De kunst van het luisteren (Hartje)

De kunst van het luisteren

Begrijpen wat de ander bedoelt te zeggen. Daar gaat het in goede communicatie om. Soms denk je dat je heel goed geluisterd hebt naar een collega, ouder of leerling en dan blijkt achteraf dat je het toch niet helemaal begrepen hebt. In de praktijk van alledag blijkt dat goed luisteren, vaak best lastig is. Wanneer je je luistervaardigheden wil verbeteren en met praktische tips naar huis wil gaan, is deze training misschien wat voor je.

Wat levert de training “De kunst van het luisteren” je op?

Je krijgt zicht op hoe je geneigd bent om te luisteren en krijgt praktische handvatten om daadwerkelijk te horen wat de ander bedoelt te zeggen. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en ontwikkel je meer inlevingsvermogen en een open houding. Je verdiept je luistervaardigheden, maakt door gericht te luisteren contact en geeft zo de ander meer ruimte om zich te uiten. Ook weet je door goede vragen te stellen, te achterhalen wat de ander echt wil zeggen. Kortom je leert een meer ontspannen manier van praten met anderen.

Dit zeggen deelnemers over de training.

  • ”Ik heb veel inzicht gekregen hoe communicatie kan verlopen en heb de kracht van echt luisteren ervaren. Ook heb ik praktische tips gekregen en wat meer zelfinzicht.” (Karin)
  • “De trainers creëren een veilige en leuke sfeer.“ (Maerrel)
  •  “Het is leerzaam en ik ben me bewuster geworden van mijn eigen rol.” (Christian)
  • De training helpt bij  bewustwording in contact met anderen en geeft handvatten voor reflectie. Dat is volgens mij de manier om beter te leren luisteren.” (Han)

Programma

Centraal in deze praktische training staat het oefenen van je luistervaardigheden. We schetsen kort een theoretisch kader waarbij we stil staan bij waarom iemand denkt te horen wat hij hoort. Hoe komt dat en hoe kun je door daar bewust mee om te gaan toch horen wat de boodschap is. We kijken vervolgens naar jouw luistergewoonten en scherpen deze aan. Daarnaast leren we je hoe je contact kunt maken door alleen (passief) te luisteren. Ook besteden we aandacht aan actief luisteren. We laten je zien hoe je door reflectief te luisteren en gerichte vragen te stellen, kunt achterhalen wat de ander bedoelt te zeggen.

Aanpak

In deze training van een dag worden veel oefeningen gedaan waarbij we oefenen met echte situaties die spontaan ontstaan. We werken o.a. met de methodieken van NLP en systeemwerk en hanteren bij deze training ook de principes van geweldloze communicatie. We werken met twee trainers in kleine groepen (maximaal 14) zodat iedereen kan oefenen en de aandacht krijgt die hij verdient.

Voor wie?

Deze trainingsdag is bestemd voor mensen die de kracht van echt luisteren willen ervaren en daar hun voordeel mee willen doen. Maximaal 14 deelnemers.

Duur

1 dag

Vorm

Open inschrijving en incompany.

Data en plaats

4 oktober, 30 november 2018, 27 februari en 5 juni 2019.

Plaats

Regio Nijmegen/Arnhem

Kosten

Open inschrijving € 195,- p.p.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.