Cursus zelfreflectie. Sleutel voor persoonlijke groei

Reflecteren doen we van nature bijna iedere dag. Daar heb je geen cursus zelfreflectie voor nodig. We staan dan stil bij de dingen die we gedaan of meegemaakt hebben. Of we denken na over iets dat we dachten of voelden in een bepaalde situatie. Zo proberen we te leren van onze eigen ervaringen. Goede zelfreflectie leidt tot nieuwe kennis en inzichten en tot bewust en bekwaam handelen. Het is feitelijk niets anders dan met een nieuwsgierige open blik op zoek gaan naar hoe je je eigen gedrag kunt verbeteren. Daarom is zelfreflectie ook dé sleutel van je persoonlijke groei.

Toch is het helaas niet zo eenvoudig. Goed kijken naar je eigen gedrag en écht alles zien dat van belang is, vraagt toch wel wat kennis en discipline. Daar komt nog bij dat je na verloop van tijd helaas blinde vlekken voor je eigen tekortkomingen ontwikkelt. Dit alles zorgt ervoor dat je je eigen aandeel niet meer scherp ziet. Hierdoor ben je niet meer goed in staat om te achterhalen wat je zélf anders zou kunnen doen. Dat is jammer want dan valt ook je persoonlijke ontwikkeling stil. Met een cursus zelfreflectie leer je beter reflecteren.

Kun je met onze cursus zelfreflectie beter leren reflecteren?

Jazeker! We hebben speciaal voor onze cursus zelfreflectie een concreet praktisch stappenplan ontwikkeld dat je helpt om zo zuiver mogelijk te reflecteren. We leren je in onze cursus de kneepjes van zelfreflectie én leren je om de valkuilen die er zijn te herkennen en te omzeilen. Bij zelfreflectie gaat het immers altijd om vanaf een afstand objectief te kijken naar wat jouw aandeel is in de dingen die jou ‘overkomen’. Om vervolgens te bedenken wat je eventueel zélf anders zou kunnen doen. We geven je handvatten om te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Zodat je kunt leren van je eigen gedrag.

In onze cursus zelfreflectie leer je:

  1. Een methode met een praktisch stappenplan waarmee je vanaf een afstand kritisch, zonder oordeel naar het eigen handelen kan kijken. Zo achterhaal je op een systematische wijze wat je een volgende keer zélf anders zou kunnen doen zodat je ook écht leert van je eigen ervaringen.
  2. Hoe je patronen kunt herkennen die iets zeggen over iemands blinde vlekken. Dat zijn veelal situaties waar iemand qua ontwikkeling regelmatig in vast loopt.
  3. Een methodiek om gericht op zoek te gaan naar blinde vlekken. Blinde vlekken zorgen er immers voor dat je iets écht niet ziet. We leren je hoe je blinde vlekken kunt herkennen en wat je zou kunnen doen om daar wat meer zicht op te kunnen krijgen.
  4. Tot slot wat je kunt doen om de blinde vlekken transparanter te maken. Weet wel dat hoe kleiner en hoe minder blinde vlekken hoe succesvoller je kunt werken aan persoonlijke ontwikkeling.

Programma van onze cursus zelfreflectie

Het is een praktische, interactieve training met een gevarieerd programma. Je gaat tijdens de cursus ook zelf actief aan de slag met het geleerde. We beginnen met een kort theoretisch kader over zelfreflectie. Hierbij leggen we de link hoe je zelfreflectie gericht kunt gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met onze methodiek. Zo ervaar je zelf hoe krachtig ons stappenplan zelfreflectie ondersteunt én wat je kunt doen om je blinde vlekken op te sporen.

De training gaat in op vragen als ‘hoe kan ik reflecteren op mijn gedrag’, ‘hoe krijg ik zicht op iets dat ik zelf niet zie’ en ‘hoe kan ik zelfreflectie gericht inzetten voor mijn persoonlijke groei?

Onze training is verspreid over twee dagen waarbij je uitgenodigd wordt om tussen de opleidingsdagen door zelf met een opdracht aan de slag te gaan. We zorgen voor een rustige veilige leeromgeving waar zeker ook plaats is voor humor. Wij vinden het belangrijk dat je jezelf veilig voelt om samen met de andere cursisten te oefenen met wat wij je aanreiken. Zo ontstaat er een praktisch, interactief en gevarieerd programma.

 Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken?

Ank heeft met regelmaat onenigheid met haar teammanager. Dit is overigens niet de eerste keer. Ook in haar vorige baan had ze moeite met haar teammanager. Ze was er van overtuigd dat het aan de ander lag en dat ze pech had met haar leidinggevenden. Echter in de cursus zelfreflectie kwam ze er achter dat zij ook een aandeel had in het gebeuren. Ze heeft inmiddels haar aandeel onder de loep genomen en kwam tot het inzicht dat ze moeite heeft met macht. Door te kijken naar wat zij deed in het contact en te onderzoeken waar dat vandaan kwam, kon ze het patroon doorbreken en het loslaten. Nu kan ze op een prettigere manier omgaan met haar leidinggevende.

Wat zeggen deelnemers over deze cursus?

  • Een echte eyeopener die methodiek en vooral heel praktisch. Ik heb veel geleerd. Ik zeg doen! (Joost)
  • Prettig leerklimaat waarin ik me open kon stellen en bij mezelf naar binnen durfde te kijken. Dank Ad en Petri voor de mooie inzichten en de veiligheid die jullie geboden hebben. (Simone)
  • Ik ben blij met het handige stappenplan waar we veel mee geoefend hebben. Zo kan ik ook na de cursus blijven reflecteren op mezelf en anderen daarbij helpen. (Kurt)
  • Wat me met name heeft aangesproken is het inzicht dat ik niet de enige ben die het lastig vindt om te reflecteren. Zodra je ermee aan de slag gaat, merk ik dat het steeds makkelijker gaat en dat ik meer en meer over mezelf ontdek. Leuk en leerzaam! (Betsy)

Vrijblijvend advies.

Heb je interesse in onze cursus zelfreflectie en wil je meer weten, neem contact met ons door te mailen, bellen of ons contactformulier in te vullen. We staan je graag te woord en hopen je binnenkort te ontmoeten.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en meer uit zelfreflectie wil halen.

Duur

2 dagen van 9.30 tot 16.30 uur

Vorm

In een veilige omgeving gaan we met een kleine groep (max 12 deelnemers) begeleid door twee trainers vooral praktisch aan het werk. Wij kiezen voor deze vorm omdat we zo iedereen de aandacht kunnen geven die nodig is.

Locatie

Regio Driebergen Zeist

Data

21 januari en 4 februari 2021

Kosten

€ 445,- p.p. (inclusief, materiaal, lunch, etc.)

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Leerzame training

5,0 rating
23 september 2020

Ik heb nu mijn eigen filters beter in beeld. Weet waar mijn valkuilen liggen en kan ze beter omzeilen.

S.H.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.