Familieopstelling. ‘Anders kijken, geeft nieuwe inzichten’

Soms willen dingen gewoon maar niet helemaal lekker lopen. Het contact verloopt zonder aanwijsbare reden bijvoorbeeld telkens weer stroef. Hierdoor kunnen er vervelende terugkerende patronen ontstaan. En wat je ook bedenkt om het in beweging te krijgen, het gaat steeds maar niet stromen.

Herken je dat? Dan is het interessant om een familieopstelling te doen. Door middel van een familieopstelling kijk je systemisch naar wat er speelt en benader je jouw vraagstuk vanuit een bredere context.  Vaak zit in de onderstroom verborgen wat de oorzaak is. Er is meer aan de hand dan wat je allemaal kunt beredeneren. De conclusie die je dan kunt trekken is dat je blijkbaar op de een of andere wijze met je verstand niet verder komt.

Een familieopstelling geeft inzicht en lucht

Met een familieopstelling kijk je systemisch naar je vraag en ga je op zoek naar de onderstroom. Wat speelt er wat je niet ziet? In een familieopstelling kijk je verder dan het persoonlijke en psychologische niveau. Je kijkt naar een dynamische krachtenveld wat onder de oppervlakte aanwezig is. Hier ligt voor jou de oplossing om met je vraagstuk verder te komen.

In de workshop familieopstelling. ‘Anders kijken’ gaan we middels een opstelling op zoek naar de onderliggende oorzaak. Hiermee maken we inzichtelijk wat er speelt, nemen belemmeringen weg en zorgen ervoor dat het systeem zich weer kan herstellen en in evenwicht komt zodat het weer kan gaan stromen.

Voorbeelden van vraagstukken die ingebracht kunnen worden in de workshop ‘Anders kijken’.

Het gaat dan om vragen als:

  • Waarom ervaar ik gevoelens van schuld en schaamte bij sommige dingen die ik doe?
  • Wat is de onderliggende reden dat ik angst vertoon voor het aangaan van verbindingen en hechtingen?
  • Waarom vertoon ik ontwijkend, teruggetrokken of juist aanpassend gedrag in situaties dat ik dat niet wil?
  • Waarom heb ik het gevoel dat ik niet verder kom en steeds in hetzelfde cirkeltje blijf lopen?

Wat levert de familieopstelling  je op?

In de praktijk blijkt een familieopstelling een interessante, krachtige en effectieve methode om vraagstukken in je systeem op te lossen. Met behulp van een opstelling krijg je inzicht in de functie van je eigen patronen in jouw systeem. Dit helpt om met mildheid en acceptatie naar jezelf te kijken: je deed het niet voor niets.

Het helpt ook om met mildheid en acceptatie naar anderen te kijken, ook zij doen hun best om hun systeem in stand te houden, zo goed en zo kwaad als het gaat. Op deze manier ontstaat ruimte om je patronen los te laten. Dat geldt zowel voor degene die iets inbrengt maar ook voor de andere aanwezigen.

Wat zeggen deelnemers over een eerdere familieopstelling?

  • “De familieopstelling heeft me belangrijke inzichten gegeven. Het is net of er een zware last van mijn schouder is afgevallen.” (Karin)
  • “De effecten zijn direct voelbaar. Er is meer rust ontstaan bij me. Ik kan weer verder.” (Bram)
  • Ik heb geleerd om me meer open te stellen voor wat er al is maar nog niet is gezien.” (Hamid)
  • “Wat een krachtige methodiek die familieopstelling. Nu begrijp ik opeens iets waar ik me hele leven al naar op zoek ben.” (Ingrid)
  • “Het is prachtig om vanuit verbinding de respectvolle begeleiding van Petri te “ondergaan”. Kippenvel hoe ze precies op het juiste moment de vragen stelt waar het op dat moment bij mij om ging.” (Maud)
  • “Soms gebeuren er dingen in je leven waar je met een onaangenaam gevoel mee rond blijft lopen en waar je helaas niets meer aan veranderen kan. Je wil graag iets afsluiten en de mensen die er bij betrokken waren kan je niet meer bereiken. De opstellingsdag heeft mij geholpen om een dergelijke situatie in mijn eigen leven af te sluiten. Ik geniet nu elke dag van de vrijheid die het me heeft gegeven”. (Inge)

Wat is nu precies een familieopstelling en systemisch werken? 

Dit is best een lastige vraag en het juiste antwoord is ga het ervaren. Maar om toch een tipje van de sluier op te lichten hier een korte uitleg. Familieopstellingen zijn systemische interventies. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen altijd wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, en ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving.

Bij familieopstellingen gaat het om het systeem waar je uit komt. Dat systeem heeft je bewust en onbewust voor het grootste gedeelte gevormd en beïnvloedt je nog steeds. De start is altijd dat iemand een vraag inbrengt die gerelateerd is aan een thema waar hij mee worstelt. Aan de hand van de vraag stelt de begeleider representanten op in een ruimte. Deze representanten staan voor iets uit het systeem. De onderlinge interactie geeft inzichten wat er daadwerkelijk speelt tussen de verschillende partijen in het systeem. Zo ontstaat inzicht en duidelijkheid en kan het systeem zich herstellen. Dit maakt dat het weer gaat stromen.

Vrijblijvend advies over deze workshop?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen. Of twijfel je of deze workshop iets voor jou  is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren over een andere opleidingsvraag ben je van harte welkom.

Voor wie?

Voor iedereen die wil onderzoeken waar hij of zij last van heeft en zich open wil stellen en de kracht van een familieopstelling wil ervaren.

Praktisch

Wanneer:

16 juni 2023

Aantal deelnemers

8 tot 12

Duur

1 dag 9.30- 16.30 uur

Locatie

Locatie: Conferentiecentrum De Poort in Groesbeek

Kosten

€ 225,00 incl BTW en lunch

 

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.