Training omgaan met weerstand

Herken je dit? Je hebt iets nieuws bedacht om iets dat stroef verloopt op te lossen. Echter in plaats van dat je collega’s enthousiast reageren, stroomt het op de een of andere wijze niet. Je krijgt een ….. “Ja, maar” discussie en er ontstaat geen draagvlak voor je idee. Sterker nog in plaats van positieve energie ontstaat er negatieve energie. Als dat het geval is, ben je in de valkuil van weerstand gestapt. Dat is niet erg en helaas ook niet altijd te voorkomen. Alleen je moet er wel z.s.m. uit.

Weet dat weerstand een natuurlijke reactie is die bijna elke verandering op roept. De uitdaging is om het weer vlot te trekken en de positieve energie die ook in weerstand zit te gebruiken?

In onze praktische training omgaan met weerstand leer je samen met ‘lotgenoten’ wat weerstand nu precies is. Vervolgens ga je aan de slag met praktische oefeningen en krijg je concrete handvatten om op een positieve wijze met weerstand om te gaan.

Wat levert onze cursus omgaan met weerstand je op?

We richten ons op jouw dagelijkse praktijk en kijken daarbij naar waar je nu tegenaan loopt en gaan op zoek naar patronen. Wat doe je nu precies en wat levert het je op? Vervolgens gaan we onderzoeken wat jij in jouw situatie, in jouw rol met jouw mogelijkheden anders zou kunnen doen om een resultaat te krijgen dat je meer aanspreekt. Dat vraagt een vrij intensieve begeleiding en daarom werken we met kleine groepen en geven we deze training met twee trainers.

Het sterke van deze training is dat er vaak mensen uit meerdere vakgebieden en met verschillende rollen bij elkaar zitten. Dit is een mooie kruisbestuiving en laat zien dat er wel wat basisprincipes zijn als het gaat om het omgaan met weerstand maar dat een juiste interventie altijd aangepast is aan zowel het moment als de situatie. In deze training kijken we naar ieders situatie en geven passende praktische handvatten die jij kunt gaan gebruiken in jouw dagelijkse praktijk.

Wat leer je in onze training omgaan met weerstand?

Allereerst maak je je de basisprincipes van weerstand eigen. Dan gaat het om het weten waarom er überhaupt weerstand ontstaat, het herkennen van de verschillende vormen van weerstand en het achterhalen welke principes daar achter zitten. Vervolgens leer je hoe je op een constructieve manier met weerstand om kunt gaan en hoe je mensen mee kunt krijgen. De invalshoek is steeds hoe je het geleerde concreet in kunt zetten in jouw werksituatie.

Hoe ziet de cursus omgaan met weerstand er uit?

In de eerste bijeenkomst leggen we een stevige basis over wat weerstand nu precies is en gaan vervolgens naar jouw dagelijkse praktijk. Wat zie jij in je werk gebeuren en hoe ga je er nu mee om? Vervolgens gaan we kijken hoe jij het geleerde in jouw werksituatie in kunt zetten. Om een maximaal effect te bereiken ga je tussen de twee cursusdagen zelf concreet in de praktijk aan de slag. De tweede dag is een terugkoppeling waar we het geleerde nog wat verder verdiepen en de ingebrachte casussen op een intervisie-achtige wijze met elkaar bespreken. De vertaling van de theorie naar de dagelijkse praktijk is steeds het uitgangspunt.

Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken’.

Het gaat dan om vragen als:

  • “Telkens wanneer ik enthousiast met een oplossing kom, zijn verschillende van mijn collega’s in staat om daar binnen 5 minuten weer een nieuw probleem van te maken.”
  • “Ondanks het feit dat bijna iedereen altijd gelijk enthousiast is als ik met iets kom, lukt het ons als team maar niet om daar daadwerkelijk iets mee te doen. Er lijkt geen weerstand te zijn, maar toch komen we niet vooruit.”
  • “Het lijkt wel of ik steeds iets niet goed doe. Als ik iets inbreng, krijg ik steeds de volle laag. Het lijkt wel of ze zich persoonlijk aangevallen voelen. Terwijl ik toch alleen maar met werkgerelateerde zaken kom.”
  • “Als ik met argumenten kom waarom het goed is om iets anders te gaan doen, lijkt het net of de ander mij niet echt hoort. Het gesprek gaat na verloop van tijd ongemerkt over geheel andere dingen dan waar ik het over wilde hebben.”
  • “Wanneer ik mensen niet mee krijg met mijn ideeën raakt me dat persoonlijk. Ik heb daar last van. Wat kan ik doen om daar anders mee om te gaan?”

Wat zeggen deelnemers over deze training?

  • “Ik heb veel meer inzicht gekregen in de achtergronden van weerstand en kan er daardoor beter mee omgaan.” (Theo)
  • “Ik heb ervaren dat ik door mijn gedrag een van de veroorzakers was van de weerstand. Nu ik weet wat ik wel moet doen en vooral niet moet doen, ben ik beter in staat om om te gaan met weerstand.” (Anneke)
  • “Ik heb helder wat mijn valkuil was als ik weerstand tegen kwam. Ik ging het gevecht aan en het effect was dat er twee verliezers waren. Nu kijk ik er anders tegenaan en kan er anders mee omgaan en dat is zowel winst voor mij maar ook voor mijn collega’s.” (Harry)

Vrijblijvend advies over de training omgaan met weerstand?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen. Of twijfel je of deze training iets voor jou  is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren over een andere opleidingsvraag ben je ook van harte welkom. Wil je weten hoe wij tegen weerstand aankijken en wat tips ontvangen lees dan onze bijdrage omgaan met weerstand.

Voor wie?

Voor iedereen die in het kader van zijn werk regelmatig weerstand tegen komt en wil leren hoe daar op een positieve wijze mee om te gaan. Dus zit je in de rol van leidinggevende, coördinator, projectleider of kortom op een plaats waar je mensen mee moet krijgen en wil je wat meer achtergrond en wat handige handvatten. Dan is deze training omgaan met weerstand wat voor je.

Praktisch

Wanneer

5 februari en 26 februari 2021

Aantal deelnemers

8 tot 12

Duur

Twee dagen 9.30- 16.30 uur

Locatie

Locatie: Regio Ede

Kosten

€ 495,00 incl BTW, studiemateriaal en lunch

 

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Een mooie praktische training

5,0 rating
14 januari 2020

Vanuit de praktijk naar de theorie en dan weer naar de praktijk werkte voor mij verhelderend. Ik weet nu waarom bepaalde dingen die ik deed niet werken en weet ook wat ik nu wel moet doen. Deze training is een echte aanrader.

I.V.D.K.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.