog kloppen. Als dat niet meer zo is of als je situatie inmiddels veranderd is dan moet je het script herschrijven. Realiseer je hierbij dat dat zeker in de filmwereld een van de normaalste zaken is. Er is nog nooit een film precies gemaakt zoals die oorspronkelijk bedacht is. Sommigen zijn zelfs veel beter geworden dan het oorspronkelijke script.

“Je hebt altijd een keuze!”

Een voorbeeld van een herschreven script. In onze training kwam Jan er achter dat het werken voor hem klaar was. Het volhouden aan zijn droom om gewoon net als alle anderen zijn pensioen te halen, leverde hem steeds meer kopzorgen en slapeloze nachten op. Hij “moest” nog drie jaar en wist zich met moeite te handhaven bij een bepaalde zeer lastige groep leerlingen. Ook lag hij wakker van zijn mentorleerlingen en kwam elke dag dood en doodmoe thuis.

Het inzicht

Het inzicht dat hij enorme roofbouw op zijn lichaam pleegde en dat hij zich geen tijd meer gunde om ergens van te genieten, raakte hem diep. Vanuit thuis had hij meegekregen dat hij iets waar hij aan begon was altijd netjes af moest maken. Die waarde was voor hem erg belangrijk en dat was de reden dat hij nog elke dag trouw naar zijn werk ging. Toen dit inzicht duidelijk was, kwam tegelijkertijd ook het inzicht dat hij een keuze had.

De actie:

De volgende cursusdag was hij opeens zeer opgewekt. Hij was naar zijn leidinggevende gegaan en had hem verteld dat hij aan het eind van dat schooljaar ging stoppen. Tevens had hij gezegd dat hij die lastige klas niet meer wilde en dat hij per direct stopte als mentor. Ondanks het feit dat hij het gevoel had dat hij een beetje opgegeven had en daardoor het financieel ook iets minder kreeg, leverde dit herschreven script hem heel veel voldoening en energie op. Uiteindelijk heeft hij met veel plezier afscheid genomen aan het eind van dat schooljaar en hij is nog steeds blij dat hij dat gedaan heeft. 

Stap 4. Omarm je innerlijke criticus!

Wanneer je besluit om meer voor jezelf te gaan staan, kom je drie soorten weerstand tegen. Laten we ze wachters op de drempel noemen. Het enige dat zij willen is dat het weer wordt zoals vroeger.

De eerste wachter symboliseert de angst vanuit onszelf. We vragen onszelf af of het allemaal wel wijs is wat we doen en wat de gevolgen zijn van wat we doen. Alle denkbare doemscenario’s komen dan langs.

Wachter nummer twee is onze omgeving. Als jij je anders gaat gedragen heeft dat ook effect voor hen. Zij hebben daar niet zelf voor gekozen en willen vaak alles weer terug hebben in de oude staat. Dat zal je omgeving ook tegen je zeggen.

De derde wachter is je innerlijke criticus. Dit is dat nare stemmetje in je hoofd dat vervelende dingen tegen je zegt als je een stap wil zetten. Deze stem zal er alles aan doen om een verandering te boycotten. Dan vraagt het moed en standvastigheid om toch te gaan voor hetgeen dat jij wil. Het beste advies dat ik je kan geven is maatje worden met je innerlijke criticus. Hoe dat te doen heb ik beschreven ik het blog: “Omarm je innerlijke criticus.”

Je herkent waarschijnlijk wel deze stemmen:

 • Je kunt het niet.
 • Jouw werk is niet goed genoeg.
 • Je leert het nooit.
 • Wie denk jij wel niet dat je bent?
 • Daar ben je toch veel te oud voor…..

Zie de innerlijke criticus als je maatje!

 Het is goed te weten, dat je niet jezelf zo kan veranderen, dat de criticus tevreden over je is. Immers het is zijn functie om kritische noten te plaatsen en dat zal hij altijd blijven doen. We willen we hem vooral kwijt omdat wat we niet willen horen wat hij zegt. We krijgen een hekel aan hem, omdat hij zo op hol geslagen is en buiten proporties opereert. Juist  bij het nemen van risico’s, spannende momenten, bij veranderingen en crises in je leven, is hij alert en aanwezig.

Omdenken loont!

Het is een eye-opener te ontdekken dat de criticus het eigenlijk ook het beste met je voor heeft. Wanneer je hem beter leert kennen, kan hij meer je maatje worden. De innerlijke criticus verdwijnt niet zomaar naar de achtergrond. Elke keer moet je hem weer in de ogen kijken, ook als je ouder en meer ervaren wordt. Hierdoor wordt je steeds sterker. Eigenlijk moet je dollen met je innerlijke criticus. Niet wegblaffen, maar hem (of haar) een aai over de bol geven. Zeggen: ha, daar ben je weer. En doorgaan met het uitvoeren van je wensen, je ideeën, je doel.

Hoe kan de innerlijke criticus je helpen bij je persoonlijk leiderschap?

 • De innerlijke criticus geeft betekenis aan je leven. Zijn kritische blik zorgt ervoor dat je met aandacht en weloverwogen stappen zet. Je leven wordt hierdoor de moeite waard omdat het zo moeilijk is om de kritische stemmetjes te overwinnen.
 • Daarnaast alarmeert hij je als je doorslaat in perfectionisme. Perfectionisme is vaak een manier om kritiek van anderen te ontlopen. Omdat je het graag goed wil doen en niet graag afgewezen wordt, wil je je werk perfect doen. Kennelijk is het belangrijker wat anderen van je denken dan wat je er zelf van vindt. Geef je innerlijke criticus de kans om dit signaal aan je door te geven, zodat je weer aan je echte wensen gehoor kunt geven.
 • Ook helpt hij je om je zelftwijfel te overwinnen. Het is onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling om telkens weer je zelftwijfel te overwinnen. Je leert dat je andere meningen kunt laten voor wat ze zijn. Je kunt de keuzes maken die bij jou passen. En zo nodig zet je de joker in: aan slechts enkele durfminuten heb je genoeg om te doen wat je moet doen.

Want realiseer je altijd. Uiteindelijk is niets vervullender dan je droom waarmaken!

Wat is persoonlijk leiderschap, de conclusie!

De term persoonlijk bij persoonlijk leiderschap betekent dat persoonlijk leiderschap voor iedereen iets anders is. Het gaat hierbij over authenticiteit en dat je de dingen doet die echt bij je passen. Maar dat laatste is het lastigste. Hoe weet je nu of iets wel of niet bij je past. Dat is een antwoord dat iedereen voor zichzelf uit moet zoeken.

In deze bijdrage heb ik je tips gegeven wat je zou kunnen doen om antwoord hierop te krijgen. Dus wil je weten wat jouw persoonlijk leiderschap is? Ga dan het avontuur aan en zoek dat uit. Onze online training persoonlijk leiderschap kan je al een stukje op weg helpen. Wil je meer ondersteuning kijk dan eens naar onze 2-daagse training persoonlijk leiderschap of neem eens contact met ons op en kijk wat we voor je zouden kunnen betekenen in bijvoorbeeld een coachtraject.

Geraadpleegde bronnen

Allereerst heb ik voor het schrijven van dit blog een beroep gedaan op de opgedane kennis en ervaring uit het verleden. Daarnaast heb ik geput uit het boek van Covey dat me heel veel heeft gebracht. Een echte aanrader om te lezen.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap Stephen R. Covey

Wil je ons artikel een keer nalezen?

Laat je gegevens achter en ontvang: Wat is persoonlijk leiderschap als pdf.

Reviews

Interessante bijdrage

Rated 4 out of 5
5 februari 2020

U.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.