Training omgaan met weerstand

Herken je dit? Je hebt iets nieuws bedacht om iets dat stroef verloopt op te lossen. Echter in plaats van dat je collega’s enthousiast reageren, stroomt het op de een of andere wijze niet. Je krijgt een ….. “Ja, maar” discussie en er ontstaat geen draagvlak voor je idee. Sterker nog in plaats van positieve energie ontstaat er negatieve energie. Als dat het geval is, ben je in de valkuil van weerstand gestapt. Dat is niet erg en helaas ook niet altijd te voorkomen. Alleen je moet er wel z.s.m. uit. Wil je weten hoe? Dan is onze training omgaan met weerstand wat voor je.

In onze praktische training ‘Omgaan met weerstand’ leer je wat weerstand nu precies is. En krijgt concrete handvatten om op een positieve wijze met weerstand om te gaan en deze om te buigen.

Weet dat weerstand een natuurlijke reactie is die bijna elke verandering oproept. De uitdaging is om het weer vlot te trekken en de positieve energie die ook in weerstand zit, te gebruiken?

Wat levert onze training omgaan met weerstand je op?

Je bent beter in staat om de verschillende vormen van weerstand die je dagelijkse tegenkomt, te herkennen. Daarnaast weet je dat weerstand een natuurlijk iets is bij verandering en je kunt daar op een constructieve manier mee omgaan. Je kan zonder oordeel contact maken met de weerstand en de daarbij behorende emoties. Zo kan je de onderliggende behoeften zichtbaar maken en weet je mensen mee te krijgen.

In de training krijg je concrete handvatten wat te doen bij weerstand en leert deze toe te passen.

Wat leer je in onze training?

Allereerst maak je je de basisprincipes van weerstand eigen. Dan gaat het om het weten waarom er überhaupt weerstand ontstaat, het herkennen van de verschillende vormen van weerstand en het achterhalen welke principes daar achter zitten. Vervolgens leer je wat jij in jouw situatie het beste kunt doen om met die weerstand om te gaan. De invalshoek is steeds hoe je het geleerde concreet in kunt zetten in jouw werksituatie. Omgaan met weerstand is altijd maatwerk. Dat betekent dat een juiste interventie altijd aangepast is aan zowel het moment als de situatie. We geven je handvatten om het geleerde direct toe te passen in jouw dagelijkse praktijk.

Hoe ziet de cursus omgaan met weerstand er uit?

Je gaat aan de slag met praktische oefeningen en we vertalen de theorie steeds naar jouw dagelijkse praktijk zodat het lekker concreet wordt.

 • Allereerst leggen we een basis over wat weerstand nu precies is.
 • Vervolgens laten we je door middel van laagdrempelige opdrachten en ervaringsgerichte oefeningen zelf ervaren hoe weerstand zich uit.
 • Daarna richten we ons op jouw dagelijkse praktijk en kijken daarbij naar waar je nu tegenaan loopt en gaan op zoek naar patronen. Wat doe je nu precies en wat levert het je op?
 • Vervolgens gaan we onderzoeken wat jij in jouw situatie, in jouw rol met jouw mogelijkheden anders zou kunnen doen om een resultaat te krijgen dat je meer aanspreekt.
 • Tot slot gaan we kijken hoe jij het geleerde direct in kan zetten in jouw dagelijkse praktijk.

Dit alles vraagt een vrij intensieve begeleiding en daarom werken we met kleine groepen en geven we deze training met twee trainers. Het sterke van deze training is dat er vaak mensen uit meerdere vakgebieden en met verschillende rollen bij elkaar zitten. Dit is een mooie kruisbestuiving en laat zien dat er heel wat basisprincipes zijn als het gaat om het omgaan met weerstand.

NB: Deze training is los te volgen maar ook onderdeel van ons aanbod: Duurzaam communiceren voor effectieve communicatie.

Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken’.

Het gaat dan om vragen als:

 • “Telkens wanneer ik enthousiast met een oplossing kom, zijn verschillende van mijn collega’s in staat om daar binnen 5 minuten weer een nieuw probleem van te maken.”
 • “Ondanks het feit dat bijna iedereen altijd gelijk enthousiast is als ik met iets kom, lukt het ons als team maar niet om daar daadwerkelijk iets mee te doen. Er lijkt geen weerstand te zijn, maar toch komen we niet vooruit.”
 • “Het lijkt wel of ik steeds iets niet goed doe. Als ik iets inbreng, krijg ik steeds de volle laag. Het lijkt wel of ze zich persoonlijk aangevallen voelen. Terwijl ik toch alleen maar met werkgerelateerde zaken kom.”
 • “Als ik met argumenten kom waarom het goed is om iets anders te gaan doen, lijkt het net of de ander mij niet echt hoort. Het gesprek gaat na verloop van tijd ongemerkt over geheel andere dingen dan waar ik het over wilde hebben.”
 • “Wanneer ik mensen niet meekrijg met mijn ideeën raakt me dat persoonlijk. Ik heb daar last van. Wat kan ik doen om daar anders mee om te gaan?”

Wat zeggen deelnemers over deze training?

 • “Ik heb veel meer inzicht gekregen in de achtergronden van weerstand en kan er daardoor beter mee omgaan.” (Theo)
 • “Ik heb ervaren dat ik door mijn gedrag een van de veroorzakers was van de weerstand. Nu ik weet wat ik wel moet doen en vooral niet moet doen, ben ik beter in staat om om te gaan met weerstand.” (Anneke)
 • “Ik heb helder wat mijn valkuil was als ik weerstand tegenkwam. Ik ging gelijk het gevecht aan en het effect was dat er twee verliezers waren. Nu kijk ik er anders tegenaan en kan er anders mee omgaan en dat is zowel winst voor mij maar ook voor mijn collega’s.” (Harry)
 • “Ik ben door het oefenen nu veel beter in staat om mijn ervaren weerstand op een positieve wijze te bespreken. Hierdoor heb ik beter contact en veel minder conflicten en dat komt niet alleen de sfeer maar ook de resultaten zeer ten goede” (Moniek)

Vrijblijvend advies over de training omgaan met weerstand?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen. Of twijfel je of deze training iets voor jou  is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren over een andere opleidingsvraag ben je ook van harte welkom. Wil je weten hoe wij tegen weerstand aankijken en wat tips ontvangen lees dan onze bijdrage omgaan met weerstand.

Voor wie?

Voor iedereen die regelmatig weerstand tegenkomt en wil leren hoe daar op een positieve wijze mee om te gaan. De training is al dan niet aangepast ook geschikt voor een team dat veel weerstand tegen komt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Praktisch

Wanneer

4 juni en 11 juni 2024
15 november en 29 november

Aantal deelnemers

8 tot 12

Duur

Twee dagen 9.30- 16.30 uur

Locatie

Locatie: De Poort in Groesbeek. NB Deze training kan ook incompany worden gegeven al dan niet als maatwerktraining voor een team.

Kosten

€ 575,00 inclusief studiemateriaal en lunch.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Mooie inzichten!

Rated 5,0 out of 5
16 oktober 2023

Bedankt voor de training. Ik weet nu dat de weerstand die ik ervaar niet persoonlijk bedoeld is maar onderdeel van een proces. Het hoort erbij en heeft een functie. Hierdoor kan ik er beter mee omgaan. Bedankt voor de praktische handvatten.

W.V.K.

Top

Rated 5,0 out of 5
9 oktober 2023

Veel inzichten opgedaan. In 1 woord TOP.

A.S.

Spiegel

Rated 5,0 out of 5
5 juli 2023

Weerstand gaat over mezelf, confronterend om te horen. Mooie tools gekregen om er mee om te gaan. Ik voel veel meer ruimte.

F.

Vertrouwen gewonnen

Rated 5,0 out of 5
29 maart 2023

Eerst was ik sceptisch maar na het eerste gesprek was ik gerustgesteld.

Ik heb het goed gehad en heb veel over mezelf geleerd. Geld meer dan waard.

Groetjes Caroline uit Apeldoorn

C.V.T.

Praktische tools

Rated 5,0 out of 5
25 maart 2023

Veel kwartjes gevallen en de nodige handvatten ontvangen om met de weerstand van mezelf en van mijn collega’s om te gaan.

S.V.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.

error: Geen toestemming...