Cursus zelfreflectie. Sleutel voor persoonlijke groei

Steeds vergelijkbare problemen, wat nu?

Herken je dat je steeds tegen vergelijkbare problemen aanloopt? Wanneer dat zo is, is het raadzaam om eens te kijken naar hoe je leert van wat je allemaal ‘overkomt’. Blijkbaar ben je als je steeds tegen hetzelfde aanloopt, niet in staat om hetgeen dat je zou ‘moeten leren’, daadwerkelijk te leren. Als er niks verandert, blijf je steeds in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. De cursus zelfreflectie helpt je om dat patroon te doorbreken en verder te komen.

Wat levert deze cursus je op?

Met onze cursus zelfreflectie krijg je meer zicht op wat je precies doet en wat de gevolgen daarvan zijn. We hebben speciaal voor onze cursus zelfreflectie een concreet praktisch stappenplan ontwikkeld dat je helpt om zo zuiver mogelijk te reflecteren. Hiermee kun je gericht werken aan je persoonlijke groei. Je krijgt handvatten om systematisch te leren van je eigen gedrag. Immers wanneer je verder wil komen, moet je weten wat je anders zou kunnen doen.

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is dat je je eigen gedrag evalueert met als doel er wat van te leren. Wat je doet, is dat je systematisch terugkijkt naar een bepaalde situatie. Je kijkt naar wat je zélf gedaan hebt, beoordeelt het resultaat en kijkt wat je ervan kunt leren. In het ene geval ben je tevreden en doe je het de volgende keer weer en wanneer dat niet zo is, probeer je iets anders te bedenken om het de volgende keer beter te doen. Dat terugkijken noemen we ook wel reflecteren en wanneer je terugkijkt naar je eigen rol spreken we van zelfreflectie.

Kun je met onze cursus zelfreflectie beter leren reflecteren?

Jazeker! In onze cursus zelfreflectie ga je door het uitvoeren van opdrachten zelf ervaren hoe je nu reflecteert en wat je eventueel anders zou kunnen doen. Het is vooral een praktische training die je leert om zuiver terug te kijken. Je leert je blinde vlekken herkennen en ziet wat gezien moet worden. Hierdoor krijg je een ander beeld van je eigen handelen en kun je je valkuilen ontwijken. We leren je de kneepjes van zelfreflectie én leren je om jouw valkuilen te herkennen en te omzeilen. We geven je een stappenplan met handvatten om te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Zodat je kunt leren van je eigen gedrag.

Wat leer je in onze cursus zelfreflectie?

Je leert om objectiever te kijken naar je eigen gedrag. Hierdoor zie je ook ándere mogelijkheden en ben je in staat om uit je vaste cirkeltje te stappen. Met onze hulp ontwikkel je een eigen aanpak waar je mee verder komt. Je leert vanaf een afstand kritisch te kijken naar wat je precies doet. Zo zie je je eigen blinde vlekken, ziet wat je precies doet en wat het effect daarvan is en leert daarvan. Hierdoor wordt het bereiken van wat je wil een stuk eenvoudiger. Met onze cursus zelfreflectie leer je in, een veilige omgeving door middel van praktische tips en oefeningen, beter reflecteren. Je ontdekt voor jezelf handvatten op maat waarmee je voortaan zelf kunt reflecteren.

In de training:

  1. Leggen we je uit wat zelfreflectie nu precies is en geven het belang aan van zelfreflectie voor persoonlijke groei.
  2. Maak je kennis met een praktisch stappenplan voor zelfreflectie. Hiermee kun je vanaf een afstand kritisch, zonder oordeel, naar je eigen handelen kijken. Hiermee krijg je inzicht in je eigen patronen en kun je op zoek naar jouw blinde vlekken. Deze komen veelal voor in situaties waar je qua ontwikkeling regelmatig in vast loopt.
  3. Oefen je met dit stappenplan. Zo leer je op een systematische wijze te achterhalen wat je een volgende keer zélf anders zou kunnen doen, zodat je ook écht leert van je eigen ervaringen.
  4. Leer je vervolgens wat je zélf kunt doen om jouw blinde vlekken transparanter te maken. Blinde vlekken zorgen er immers voor dat je iets écht niet ziet. Hoe kleiner je vlekken zijn en hoe minder blinde vlekken je hebt, hoe succesvoller je kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is iets natuurlijks als zelfreflectie soms zo lastig?

Reflecteren doen we van nature bijna iedere dag. Daar heb je geen cursus zelfreflectie voor nodig. We staan dan stil bij de dingen die we gedaan of meegemaakt hebben. Of we denken na over iets dat we dachten of voelden in een bepaalde situatie. Zo proberen we te leren van onze eigen ervaringen. Goede zelfreflectie leidt tot nieuwe kennis en inzichten en tot bewust en bekwaam handelen. Het is feitelijk niets anders dan met een nieuwsgierige open blik op zoek gaan naar hoe je je eigen gedrag kunt verbeteren. Daarom is zelfreflectie ook dé sleutel van je persoonlijke groei. Toch is het helaas altijd niet zo eenvoudig. Wil je meer weten lees dan ook ons blog ‘Zelfreflectie: Het instrument voor persoonlijke groei’

Goed kijken naar je eigen gedrag en écht alles zien dat van belang is, vraagt toch wel wat kennis en discipline. Daar komt nog bij dat je na verloop van tijd helaas blinde vlekken voor je eigen tekortkomingen ontwikkelt. Dit alles zorgt ervoor dat je je eigen aandeel niet meer scherp ziet. Hierdoor ben je niet meer goed in staat om te achterhalen wat je zélf anders zou kunnen doen. Dat is jammer want dan valt ook je persoonlijke ontwikkeling stil.

Programma van onze cursus zelfreflectie

Het is vooral een praktische, interactieve training met een gevarieerd programma. Je gaat tijdens de cursus zelf actief aan de slag met het geleerde. We beginnen met een kort theoretisch kader over zelfreflectie. Hierbij leggen we de link hoe je zelfreflectie gericht kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met onze methodiek. Zo ervaar je zelf hoe krachtig ons stappenplan jouw zelfreflectie ondersteunt én wat je kunt doen om je blinde vlekken op te sporen.

De training gaat in op vragen als ‘hoe kan ik reflecteren op mijn gedrag’, ‘hoe krijg ik zicht op iets dat ik zelf niet zie’ en ‘hoe kan ik zelfreflectie gericht inzetten voor mijn persoonlijke groei?

Onze training is verspreid over twee dagen waarbij je uitgenodigd wordt om tussen de opleidingsdagen door zelf met een opdracht aan de slag te gaan. We zorgen voor een rustige veilige leeromgeving waar zeker ook plaats is voor humor. Wij vinden het belangrijk dat je jezelf veilig voelt om samen met de andere cursisten te oefenen met wat wij je aanreiken. Zo ontstaat er een praktisch, interactief en gevarieerd programma.

Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken?

Ank heeft met regelmaat onenigheid met haar teammanager. Dit is overigens niet de eerste keer. Ook in haar vorige baan had ze moeite met haar teammanager. Ze is er van overtuigd dat het aan de ander ligt en dat ze pech heeft met haar leidinggevenden. Echter in de cursus zelfreflectie komt ze er achter dat zij ook een aandeel heeft in het gebeuren.

Ze heeft inmiddels haar aandeel onder de loep genomen en kwam tot het inzicht dat ze moeite heeft met macht. Door te kijken naar wat zij deed in het contact en te onderzoeken waar dat vandaan kwam, kon ze haar patroon doorbreken en het loslaten. Nu kan ze op een prettigere manier omgaan met haar leidinggevende.

Wat zeggen deelnemers over onze cursus zelfreflectie?

  • Een echte eyeopener die methodiek en vooral heel praktisch. Ik heb veel geleerd. Ik zeg doen! (Joost)
  • Prettig leerklimaat waarin ik me open kon stellen en bij mezelf naar binnen durfde te kijken. Dank Ad en Petri voor de mooie inzichten en de veiligheid die jullie geboden hebben. (Simone)
  • Ik ben blij met het handige stappenplan waar we veel mee geoefend hebben. Zo kan ik ook na de cursus blijven reflecteren op mezelf en anderen daarbij helpen. (Kurt)
  • Wat me met name heeft aangesproken is het inzicht dat ik niet de enige ben die het lastig vindt om te reflecteren. Zodra je ermee aan de slag gaat, merk ik dat het steeds makkelijker gaat en dat ik meer en meer over mezelf ontdek. Leuk en leerzaam! (Betsy)

Vrijblijvend advies.

Heb je interesse in onze cursus zelfreflectie en wil je meer weten, neem contact met ons door te mailen, bellen of ons contactformulier in te vullen. We staan je graag te woord en hopen je binnenkort te ontmoeten.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en meer uit zelfreflectie wil halen.

Duur

2 dagen van 9.30 tot 16.30 uur

Vorm

In een veilige omgeving gaan we met een kleine groep (max 12 deelnemers) begeleid door twee trainers vooral praktisch aan het werk. Wij kiezen voor deze vorm omdat we zo iedereen de aandacht kunnen geven die nodig is.

Locatie

De Poort Groesbeek

Data

10 juni en 1 juli 2021

8 en 9 februari 2022

Kosten

€ 445,- p.p. (inclusief, materiaal, lunch, etc.)

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Eyeopener

Rated 5 out of 5
2 december 2020

Handige methode geleerd om naar me zelf te kijken en makkelijk toepasbaar.

S.H.

Leerzame training

Rated 5 out of 5
23 september 2020

Ik heb nu mijn eigen filters beter in beeld. Weet waar mijn valkuilen liggen en kan ze beter omzeilen.

S.H.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.