Cursus zelfreflectie. Sleutel voor persoonlijke groei

Steeds vergelijkbare problemen, wat nu?

Herken je dat je steeds tegen vergelijkbare problemen aanloopt en het gevoel hebt dat je een beetje stilstaat in je persoonlijke ontwikkeling? Wanneer dat zo is, is het raadzaam om eens te kijken naar hoe je leert van wat je allemaal ‘overkomt’. Blijkbaar ben je nog niet in staat om hetgeen dat je zou ‘moeten leren’, daadwerkelijk te leren. Als er niks verandert, leer je niets en blijf je steeds in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. De cursus zelfreflectie helpt je om dat patroon te doorbreken en geeft je handvatten om verder te komen. Want zelfreflectie kan je leren!

Wat levert deze cursus je op?

In onze cursus zelfreflectie ontdek je wat je precies doet, wat de gevolgen daarvan zijn én wat je anders zou kunnen doen. We hebben speciaal voor deze cursus zelfreflectie een concreet praktisch reflectiemodel ontwikkeld dat je helpt om zo zuiver mogelijk te reflecteren. Hiermee krijg je handvatten om systematisch te achterhalen wat al goed gaat en wat je nog moet leren. Zo werk je gericht aan je persoonlijke groei. We laten je door gerichte oefeningen ervaren hoe lastig het is om objectief naar je eigen gedrag te kijken. Zo ontdek je als het ware je eigen blinde vlekken. Daarnaast geven we je ook handvatten om te ontdekken wat je anders zou kunnen doen.

Kun je met onze cursus zelfreflectie beter leren reflecteren?

Jazeker! In onze cursus zelfreflectie leer je gericht en met humor zo objectief mogelijk te kijken naar je eigen gedrag. Hierdoor kun je achterhalen wat je eventueel anders kan doen om verder te groeien. Het is vooral een praktische training waar je door laagdrempelige oefeningen in een veilige omgeving leert om stapsgewijs zo zuiver mogelijk terug te kijken. Hierdoor zie je wat gezien moet worden. Zo krijg je een ander beeld van je eigen handelen en kun je je eigen valkuilen beter ontwijken zodat je verder komt.

Wat leer je in onze cursus zelfreflectie?

In onze cursus ga je gericht aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Je leert zo objectief mogelijk, zonder oordeel, te kijken naar je eigen gedrag. Hierdoor kun je achterhalen wat je eventueel anders kan doen om verder te groeien. Het is vooral een praktische training waar je door oefeningen leert om zo zuiver mogelijk terug te kijken. Hierdoor herken je je eigen blinde vlekken en ziet wat gezien moet worden. Zo krijg je een ander beeld van je eigen handelen en kun je je eigen valkuilen beter ontwijken. Daardoor is het bereiken van wat je wil een stuk eenvoudiger. 

In de training:

We leren je de kneepjes van zelfreflectie. We leren je een methodiek toepassen waarmee je ziet wat er daadwerkelijk gebeurt in voor jou moeilijke situaties. Hierdoor zie je precies wat je doet en wat het effect daarvan is en leert daarvan. Je herkent je eigen patronen. Zo kan je uit je vaste cirkeltje stappen. Daarnaast ontdek je voor jezelf handvatten op maat waarmee je voortaan zelf kunt reflecteren. Kortom je leert op een systematische wijze te achterhalen wat je een volgende keer zélf anders zou kunnen doen, zodat je ook écht leert van je eigen ervaringen.

Waarom is iets natuurlijks als zelfreflectie soms zo lastig?

Reflecteren doen we van nature bijna iedere dag. Daar heb je geen cursus zelfreflectie voor nodig. We staan dan stil bij de dingen die we gedaan of meegemaakt hebben. Of we denken na over iets dat we dachten of voelden in een bepaalde situatie. Zo proberen we te leren van onze eigen ervaringen. Goede zelfreflectie leidt tot nieuwe kennis en inzichten en tot bewust en bekwaam handelen. Het is feitelijk niets anders dan met een nieuwsgierige open blik op zoek gaan naar hoe je je eigen gedrag kunt verbeteren. Daarom is zelfreflectie ook dé sleutel van je persoonlijke groei. Toch is het helaas altijd niet zo eenvoudig. Wil je meer weten lees dan ook ons blog ‘Zelfreflectie: Het instrument voor persoonlijke groei’

Goed kijken naar je eigen gedrag en écht alles zien dat van belang is, vraagt toch wel wat kennis en discipline. Daar komt nog bij dat je na verloop van tijd helaas blinde vlekken voor je eigen tekortkomingen ontwikkelt. Dit alles zorgt ervoor dat je je eigen aandeel niet meer scherp ziet. Hierdoor ben je niet meer goed in staat om te achterhalen wat je zélf anders zou kunnen doen. Dat is jammer want dan valt ook je persoonlijke ontwikkeling stil.

Programma van onze cursus zelfreflectie

Het is vooral een praktische, interactieve training met een gevarieerd programma. Je gaat tijdens de cursus samen met je medecursisten actief aan de slag met het geleerde. We beginnen met een kort theoretisch kader over zelfreflectie. Hierbij leggen we de link hoe je zelfreflectie gericht kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens passen we stapsgewijs onze methodiek toe. Zo ervaar je zelf hoe krachtig ons stappenplan jouw zelfreflectie ondersteunt én wat je zélf kan doen om te leren van je eigen gedrag.

De training gaat in op vragen als ‘hoe kan ik reflecteren op mijn gedrag’, ‘hoe krijg ik zicht op iets dat ik zelf niet zie’ en ‘hoe kan ik zelfreflectie gericht inzetten voor mijn persoonlijke groei?

Onze training is verspreid over twee dagen. We zorgen voor een rustige veilige leeromgeving waar zeker ook plaats is voor ontspanning en humor. Wij vinden het belangrijk dat je jezelf veilig voelt om samen met de andere cursisten te oefenen met wat wij je aanreiken.

NB: Deze training is los te volgen maar ook onderdeel van onze masterclass: Duurzaam communiceren voor effectieve communicatie.

Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken?

Ank heeft met regelmaat onenigheid met haar teammanager. Dit is overigens niet de eerste keer. Ook in haar vorige baan had ze moeite met haar teammanager. Ze is er van overtuigd dat het aan de ander ligt en dat ze pech heeft met haar leidinggevenden. Echter in de cursus zelfreflectie komt ze er achter dat zij zelf ook een aandeel heeft in het gebeuren.

Ze heeft inmiddels haar aandeel onder de loep genomen en kwam tot het inzicht dat ze moeite heeft met macht. Door te kijken naar wat zij doet in het contact en te onderzoeken waar dat vandaan komt, kon ze haar patroon doorbreken en het loslaten. Nu kan ze op een prettigere manier omgaan met haar leidinggevende.

Wat zeggen deelnemers over onze cursus zelfreflectie?

  • Een echte eyeopener die methodiek en vooral heel praktisch. Ik heb veel geleerd. Ik zeg doen! (Joost)
  • Prettig leerklimaat waarin ik me open kon stellen en bij mezelf naar binnen durfde te kijken. Dank Ad en Petri voor de mooie inzichten en de veiligheid die jullie geboden hebben. (Simone)
  • Ik ben blij met het handige stappenplan waar we veel mee geoefend hebben. Zo kan ik ook na de cursus blijven reflecteren op mezelf en anderen daarbij helpen. (Kurt)
  • Wat me met name heeft aangesproken is het inzicht dat ik niet de enige ben die het lastig vind om te reflecteren. Zodra je ermee aan de slag gaat, merk ik dat het steeds makkelijker gaat en dat ik meer en meer over mezelf ontdek. Leuk en leerzaam! (Betsy)

Vrijblijvend advies.

Heb je interesse in onze cursus zelfreflectie en wil je meer weten, neem contact met ons door te mailen, bellen of ons contactformulier in te vullen. We staan je graag te woord en hopen je binnenkort te ontmoeten.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en meer uit zelfreflectie wil halen.

Duur

2 dagen van 9.30 tot 16.30 uur

Vorm

In een veilige omgeving gaan we met een kleine groep (max 12 deelnemers) begeleid door twee trainers vooral praktisch aan het werk. Wij kiezen voor deze vorm omdat we zo iedereen de aandacht kunnen geven die nodig is.

Locatie

De Poort Groesbeek

Data

8 en 9 februari 2022

8 en 9 juni 2022

Kosten

€ 495,- p.p. (inclusief, materiaal, lunch, etc.)

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Eyeopener

Rated 5 out of 5
2 december 2020

Handige methode geleerd om naar me zelf te kijken en makkelijk toepasbaar.

S.H.

Leerzame training

Rated 5 out of 5
23 september 2020

Ik heb nu mijn eigen filters beter in beeld. Weet waar mijn valkuilen liggen en kan ze beter omzeilen.

S.H.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.