Training omgaan met weerstand

Herken je dit? Je hebt iets nieuws bedacht om iets dat stroef verloopt op te lossen. Echter in plaats van dat je collega’s enthousiast reageren, stroomt het op de een of andere wijze niet. Je krijgt een ….. “Ja, maar” discussie en er ontstaat geen draagvlak voor je idee. Sterker nog in plaats van positieve energie ontstaat er negatieve energie. Als dat het geval is, ben je in de valkuil van weerstand gestapt. Dat is niet erg en helaas ook niet altijd te voorkomen. Alleen je moet er wel z.s.m. uit. Wil je weten hoe? Dan is onze training omgaan met weerstand wat voor je.

In onze praktische training omgaan met weerstand leer je wat weerstand nu precies is. En krijgt concrete handvatten om op een positieve wijze met weerstand om te gaan en deze om te buigen.

Weet dat weerstand een natuurlijke reactie is die bijna elke verandering oproept. De uitdaging is om het weer vlot te trekken en de positieve energie die ook in weerstand zit, te gebruiken?

Maak gebruik van je stapsubsidie. Lees de informatie en volg deze training kosteloos.

Wat levert onze training omgaan met weerstand je op?

Je bent beter in staat om de verschillende vormen van weerstand die je dagelijkse tegenkomt, te herkennen. Daarnaast weet je dat weerstand een natuurlijk iets is bij verandering en je kunt daar op een constructieve manier mee omgaan. Door contact te maken met de weerstand en de emoties weet je de onderliggende behoeften zichtbaar te maken en zo weet je mensen mee te krijgen. Je krijgt hiervoor concrete handvatten en weet die te gebruiken in jouw dagelijkse praktijk.

Wat leer je in onze training?

Allereerst maak je je de basisprincipes van weerstand eigen. Dan gaat het om het weten waarom er überhaupt weerstand ontstaat, het herkennen van de verschillende vormen van weerstand en het achterhalen welke principes daar achter zitten. Vervolgens leer je wat jij in jouw situatie het beste kunt doen om met die weerstand om te gaan. De invalshoek is steeds hoe je het geleerde concreet in kunt zetten in jouw werksituatie. Omgaan met weerstand is altijd maatwerk. Dat betekent dat een juiste interventie altijd aangepast is aan zowel het moment als de situatie. We geven je handvatten om het geleerde direct toe te passen in jouw dagelijkse praktijk.

Hoe ziet de cursus omgaan met weerstand er uit?

Je gaat aan de slag met praktische oefeningen en we vertalen de theorie steeds naar jouw dagelijkse praktijk zodat het lekker concreet wordt.

 • Allereerst leggen we een basis over wat weerstand nu precies is.
 • Vervolgens laten we je door middel van laagdrempelige opdrachten en ervaringsgerichte oefeningen zelf ervaren hoe weerstand zich uit.
 • Daarna richten we ons op jouw dagelijkse praktijk en kijken daarbij naar waar je nu tegenaan loopt en gaan op zoek naar patronen. Wat doe je nu precies en wat levert het je op?
 • Vervolgens gaan we onderzoeken wat jij in jouw situatie, in jouw rol met jouw mogelijkheden anders zou kunnen doen om een resultaat te krijgen dat je meer aanspreekt.
 • Tot slot gaan we kijken hoe jij het geleerde direct in kan zetten in jouw dagelijkse praktijk.

Dit alles vraagt een vrij intensieve begeleiding en daarom werken we met kleine groepen en geven we deze training met twee trainers. Het sterke van deze training is dat er vaak mensen uit meerdere vakgebieden en met verschillende rollen bij elkaar zitten. Dit is een mooie kruisbestuiving en laat zien dat er heel wat basisprincipes zijn als het gaat om het omgaan met weerstand.

NB: Deze training is los te volgen maar ook onderdeel van ons aanbod: Duurzaam communiceren voor effectieve communicatie.

Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken’.

Het gaat dan om vragen als:

 • “Telkens wanneer ik enthousiast met een oplossing kom, zijn verschillende van mijn collega’s in staat om daar binnen 5 minuten weer een nieuw probleem van te maken.”
 • “Ondanks het feit dat bijna iedereen altijd gelijk enthousiast is als ik met iets kom, lukt het ons als team maar niet om daar daadwerkelijk iets mee te doen. Er lijkt geen weerstand te zijn, maar toch komen we niet vooruit.”
 • “Het lijkt wel of ik steeds iets niet goed doe. Als ik iets inbreng, krijg ik steeds de volle laag. Het lijkt wel of ze zich persoonlijk aangevallen voelen. Terwijl ik toch alleen maar met werkgerelateerde zaken kom.”
 • “Als ik met argumenten kom waarom het goed is om iets anders te gaan doen, lijkt het net of de ander mij niet echt hoort. Het gesprek gaat na verloop van tijd ongemerkt over geheel andere dingen dan waar ik het over wilde hebben.”
 • “Wanneer ik mensen niet meekrijg met mijn ideeën raakt me dat persoonlijk. Ik heb daar last van. Wat kan ik doen om daar anders mee om te gaan?”

Wat zeggen deelnemers over deze training?

 • “Ik heb veel meer inzicht gekregen in de achtergronden van weerstand en kan er daardoor beter mee omgaan.” (Theo)
 • “Ik heb ervaren dat ik door mijn gedrag een van de veroorzakers was van de weerstand. Nu ik weet wat ik wel moet doen en vooral niet moet doen, ben ik beter in staat om om te gaan met weerstand.” (Anneke)
 • “Ik heb helder wat mijn valkuil was als ik weerstand tegenkwam. Ik ging gelijk het gevecht aan en het effect was dat er twee verliezers waren. Nu kijk ik er anders tegenaan en kan er anders mee omgaan en dat is zowel winst voor mij maar ook voor mijn collega’s.” (Harry)
 • “Ik ben door het oefenen nu veel beter in staat om mijn ervaren weerstand op een positieve wijze te bespreken. Hierdoor heb ik beter contact en veel minder conflicten en dat komt niet alleen de sfeer maar ook de resultaten zeer ten goede” (Moniek)

Vrijblijvend advies over de training omgaan met weerstand?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen. Of twijfel je of deze training iets voor jou  is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren over een andere opleidingsvraag ben je ook van harte welkom. Wil je weten hoe wij tegen weerstand aankijken en wat tips ontvangen lees dan onze bijdrage omgaan met weerstand.

Voor wie?

Voor iedereen die regelmatig weerstand tegen komt en wil leren hoe daar op een positieve wijze mee om te gaan. Dus wil je wat meer achtergrond en wat handige handvatten om mensen mee te krijgen. Dan is deze training omgaan met weerstand echt wat voor je.

Praktisch

Wanneer

25 november en 9 december 2022

26 mei en 9 juni 2023

Aantal deelnemers

8 tot 12

Duur

Twee dagen 9.30- 16.30 uur

Locatie

Locatie: De Poort in Groesbeek

Kosten

€ 525,00 incl BTW, studiemateriaal en lunch. Maak gebruik van je stapsubsidie. Lees hier de informatie en vraag aan.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Emotie onder de weerstand

Rated 5 out of 5
2 december 2020

Verhelderende training. Ik heb geleerd om anders te gaan kijken naar weerstand. Eerder ging ik vechten maar nu probeer ik te kijken naar welke emotie er onder de weerstand zit. Hierdoor hou ik contact en wordt het eenvoudiger om samen een oplossing te vinden.

H.K.

Een mooie praktische training

Rated 5 out of 5
14 januari 2020

Vanuit de praktijk naar de theorie en dan weer naar de praktijk werkte voor mij verhelderend. Ik weet nu waarom bepaalde dingen die ik deed niet werken en weet ook wat ik nu wel moet doen. Deze training is een echte aanrader.

I.V.D.K.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.