Persoonlijke groei: Je kan het!

Het ‘nest’ waarin je geboren bent, bepaalt hoe je persoonlijke groei eruit ziet. Tenminste zo zong Louis Davids de volkszanger het in 1935 in zijn liedje: “Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje.” In zijn tekst geeft hij aan dat het geen zin heeft om je best te doen omdat je lot al vast ligt. Dus waarom zou je je druk maken over persoonlijke groei, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap als alles toch al vast ligt? Als je hierin gelooft, stop dan met lezen. Want ik ga het tegendeel beweren!

De omstandigheden zijn gelukkig in deze tijd heel anders en je kunt zélf voor een groot gedeelte bepalen waar je uiteindelijk terecht komt. Vanzelfsprekend heeft de een, door zijn afkomst, misschien meer mogelijkheden dan de ander. Echter ik weet, voor een gedeelte uit eigen ervaring, dat er véél méér mogelijk is als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei dan je in eerste instantie denkt. Ook zijn er workshops en trainingen die je ondersteunen en stimuleren om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Mocht je daar interesse in hebben klik op onderstaande link en kijk wat wij te bieden hebben?

Als je wilt weten hoe ik het zie en wat je zélf kunt doen om uit te groeien tot de persoon die je wilt worden, lees dan verder. Ik geloof in persoonlijke ontwikkeling en geef je tips hoe je bewust aan je eigen groei kan werken. Met behulp van die tips, en het daadwerkelijk toepassen ervan, groei je misschien uiteindelijk wel uit tot een biljet van 500 euro. Doe je voordeel met deze bijdrage en probeer het toe te passen. En mocht het lastig zijn, weet dat je bij ons terecht kan voor ondersteuning.

Veel leesplezier!

Ad van Heijst

1. Hoe kom ik tot persoonlijke groei?

Een tiental jaar geleden vroeg mijn huidige collega Petri Elemans mij tijdens een training persoonlijke groei wat ik het allerliefste zou willen. Die vraag overviel me op dat moment. Ik had geen flauw idee, kreeg het Spaans benauwd en kwam er achter dat ik eigenlijk stil stond met mijn persoonlijke groei. Ik realiseerde me dat ik de dingen die ik deed, deed zonder echte doelen en bezieling. Ik was feitelijk alleen maar aan het ‘overleven’. Petri stimuleerde me toen om aan de slag te gaan en te investeren in mijn persoonlijke groei. Dat heb ik gedaan en ik word er nog steeds blij van.

1.1 Wat betekent persoonlijke groei voor mij?

Voor mij betekent persoonlijke groei dat ik als persoon groei in een richting die bij me past. Om dat te kunnen, moest ik eerst weten wat ik wil om vervolgens persoonlijke leiderschap te tonen om dat daadwerkelijk ook te gaan doen. Dat is zeker niet eenvoudig maar ik heb ervaren dat mijn persoonlijke groei de kwaliteit van mijn leven positief beïnvloedt. Door stappen te zetten in mijn eigen ontwikkeling krijg ik steeds meer zelfinzicht, rust en balans. Ik doe vaker dingen die echt bij me passen en dat geeft me een voldaan gevoel. Hierdoor voel ik me steeds meer op het juiste moment op de juiste plaats. Ik denk dat de investeringen die ik doe en gedaan heb in mijn persoonlijke ontwikkeling de beste zijn die ik ooit gedaan heb. Dat wens ik iedereen toe.

1.1.1 HEEL opleidingen opgericht om kennis, ervaring en opgedane vaardigheden te delen.

Omdat het delen van mijn kennis en ervaring een belangrijk doel van mijn leven is en omdat persoonlijke ontwikkeling me erg aanspreekt, heb ik samen met Petri HEELopleidingen opgericht. Met als doel om anderen te ondersteunen bij hun persoonlijke groei. Het mooie is dat bezig zijn met persoonlijke groei, energie geeft doordat je weer als een nieuwsgierig kind dat wil leren naar de wereld gaat kijken. Bij elke gebeurtenis die je raakt, stel je jezelf vervolgens de volgende reflecterende vragen: “Wat gebéurt hier nu? Wáarom vraagt het aandacht van me? Wát kan ik er mee?

Dat is zelfreflectie en dat is in onze ogen de basis voor persoonlijke groei. Daarom is het een belangrijk onderdeel van onze coaching en trainingen. We leren de mensen die we begeleiden om kritisch naar hun eigen gedrag te kijken. Zo stimuleren we hen om op zoek te gaan naar de beste versie van zichzelf en hun talenten te ontdekken. Vervolgens dagen we hen uit om te bedenken hoe ze deze gericht in kunnen zetten. Wil je meer weten klik dan op onze bijdrage over zelfreflectie.

1.2 Visie van Petri op persoonlijke groei?

Petri ziet het zo: “Veranderen is niet altijd leuk, maar werken aan je persoonlijke ontwikkeling kan je veel brengen. Zelf heb ik ervaren dat ik, door te ‘werken aan mezelf’, een heel ander mens ben geworden. Ik weet beter wie ik ben, ik heb meer zelfvertrouwen ontwikkeld, mijn zelfbewustzijn is toegenomen, ik communiceer duidelijker en het heeft mijn kwaliteit van leven tot nu toe aanzienlijk verbeterd. Een belangrijke opleider van mij zei eens; de beste investering die je kunt doen in je carrière is te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Nu, tientallen jaren later kan ik dat volledig beamen.”

2. Voor persoonlijke groei heb je de juiste ‘bouwstenen’ nodig!

Groeien en ook persoonlijke groei is een natuurlijk fenomeen. Dat betekent dat als de randvoorwaarden goed zijn, dat groeien dan eigenlijk vanzelf gaat. Een zaadje groeit dan uit tot een mooie boom en een baby tot een mooie volwassene. Echter voor elke groei en dus ook voor psychische groei moeten wel de juiste ‘bouwstenen’ aanwezig zijn om te groeien. Voor een plantje is dat bijvoorbeeld water, (zon)licht en gezonde lucht. Echter afhankelijk van wat voor een plantje het is heeft het meer of minder van iets nodig. Als één van de benodigde factoren van dat plantje niet, onvoldoende of té veel aanwezig is, stopt de groei en begint het plantje te kwijnen. Voor onze persoonlijke groei of persoonlijke ontwikkeling geldt eigenlijk precies hetzelfde. Ook deze gaat vanzelf mits we bijtijds onze ‘bouwstenen’ krijgen die we op dát moment moeten hebben.

Voorbeeld uit de praktijk:

In een van onze teamtrainingen vroegen we de mensen wat ze precies wilde leren. Een van de cursisten zei: “Ik wil niets meer leren, ik ben er mee gestopt toen ik van school kwam en dat bevalt me prima. Zo ben ik nu eenmaal.” De uitspraak ‘zo ben ik nu eenmaal’ is vaak de lijfspreuk van mensen die zich slachtoffer voelen en geen verantwoordelijkheid meer durven nemen over hun eigen leven. Dit gedrag is meestal gevoed door negatieve ervaringen uit het verleden. Al doorvragend bleek dat leren voor haar vervelend was geworden doordat ze regelmatig te horen had gekregen dat ze het toch niet zou kunnen leren. Hierdoor verloor ze haar zelfvertrouwen, ging nieuwe uitdagingen uit de weg en stond haar persoonlijke groei feitelijk stil.

Toen we dit eenmaal helder hadden, durfde ze zich open te stellen en had ze vervolgens een “verduveld goede training gehad waar ze veel had geleerd’ zoals ze het zelf verwoorde.

persoonlijke groei hand met korenaar


2.1 Persoonlijke groei en de comfortzone

Deze negatieve ervaringen horen we meer en zijn vaak de reden dat mensen stoppen met leren. In plaats van een positieve impuls ervaren ze een negatieve impuls en kruipen ze in hun comfortzone. Het gevolg is dat ze zo nieuwe uitdagingen die hen stimuleren om iets nieuws te leren uit de weg gaan. Het probleem hiermee is, dat het leven dan vaak al snel saai wordt omdat alles op de automatische piloot gaat. We vertrouwen alleen nog maar op de dingen die we al weten, doen vaak dezelfde dingen en komen min of meer in een sleur terecht. Wanneer je niet oppast kom je vanzelf in een Bore-out terecht. Als we dan iets nieuws moeten leren is er veel angst voor de boze buitenwereld en ontstaat er automatisch weerstand. Wil je tips voor het omgaan met weerstand klik op deze link.

Wij bij HEELopleidingen zijn ervan overtuigd dat je continu in ontwikkeling bent en nooit te oud om te leren. Wij denken dat persoonlijke groei een fundamentele basisbehoefte is van mensen. We leren en groeien door nieuwe dingen uit te proberen. Hiermee ontwikkelen we ons als persoon en ontdekken zo wie we zijn en wat we doen op deze aarde. Echter om te kunnen leren is een veilige omgeving belangrijk waar niet geoordeeld wordt. Deze veilige omgeving creëren we in onze coachgesprekken en tijdens onze trainingen. Het doel is dat mensen uit hun schulp kruipen, weer nieuwe dingen uitproberen en zo weer plezier in leren krijgen.

2.2 Persoonlijke groei en zelfkennis

De basis van persoonlijke groei en ontwikkeling is zelfkennis. Je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent, weet wat jouw kwaliteiten en talenten zijn, maar ook weet wat jouw valkuilen en uitdagingen zijn. Als je jezelf kunt accepteren en waarderen om wie je bent, dan geeft dit het zelfvertrouwen om verder te groeien. Zelfkennis is de basis, en hoe steviger de basis des te verder je zult groeien. Het is onze innerlijke drang als mens om te groeien, om onszelf te ontwikkelen. Accepteren zoals je bent is dan ook een gezonde basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Met dat in het achterhoofd willen we een aantal praktische tips voor persoonlijke groei met je delen.


3. Tips voor je persoonlijke groei!

Op internet en in diverse boeken zijn heel wat tips te vinden als het gaat over persoonlijke groei. We hebben ons er in verdiept en volgens ons zijn dit de meest zinvolle met de meeste kans op succes. Lees ze rustig door en ga er mee aan de gang. Je zult zien dat het effect heeft.

3.1 Neem je verantwoordelijkheid. Jij zit aan het roer van je eigen persoonlijke ontwikkeling!

Verantwoordelijkheid nemen is de eerste stap om je persoonlijke doelen te bereiken. Neem je verantwoordelijkheid en ga niet in de slachtofferrol. Als je dat doet bepalen anderen wat er gebeurt en ligt jouw persoonlijke groei in hun handen en niet in die van jou. De enige manier om te groeien is door zelf verantwoordelijkheid te nemen. Niets meer en niets minder. Niemand anders gaat dat voor jou doen. Dus leg het niet buiten jezelf en hoop niet dat zaken gaan veranderen maar neem je eigen roer in handen.

Wacht niet op de komst van die ene stimulerende leidinggevende die je ziet zoals je werkelijk bent met al je kwaliteiten. Om je vervolgens alle kansen en waardering te geven waar je je hele werkzame leven van gedroomd hebt. Als je pech hebt, komt die leidinggevende nooit. Dus neem het heft in eigen hand. Weet dat je altijd een keuze hebt en kies voor jezelf.

3.1.1 De enige die verantwoordelijk is of je je doelen wel of niet bereikt ben jezelf!

Persoonlijke groei en ontwikkeling gaat alleen maar over eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt zowel voor je eigen leven en over je eigen daden als ook voor de ontwikkeling van je eigen kwaliteiten en talenten. Weet daarom wat je wil, waar je goed in bent en waar je jezelf nog in kunt ontwikkelen. Weet ook dat je altijd een keuze hebt. Keuze in hoe jij je gedraagt, hoe jij je opstelt, hoe jij reageert en of je wel of niet de mens wil zijn die je dagelijks in de spiegel ziet. Dus weet wat je wil, maak je keuzes en neem je verantwoordelijkheid! Echter gun jezelf ook de tijd en zet elke dag een kleine stap vooruit: dat is de sleutel voor succes!

3.2 Richt je op jezelf!

3.2.1 Iedereen is uniek!

Iedereen is uniek. Dit betekent ook dat de ene persoon niet beter of slechter is dan een ander, hooguit anders. Vanuit deze visie heeft het dus ook geen zin om je te vergelijken met anderen of je anders voor te doen dan wie je eigenlijk bent. Je kunt alleen maar worden wie al bent.

3.2.2 Geloof in jezelf!

Doe wat je denkt en voelt dat je moet doen. Maak je niet meer druk over wat andere mensen van je denken en laat je niet door hen of door angst weerhouden. Weet dat angst een slechte raadgever is. Je hoeft niet perfect te zijn. Dus leer door fouten te maken en vergeef jezelf als je dat doet maar onthoud wel de les en stap er overheen. Het leven is te kort om steeds weer stil te staan bij dingen uit het verleden. In onze training zelfvertrouwen en persoonlijke effectiviteit geven we je praktische tips en leren je concreet wat je zelf kan doen om meer in jezelf te geloven.

3.2.3 Push jezelf!

Niemand anders gaat dit voor jou doen. Belangrijk is ook dat je zelfdiscipline creëert en de “strijd aangaat” met je comfortzone! Als je je altijd binnen je comfortzone begeeft, groei je nooit. Als je je te ver buiten je comfort zone begeeft wordt je angstig. Vaak ontbreekt dan de moed om de dingen te doen die nodig zijn, omdat je angst te groot is. Wat je eigenlijk wilt is je net een heel klein beetje buiten je comfort zone begeven. Dus verken de grens iedere dag weer, zodat je steeds een klein beetje groeit. Creëer zelf de verandering die je wilt in jouw leven. Als je meer wil weten lees dan onze bijdrage over het spanningsveld tussen persoonlijke groei en de comfortzone.

persoonlijk groei man kijkt dal in

3.2.4 Vergroot je zelfkennis!

Perfectie bestaat niet, punt. Dus accepteer dat en stop om er naar te streven. Leer in plaats daarvan jezelf goed kennen. Hierbij kijk je zowel naar wie je nu bent maar ook naar wie je zou willen worden. Dus zie het hier en nu als vertrekpunt, investeer in je persoonlijke groei en realiseer je dat je nooit te oud bent om te leren. Wat helpend kan zijn, is om zowel een lijst van kwaliteiten en vaardigheden te maken waarin je goed bent als een lijst van vaardigheden die je minder goed beheerst. Bij die laatste lijst geef je aan in welke vaardigheid je nog zou willen investeren. Pak hierbij alleen de vaardigheden waarvan je het idee hebt dat je daar ook talent voor hebt.

Maak vooral niet de fout die het onderwijs regelmatig maakt dat je vooral alles redelijk (voldoende) moet kunnen. Dus investeer vooral in de dingen waar je zelf blij van wordt. Dat zijn meestal vaardigheden waar je in zekere zin aanleg voor hebt. De energie die je daarin steekt is veel beter besteed dan energie in iets willen leren, waar je absoluut geen talent voor hebt. De vooruitgang is meestal minimaal en de frustratie over die vooruitgang groot.

Check je lijst in je netwerk!

Als je die lijst hebt, is het handig om die eens te bespreken met mensen die je goed kennen. Vraag maar eens of ze jouw lijst willen bevestigen of aanvullen. Vaak krijg je nog bruikbare tips. Het leuke is dat die aanvullingen meestal gaan over dingen waar je van nature goed in bent, die jou nauwelijks moeite kosten en die je zelfs energie opleveren. Omdat dat zo vanzelf gaat, ben je vaak niet geneigd om dat als bijzonder te zien, terwijl het je juist maakt tot wie je bent. In die kwaliteiten ben je zogenaamd moeiteloos briljant.

Steek daarom vooral energie in de zaken die je van nature liggen. Die maken je tot wie je bent. Investeren in iets waar je nooit echt goed in wordt en waar je niet blij van wordt, levert meestal alleen frustratie op. De enige uitzondering is als het echt noodzakelijke basisvaardigheden zijn. Steek er dan de hoogst noodzakelijke energie in om minimaal te leren wat je moet leren en hou er dan mee op.

 3.2.5 Accepteer wie je bent!

Als je weet wat echt bij je hoort, kun je je afvragen welke van jouw kwaliteiten je bewust in kunt zetten om je plezier, zelfvertrouwen en succes in je privéleven en je werk te vergroten. Daarbij hoort ook dat je accepteert dat sommige zaken nu eenmaal bij je horen en zijn zoals ze zijn. Als je dat accepteert ontstaat er ruimte en hoef je daar niet meer tegen te vechten. Vervolgens kun je kiezen welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen.

Vraag jezelf daarbij af wat je nog wil veranderen en stel je pro-actief op en neem je verantwoordelijkheid. Wees daarbij eerlijk naar jezelf en zoek uit wat je allemaal kan doen om je doel te bereiken en ga er voor. Alleen door het uit te proberen kom je er achter of het lukt. Dan weet je in ieder geval dat je het hebt geprobeerd en zeg je niet later: “ Had ik toen maar ……..”

Het bovenstaande noemen we ookwel persoonlijk leiderschap. Stephen Covey heeft daar veel inspirerende boeken over geschreven. Uitgangspunt is steeds dat je zelf je verantwoordelijkheid neemt en concreet aan de slag gaat. Dat iets tot nu toe niet gelukt is, wil niet zeggen dat het nooit ga lukken. Probeer het uit en beantwoord altijd de volgende basisvragen.

  • Waar sta je nu?
  • Waar wil je naartoe?
  • Wat is dan de eerste kleine haalbare stap, op weg naar mijn doel?

Als je dat weet kun je aan de slag en doe dat ook. Je zal versteld staan wat deze methodiek je oplevert als je het steeds toepast. Belangrijk is dat je je stappen niet te groot maakt. Ze moeten behapbaar en realiseerbaar zijn. Realiseer je dat ook een marathon, stap voor stap wordt afgelegd. Dus geniet daarom van je eerste stap, hierdoor maak je het leren leuk en associeer je het met succes en plezier en je zal zien dat de tweede stap je al toelacht. Belangrijkste les. Maak het leren voor jezelf leuk!

3.3 Aandacht besteden aan persoonlijke groei kan altijd!

Hoewel persoonlijke groei een natuurlijk iets is, kan het geen kwaad om daar gericht aandacht aan te geven. Het leven op zich biedt hiervoor voldoende mogelijkheden. Alleen het is wel belangrijk dat je er voor open stelt. Je hebt geen speciale cursus nodig om daar mee te beginnen. Echter wij denken wel dat bijvoorbeeld een coachingstraject of een training persoonlijk persoonlijk leiderschap of een training over het vergroten van je zelfvertrouwen al dan niet gecombineerd je hierbij een extra impuls kan geven. Daar leer je bewust stil te staan bij je eigen ontwikkeling en krijg je handvatten die je daarvoor kan gebruiken. Bij persoonlijke groei gaat het er altijd om dat je regelmatig stil staat en terugkijkt.

3.3.1 Gebruik de dagelijkse realiteit

Situaties waarin je je dankbaar, gelukkig en helemaal vervuld voelt, zijn ook mooie kansen voor je persoonlijke ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor situaties van niet veel voelen, verveling en saaiheid. Al deze situaties kan je gebruiken om je persoonlijke groei te versnellen. Helaas zijn met name vooral vervelende situaties wanneer er iets tegen zit of een ongemakkelijke situatie, per definitie prima materiaal om met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Immers je hebt ergens last van en wil het graag zo snel mogelijk anders hebben. Tegenspoed is daarom goede brandstof voor persoonlijke ontwikkeling. Tenminste als je het lukt om het zo te zien. Immers het geeft je informatie over hoe je in de toekomst met dit soort situaties om kunt gaan en de kans om je veerkracht te ontwikkelen.

3.3.2 Gebruik vooral het ‘hier en nu’!

Ieder moment dat je leeft bevat potentie voor persoonlijke groei. Hoe meer je je dagelijkse leven hiervoor inzet, des te sneller je vooruit zal gaan. Essentieel is wel dat je je altijd focust op je eigen aandeel in het geheel en dat je hierbij heel eerlijk bent naar jezelf. Je kunt wel de hele tijd afgeven op anderen, bijvoorbeeld je leidinggevende, als iets niet lukt. Echter die kan je niet veranderen. Het enige dat je kunt doen, is kijken naar je eigen aandeel en kijken wat jij de volgende keer anders kunt doen. Dit wordt ook wel zelfreflectie genoemd. Wil je hier meer over weten kijk dan ook eens naar onze training zelfreflectie: De sleutel voor persoonlijke groei! Of ga zelf aan de slag en vraag hieronder de gratis reflectievragen met de formats van reflectiemodellen aan.

Wil je meer handvatten voor zelfreflectie? Klik hieronder en vraag de gratis vragen aan en ontvang tevens de formats van 3 verschillende reflectiemodellen.

3.3.3 Wil je je persoonlijke groei stimuleren geef dan antwoord op de volgende vragen:

  • Wat gebeurde er dat jou raakt?
  • Gebeurt dat vaker?
  • Wat is jouw aandeel daarin?
  • Beschrijf concreet wat je precies deed?
  • Wat was het resultaat?
  • Wat deed dat met je?

Als je tevreden bent over het resultaat? Onthoud dan precies wat je deed zodat je het de volgende keer weer kunt doen. Als je niet tevreden bent benoem dan zo concreet mogelijk wat er nu precies mis ging en wat kun je de volgende keer anders doen?

NB: Met name de tweede vraag en de derde vraag zijn zeer belangrijk. Voor je persoonlijke groei is het namelijk heel belangrijk dat je patronen herkent in situaties waarin je zelf een aandeel hebt. Daarbij gaat het om zaken die erg op elkaar lijken, die vaker voorkomen en waar je last van hebt. Als je die kunt tackelen omdat je je eigen aandeel daarin herkent en omvormt, ben je een heel eind verder. Als je hier meer over wil weten lees dan onze bijdrage over hoe reflectiemodellen te gebruiken.

Voorbeeld: Coachee werd niet gehoord!

Zo heeft een van ons in het verleden iemand begeleid die aangaf dat hij het gevoel had dat zijn ideeën en mening nauwelijks gehoord werden door zijn collega’s. In het begeleidingstraject is ingezoomd op wat hij precies deed in de gesprekken waarin hij het idee had dat hij niet gehoord werd. Bij de analyse kwam naar voren dat hij wel degelijk zijn bijdrage leverde en dat hij ook zei wat hij er van vond. Echter, wat hij ook deed was zijn beweringen gelijk bagatelliseren.

Wat hij bijvoorbeeld zei was: “Ik vind dat de leerlingen een stuk zelfstandiger moeten worden en dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn dat ze hun huiswerk maken.” Meteen gevolgd door: “ Maar ik snap dat jullie dat misschien wel anders zien. Het is misschien best lastig voor pubers. Ik deed dat zelf ook niet.” Bij doorvragen bleek dat hij het eerste helemaal meende maar dat hij dat toch wat te stellig vond. Dus kwam deel twee waarin hij meeging met de anderen. Dat deed hij bijna bij alles.

Toen hij dat eenmaal door had, ging hij er op letten en hield het bij zijn eerste stuk van het verhaal. Het mooie is dat hij na verloop van tijd hij steeds meer complimenten kreeg over zijn bijdrage in de teambijeenkomsten. Hij ontdekte zijn patroon en wist dit om te buigen.

3.3.4 Alles dat je aandacht geeft groeit!

Als je jouw persoonlijke groei regelmatig aandacht geeft, zal je merken dat het na verloop van tijd een stuk eenvoudiger wordt. Door regelmatig stil te staan waar je blij van wordt en actie te ondernemen zal je merken dat je steeds in beweging bent om te groeien als persoon. Hierdoor zal je beter in je vel zitten. Echter helaas is persoonlijke ontwikkeling niet een pad met alleen maar positieve dingen. Er zullen ook dagen zijn dat het wat minder gaat en dat je geen idee hebt wat je moet doen en hoe je verder moet. Maar dit hoort bij het leven. Het leven komt met pieken en dalen, accepteer dit, vertrouw op jezelf en je ingezette groeipad en weet dat er ook andere dagen komen.

3.4 Persoonlijke groei is gebaat bij ACTIE!

Denk niet teveel!

Ben Tiggelaar heeft volle zalen getrokken met zijn verhaal over dromen, durven en doen! Vooral dat laatste is erg belangrijk. Alleen denken, denken, denken en nog eens denken om vervolgens niets te doen levert niets op. Dit is helaas een valkuil waar we allemaal wel eens in trappen. De werkelijkheid is vaak veel complexer dan wat we allemaal kunnen bedenken. Daarom is het vaak ook goed om gewoon te beginnen. Met in het achterhoofd dat je niet alles uit kunt denken en met het vertrouwen dat je gaandeweg wel op lost wat opgelost moet worden.

Denken heeft vaak de neiging om dingen onnodig complex te maken. Daardoor gaan we twijfelen, nog meer denken en stellen we onze actie steeds maar even uit. Realiseer je altijd dat alleen actie iets kan oplossen en dat je daar ook van leert. Door fouten te maken en deze op te lossen leren we en groeien we. Bedenken hoe je iets gaat doen is prima. Echter als je het vervolgens niet doet, heb je ook niets aan dat denken gehad…

Stel niet uit. Van uitstel komt afstel luidt het spreekwoord.

3.4.1 ‘Uitstellen is de vijand van alle dromen’.

Wij mensen houden van uitstellen. Vooral dingen die je moeilijk of niet leuk vindt, worden vaak onbewust naar achteren geschoven en uitgesteld. Vaak zit daar een verlangen in dat ze opeens zomaar verdwijnen. Net als ieder ander stel ik ook regelmatig dingen uit. Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat dat uitstellen niets positiefs oplevert. Sterker nog het uitstellen levert extra stress op door de tijdsdruk die ontstaat door het uitstellen en door het feit dat je er steeds tegenaan zit te hikken. Daarom probeer ik nu zo min mogelijk dingen uit te stellen door vooral zaken waar ik niet zo blij van word meteen af te handelen. Door dit consequent te doen, krijg ik steeds meer rust en heb minder last van een groeiend lijstje van vervelende dingen in mijn hoofd die ik nog moet doen.

3.4.2 Pak ook lastige dingen aan. Daar leer je het meeste van!

Sterker nog door niet steeds te denken of ik wel of niet zin heb in iets en of ik het al dan niet kan uitstellen, ontstaat er steeds meer ruimte in mijn hoofd. Dus wees je hier bewust van en ga als je met je persoonlijke ontwikkeling bezig bent ook aan de slag met zaken die wat lastiger zijn. Maak niet de fout om die te blijven uitstellen en realiseer je dat dit vaak de dingen zijn waar je het meeste van kunt leren. Immers welke richting je ook op wilt met je leven, er komen altijd dingen voorbij die niet leuk en lastig zijn. Ga de uitdaging aan, stel niet uit en laat je niet weerhouden om de dingen te doen die je eigenlijk zou moeten doen. Hoe lastig het ook is. Zie ook dit als een mogelijkheid om sterker te worden als persoon en te groeien.

3.4.3 Kom daarom in beweging!

Alleen actie maakt het verschil tussen droom en werkelijkheid. Denk minder en doe meer. Wees daarom pro-actief en ga aan de slag. Zet zelf stapjes in de richting die jij bedacht hebt en vertrouw er op dat je gaandeweg wel leert wat je moet leren.

persoonlijke groei man zweeft boven bospad


3.5 Persoonlijke groei is een continu proces. Investeer regelmatig tijd en heb geduld!

Helaas bestaat er geen eenvoudige methodiek voor een pijlsnelle persoonlijke groei. Persoonlijke groei is altijd maatwerk, want het gaat over jou. Daarnaast heeft het tijd en aandacht nodig. Alleen als je bereid bent om in je persoonlijke groei te investeren, kun je blijvende stappen zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling. Snelle cursussen en trainingen over persoonlijke ontwikkeling missen vaak de noodzakelijke diepgang. Meestal gaan ze vaak over algemeenheden en niet over waar het specifiek voor jou over moet gaan. Ze raken je daardoor niet echt en hierdoor zal er na verloop van tijd nauwelijks iets ‘blijven hangen’.  Dus als je persoonlijke groei ziet als iets dat je er ‘eventjes snel’ bij wil doen, dan gaat het waarschijnlijk niet lukken. Dit komt omdat je bereidheid om dieper te investeren niet vastligt. Daarom zal je wanneer je ontdekt dat het niet zo gemakkelijk gaat eerder opgeven. Met het gevolg dat er uiteindelijk niets verandert.

“Uitdagingen worden pas moeilijk als je niet voldoende tijd neemt om ze op te lossen.”

3.5.1 Ontwikkel in je eigen tempo!

Jij bepaalt je eigen tempo als het gaat om jouw persoonlijke groei. Dat doe je door na elke stap te bepalen wanneer het tijd is voor de volgende. Als je elke dag een kleine stap zet in je persoonlijke groei ben je al weer een stukje verder. Wanneer je dan na enkele weken terugkijkt, zal je zien dat je best vorderingen hebt gemaakt. Sta daar dan even bij stil en beloon jezelf. Het mooie aan persoonlijke groei is dat elke stap vooruit tamelijk permanent is. Dit komt doordat je vaak meteen beloond wordt als je voortaan anders handelt. Dit is ook de reden dat de nieuwe aangeleerde vaardigheden en de inzichten die je opgedaan hebt je de rest van je leven bij blijven. Dus je kunt echt een heel eind komen, juist als je elke dag een kleine stap zet.

“ We overschatten vaak wat we kunnen bereiken in een dag, en onderschatten wat we kunnen bereiken over een langere tijd.” Vraag jezelf daarom dagelijks af welke kleine stap je vandaag kunt zetten om iets verder te komen in jouw persoonlijke groei?”

3.5.2 Motiveer jezelf door je successen te stapelen.

Het is motiverend om regelmatig stil te staan en terug te kijken op je eigen persoonlijke groei. Dus kijk terug en benoem je successen. Sta daar even bij stil en wees trots op wat je al bereikt hebt. Niets is motiverender dan dat. Zo zal je zien dat wanneer je voor jezelf kleine realistische stapjes hebt gedefinieerd die je gemakkelijk in je dagelijkse routine hebt ingebouwd die kleine stapjes bij elkaar je een heel eind brengen. Ook de vierdaagse wordt stap na stap afgelegd. Dus geniet van het resultaat, zie het effect van al die kleine stapjes en ga stug door met weer een nieuwe realistisch stapje te bedenken die je kunt zetten voor je persoonlijke groei. Geniet van de impact van al die kleine stapjes. Maak het vooral niet te groot want voor reuzenstappen zijn onze benen te kort.


4. Samenvatting en conclusies

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog een antwoord hebt op wat persoonlijke groei is en wat je zélf kunt doen om dat te bereiken. Hoe meer je groeit als persoon, hoe effectiever je communicatie is en hoe gemakkelijker het wordt om je doelen te bereiken. Ga ermee aan de slag en stel het niet uit. Wil je ondersteuning bij je persoonlijke ontwikkeling kijk dan eens bij onze trainingen wat wij voor je op dat gebied kunnen betekenen. Of neem contact met ons op om vrijblijvend met ons te sparren over jouw persoonlijke ontwikkeling. Voel je uitgenodigd.

Geraadpleegde bronnen

Stephen Covey De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (ISBN 9789047054641)
Ben Tiggelaar Dromen, durven, doen; De ladder

NB: De belangrijkste bron van deze bijdrage is natuurlijk onze eigen achtergrond en ervaring. Wil je daar mee over weten kijk dan op de pagina over ons. Daar geven we aan hoe we werken, vanuit welke uitgangspunten en hoe we onze kennis en ervaring hebben opgedaan.

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.