De kunst van het luisteren. Een praktische training.

Begrijpen wat de ander bedoelt te zeggen. Daar gaat het in goede communicatie om. Soms denk je dat je heel goed geluisterd hebt naar iemand en dan blijkt achteraf dat je het toch niet helemaal begrepen hebt. In de praktijk van alledag blijkt dat goed luisteren, vaak best lastig is. Wanneer je je luistervaardigheden wil verbeteren en met praktische tips naar huis wil gaan, is deze training misschien wat voor je.

Wil je deze training kosteloos volgen? Lees dan deze informatie en maak gebruik van je stapsubsidie!

Wat levert de training “De kunst van het luisteren” je op?

Je ontdekt je eigen ‘luistervalkuilen’. En krijgt praktische handvatten om deze te omzeilen zodat je daadwerkelijk hoort wat de ander bedoelt te zeggen. Hierdoor verbetert je communicatie, krijg je meer zelfvertrouwen en ontwikkel je meer inlevingsvermogen en een open houding. Je maakt beter contact zodat zowel jij als de ander zich beter gehoord voelen. Ook weet je door goede vragen te stellen en door te vragen zonder in te vullen, te achterhalen wat de ander nu écht wil zeggen. Kortom je leert op een meer ontspannen manier communiceren met anderen.

Dit zeggen deelnemers over de training.

  • ”Ik heb veel inzicht gekregen en heb de kracht van luisteren ervaren. Ook heb ik praktische tips gekregen en weet wat ik wel moet doen en wat zeker niet.” (Karin)
  • “De trainers creëren een veilige en leuke sfeer.“ (Maerel)
  • “Ik begrijp nu dat iemand zich soms niet door mij gehoord voelt en dat dat steeds spanning gaf. Gelukkig weet ik nu wat ik nu anders moet doen.” (Annelies)
  • “Handig zo’n lekker praktische training. Je hebt er niet alleen op het werk maar ook thuis wat aan.” (Miranda)
  • “Wat een eye-opener. Ik besef nu pas dat luisteren héél véél meer is dan alleen de woorden horen. Wat heb ik in het verleden veel gemist en wat is het eenvoudig om het beter te doen. Ik ben blij dat ik deze training heb gevolgd.” (Bibi)
  • “Ik heb in deze training écht de kracht van gericht luisteren én doorvragen ervaren. Ik weet nu door de tips hoe ik dit kan gebruiken om beter contact te maken met anderen.” (Ingeborg)
  • ” Wat een actieve, afwisselende training. De tijd vloog voorbij en ik heb heel veel geleerd dat ik direct toe kan passen om beter te luisteren.” (Marco)

“De meeste mensen luisteren niet met de intentie om te begrijpen; ze luisteren met de intentie om te antwoorden.” Auteur Stephen Covey

Programma

Centraal in deze praktische training staat het oefenen van je luistervaardigheden. We schetsen kort een theoretisch kader waarbij we stil staan bij waarom iemand denkt te horen wat hij hoort. Hoe komt dat en hoe kun je door daar bewust mee om te gaan horen wat de échte boodschap is. Vervolgens laten we je door oefeningen je eigen luistergewoontes ervaren en scherpen deze aan.

Uitgangspunt is steeds dat we uitgaan van wie jij bent en hóe jij nu communiceert. Daarnaast leren we je ook hoe je contact kunt maken door alleen (passief) te luisteren. Tevens besteden we aandacht aan actief luisteren. We laten je zien hoe je door kort samenvatten en gerichte vragen te stellen, kunt achterhalen wat de ander precies bedoelt te zeggen.

NB: Deze training is los te volgen maar ook onderdeel van ons programma: Duurzaam communiceren voor effectieve communicatie waar we al onze kennis op het gebied hiervan gebundeld hebben.

Aanpak van onze training de kunst van het luisteren

In deze praktische training oefenen we met échte alledaagse situaties die door gerichte opdrachten spontaan ontstaan. We laten je ervaren dat je met je hele lijf communiceert en dat de uitgesproken woorden slechts een klein onderdeel uitmaken van wat de ander bedoelt te zeggen. Ook geven we je concrete tips hoe je luistervaardigheden positief beïnvloedden. We werken o.a. met de methodieken van NLP en hanteren bij deze training ook de principes van geweldloze communicatie. We werken met twee trainers in een kleine groep (maximaal 12) zodat iedereen kan oefenen en de aandacht krijgt die hij verdient.

Vrijblijvend persoonlijk advies over deze training 

Heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen of twijfel je of deze training iets voor jou is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wilt sparren over je opleidingsvraag ben je van harte welkom.

Voor wie?

Deze training is bestemd voor mensen die de kracht van écht luisteren willen ervaren en daar hun voordeel mee willen doen.

Duur

1 dag

Vorm

Open inschrijving en incompany. Maximaal 12 deelnemers.

Data en plaats

3 november 2022
14 maart 2023 (Maak gebruik van je stapsubsidie)
13 juni 2023 (Maak gebruik van je stapsubsidie)

Locatie vlakbij station Oss centraal.

Kosten

Open inschrijving € 245,- p.p. Met stapbudget geen kosten!

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Mooie inzichten, brengt me verder!

Rated 4 out of 5
23 augustus 2022

Wat een bijzondere ervaring om te merken dat je veel minder goed luistert dan je denkt. En wat een praktische handvatten om het voortaan beter te doen. Wat mij betreft is deze training een échte aanrader voor iedereen.

H.D.V.

Mooie training

Rated 5 out of 5
23 juli 2022

P.G.

Inzicht in hoe ik mezelf kan verbeteren

Rated 5 out of 5
2 juli 2022

Mooie training en handvatten gekregen hoe ik beter kan luisteren door mijn luisterfouten onder de loep te nemen. Dank voor het veilige leefklimaat.

S.

Mooie praktische actieve training

Rated 5 out of 5
25 mei 2022

Ik werd vriendelijk uitgedaagd om kritisch naar mijn eigen luistergedrag te kijken. En heb hierdoor wat praktische handvatten gekregen waar ik mee verder kan. Bedankt voor deze mooie training

M.D.V.

Luisteren is geen kunstje

Rated 5 out of 5
25 mei 2022

Mooie training, veel afwisseling tussen theorie en verschillende werkvormen. Inzicht gekregen dat écht luisteren best intensief is omdat je met je volledige aandacht bij de ander bent.

S.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.