Cursus zelfreflectie. Sleutel voor persoonlijke groei

Steeds vergelijkbare problemen, wat nu?

Herken je dat? En heb je het gevoel dat je soms een beetje stilstaat in je persoonlijke ontwikkeling? Wanneer dat zo is, is het raadzaam om eens te kijken naar hóe je leert van wat je allemaal ‘overkomt’. Blijkbaar ben je nog niet in staat om hetgeen dat je zou ‘moeten leren’, daadwerkelijk te leren. Als er niks verandert, leer je niets en blijf je steeds in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Onze cursus zelfreflectie daagt je uit om dat patroon te doorbreken en geeft je praktische handvatten om door gericht te reflecteren verder te komen. Want zelfreflectie kan je leren!

Wat levert onze cursus je op?

We leren je om kritisch en vanuit positiviteit naar je eigen gedrag te kijken. Hierdoor ontdek je in onze cursus zelfreflectie:

  • wat je precies doet
  • wat de gevolgen daarvan zijn
  • én wat je anders zou kunnen doen.

We hebben voor deze cursus zelfreflectie wat concrete tips en handvatten bedacht die eenvoudig te gebruiken zijn en je helpen zo zuiver mogelijk te reflecteren. Hiermee kun je zelf stapsgewijs achterhalen wat al goed gaat en wat je nog kan leren.

Zo werk je gericht aan je persoonlijke groei.

Kortom we leren je om objectief naar je eigen gedrag te kijken. Zo ontdek je als het ware je eigen blinde vlekken. Daarnaast geven we je ook handvatten om te ontdekken wat je anders zou kunnen doen.

Kun je met onze cursus zelfreflectie beter leren reflecteren?

Jazeker! In onze cursus zelfreflectie leer je gericht en met humor te kijken naar je eigen gedrag. Je gaat aan de slag met zelfreflectie. Hierdoor zie je wat gezien moet worden en weet je wat je zélf kan doen om verder te komen. Je kijkt als het ware van een afstand naar je eigen handelen. Je ziet je mogelijkheden, leert om je valkuilen te ontwijken en weet wat je zelf kan doen om verder te komen.

Wat leer je in onze cursus zelfreflectie?

In onze cursus ga je gericht aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Je leert zo objectief mogelijk, zonder oordeel en met humor, te kijken naar je eigen gedrag. We leren je de kneepjes van zelfreflectie. Zodat je ziet wat er daadwerkelijk gebeurt. Dit zowel in situaties die je goed afgaan als in voor jou moeilijke situaties. Hierdoor krijg je inzicht in wat je precies doet en wat het effect daarvan is op jou en je omgeving. Door zo te kijken herken je je eigen patronen en ontdek je wat je anders zou kunnen doen. Zo kan je uit je vaste cirkeltje stappen. Daarnaast ontdek je voor jezelf handvatten op maat waarmee je voortaan zelf kunt reflecteren. Kortom je leert op een systematische wijze te achterhalen wat je een volgende keer zélf anders zou kunnen doen, zodat je ook écht leert van je eigen ervaringen.

Wat zeggen deelnemers over onze cursus zelfreflectie?

  • Een echte eyeopener dat stappenplan en vooral heel praktisch. Hiervan heb ik veel geleerd. Ik zeg doen! (Joost)
  • Prettig leerklimaat waarin ik me volledig open kon stellen en bij mezelf naar binnen durfde te kijken. Dank Ad en Petri voor de mooie inzichten en de veiligheid die jullie geboden hebben. (Simone)
  • Ik ben blij met de handige praktische tips en de aangereikte handvatten waar we veel mee geoefend hebben. Zo kan ik ook na de cursus blijven reflecteren op mezelf en anderen daarbij helpen. (Kurt)
  • Wat me met name heeft aangesproken is het inzicht dat ik niet de enige ben die het lastig vind om te reflecteren. Zodra ik ermee aan de slag ging, merkte ik dat het steeds gemakkelijker gaat en dat ik meer en meer over mezelf ontdek. Leuk en leerzaam! (Betsy)

Programma van onze cursus zelfreflectie

We leggen de basisprincipes uit over zelfreflectie. Hierbij leggen we de link hoe jij zelf zelfreflectie gericht kan gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens ga je samen met je medecursisten stapje voor stapje actief aan de slag met het geleerde. Zo ervaar je zelf hoe zelfreflectie je helpt om verder te komen én wat je zélf kan doen om te leren van je eigen gedrag. Hiervoor reiken we je handvatten aan!

Onze training is verspreid over twee dagen. We zorgen voor een rustige veilige leeromgeving waar zeker ook plaats is voor ontspanning en humor. Wij vinden het belangrijk dat je jezelf veilig voelt om samen met de andere cursisten te oefenen met wat wij je aanreiken en je ervaringen te delen.

Voorbeelden van vraagstukken die we bespreken?

Ank heeft met regelmaat onenigheid met haar teammanager. Dit is overigens niet de eerste keer. Ook in haar vorige baan had ze moeite met haar teammanager. Ze is er van overtuigd dat het aan de ander ligt en dat ze elke keer pech heeft met haar leidinggevenden. Echter in de cursus zelfreflectie komt ze er achter dat zij zelf ook een aandeel heeft in het gebeuren.

Ze heeft inmiddels haar eigen aandeel onder de loep genomen en kwam tot het inzicht dat ze moeite heeft met autoriteit/macht. Door te kijken naar wat zij doet in het contact met haar leidinggevenden kon ze haar patroon doorbreken en het loslaten. Nu kan ze op een prettigere manier omgaan met haar leidinggevende.

Waarom is iets natuurlijks als zelfreflectie soms zo lastig?

Reflecteren doen we van nature bijna iedere dag. Daar heb je geen cursus zelfreflectie voor nodig. We staan dan stil bij de dingen die we gedaan of meegemaakt hebben. Of we denken na over iets dat we dachten of voelden in een bepaalde situatie. Zo proberen we te leren van onze eigen ervaringen. Goede zelfreflectie leidt tot nieuwe kennis en inzichten en tot bewust en bekwaam handelen. Het is feitelijk niets anders dan met een nieuwsgierige, open blik op zoek gaan naar hoe je je eigen gedrag kan verbeteren. Daarom is zelfreflectie ook dé sleutel van je persoonlijke groei.

Toch is het helaas altijd niet zo eenvoudig omdat we soms niet kunnen (willen) zien wat we moeten zie. Dit komt veelal omdat we onszelf willen beschermen omdat wat je ziet niet past bij het beeld dat we van onszelf (willen) hebben. Wanneer dat het geval is, stopt het leren en kom je steeds in vergelijkbare situaties terecht. Wil je hier meer over weten hoe het precies werkt? Lees dan ook ons blog ‘Zelfreflectie: Het instrument voor persoonlijke groei’

Goed kijken naar je eigen gedrag en écht alles zien dat van belang is, vraagt toch wel wat kennis en discipline. Daar komt nog bij dat je na verloop van tijd helaas blinde vlekken voor je eigen tekortkomingen ontwikkelt. Dit alles zorgt ervoor dat je je eigen aandeel niet meer scherp ziet. Hierdoor ben je niet meer goed in staat om te achterhalen wat je zélf anders zou kunnen doen. Dat is jammer want dan valt ook je persoonlijke ontwikkeling stil.

Vrijblijvend advies.

Heb je interesse in onze cursus zelfreflectie en wil je meer weten, neem contact met ons door te mailen, bellen of ons contactformulier in te vullen. We staan je graag te woord en hopen je binnenkort te ontmoeten.

NB: Deze training is los te volgen maar ook onderdeel van ons aanbod op het gebied van Duurzaam communiceren voor effectieve communicatie.

Voor wie?

Deze training is voor iedereen die wil groeien als persoon. En wil leren van wat je ‘overkomt’, positief kritisch te benaderen. Hierdoor ontdek je wat (al) goed gaat en ook wat je de volgende keer anders kan doen.

Duur

2 dagen van 9.30 tot 16.30 uur.

Vorm

Deze training wordt gegeven aan een kleine groep (max 12 deelnemers) en begeleid door Petri en Ad die voor een veilige omgeving zorgen. We leggen kort het een en ander uit over hoe zelfreflectie feitelijk werkt en gaan vervolgens met laagdrempelige oefeningen praktisch aan de slag.  Hierbij geven we je telkens tips en handvatten voor zelfreflectie.

Locatie

De Poort Groesbeek.

NB: Deze cursus is ook mogelijk als incompany maatwerkcursus voor teams.

Data

10 en 11 november 2022
23 en 24 maart 2023
20 en 21 juni 2023

Kosten

€ 525,- p.p. (inclusief, materiaal, lunch, etc.)

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Geweldige ervaring.. een aanrader.

Rated 5 out of 5
29 augustus 2022

Goh. Wat had ik blinde vlekken en vooroordelen waar ik geen weet van had. Wat een inzicht heb ik gekregen. Bedankt hiervoor. Ik kan dankzij de handvatten nu zelf verder.

H.D.B.

Patroon doorbroken

Rated 5 out of 5
27 juni 2022

Dankjewel, jullie hebben mij geholpen met het vinden van het laatste puzzelstukje zodat ik mijn hardnekkige patroon heb kunnen doorbreken.

S.G.

Mooie teamtraining

Rated 5 out of 5
30 april 2022

We hebben als team een maatwerk training gehad om beter te leren reflecteren. Het heeft ons de ogen geopend en handvatten gegeven hoe we dat voortaan beter kunnen doen. Bedankt voor de mooie dag.

P.D.V.

Eyeopener

Rated 5 out of 5
28 januari 2022

Dankjewel Ad en Petri voor de fijne begeleiding! Wat heb ik veel geleerd! Bedankt voor alle tips en feedback, ik ga er mee aan de slag.

P.

Eyeopener

Rated 5 out of 5
2 december 2020

Handige methode geleerd om naar me zelf te kijken en makkelijk toepasbaar.

S.H.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.