Leergang: Coachen van collega’s

Coachen van collega’s is best complex, maar ook heel leuk! Tenminste als je precies weet wat je moet doen. Als ervaren coaches hebben we inmiddels een berg met ervaring en die willen we graag delen. Daarom hebben we deze praktische leergang ontwikkeld, die door onze cursisten, veelal beginnende coaches, heel hoog gewaardeerd wordt. Daarnaast hebben we ook een verdiepende, opfristraining “Coaches: Houd de zaag scherp’ voor meer ervaren coaches ontwikkeld. Wil je wat doen met je coachvaardigheden? Lees dan verder.

Coachen van collega’s is soms een hele klus?

Je mag iemand coachen/begeleiden. Je gaat in gesprek en je vertelt precies wat ie moet doen en toch heeft het niet het gewenste effect. Dan is coachen van collega’s geen feest. Misschien is het dan tijd om eens te kijken naar hoe je je coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken nu inzet en wat je zelf kunt doen om deze te verfijnen.

Het begeleiden en coachen van collega’s blijkt in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Regelmatig levert een coachingstraject niet het gewenste resultaat op of leidt soms zelfs tot teleurstellingen en/of verstoorde relaties. Dit komt doordat er in de rol van “interne coach”/hulpvaardige collega meer zaken om de hoek komen kijken die je coachingstraject beïnvloeden dan je in eerste instantie zou verwachten. Wanneer je die stuk voor stuk niet goed parkeert, gaat het mis.

Omdat wij geloven in de kracht van coachen hebben we deze leergang ontwikkeld. In onze leergang leer je meer over het vak van coach en het coachingstraject en hoe je daar met jouw mogelijkheden invulling aan kunt geven in je rol van (interne) coach.

Is de training ook geschikt voor een teamcoach, mentor of coördinator?

Jazeker, we hebben de leergang zo opgebouwd dat iedereen die anderen mag begeleiden er praktische handvatten krijgt om de ander zo effectief mogelijk te coachen. Dus als je je vaardigheden op dat gebied wil verbeteren ben je van harte welkom. Uitgangspunt is steeds hoe kun jij met jouw mogelijkheden in jouw situatie, er voor zorgen dat de ander leert wat hij wil leren.

Meer informatie over onze leergang?

Wij zijn zelf, net als onze cursisten, zeer enthousiast over deze leergang en proberen je d.m.v. deze informatie zo goed mogelijk duidelijk te maken wat we doen en wat het je oplevert. Toch kunnen we ons voorstellen dat je niet alle informatie vindt die voor jou van belang is. Dus heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen of twijfel je of de leergang iets voor jou is neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend over de leergang wil, sparren ben je van harte welkom.

Wat levert de leergang coachen van collega’s je op?

Na deze praktische leergang weet je hoe jij jouw collega’s kunt coachen. Je kunt een coachingstraject opbouwen, begeleiden en afronden waarbij je rekening houdt met de belangen die er spelen. Daarnaast weet je hoe je in jouw coachingstraject de coachvraag helder krijgt. Tevens heb je voldoende zelfinzicht over je eigen kwaliteiten en belemmerende patronen en weet hoe deze jouw manier van coachen beïnvloeden.

Ook weet je hoe je jouw rol zuiver kunt houden en weet wat je vooral wél moet doen en wat je vooral juist niet moet doen. Je hebt een coachende grondhouding en vaardigheden ontwikkeld en weet deze gericht in te zetten in de praktijk.

Hierdoor kun je jouw collega’s coachen bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze beter functioneren. Je hebt tevens inzicht in de verschillende begeleidingsrollen van coach, mentor en adviseur en weet wanneer je die gericht in kunt zetten.

Dit zeggen deelnemers over de leergang:

  • “Wat een waardevolle leergang. Ik heb veel geleerd en vooral ook veel praktische bagage meegekregen.” (Erik)
  • “Ik waardeer de door de trainers gecreëerde gezellige, fijne en veilige sfeer in de groep en het vertrouwen dat ze  uitstralen. Dat geeft voor mij een perfecte leeromgeving.” (Jolanda)
  • “Mooie bruikbare oefeningen die ik zo kan meenemen in mijn gereedschapskist.” (Jantje)
  • “Ik heb meer zicht gekregen op wie ik ben als coach en kan daar gericht gebruik van maken.” (Anita)
  • “Het is mooi om te zien hoe de coaches hun programma zonder dat we er erg in hebben steeds aanpassen op wat wij als groep nodig hebben. Ik heb echt het gevoel dat het steeds maatwerk was dat paste bij wat ik op dat moment wilde leren.”
  • Hieronder vertelt Karin Peters oud deelnemer hoe zij de leergang coachen van collega’s heeft ervaren.
Karin Peters over de leergang coachen van collega’s

Werkwijze en uitgangspunten

We combineren korte blokken theorie met praktische oefeningen en nemen concrete situaties als uitgangspunt. Iedere deelnemer wordt gezien en uitgedaagd om te werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Hiermee krijg je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen en bouw je aan je persoonlijke kracht als coach. We werken o.a. met de methodieken van NLP, TA en systeemwerk in de vorm van oefeningen, verhalen, visualisaties en praktische huiswerkopdrachten.

Aanpak leergang coachen van collega’s

Wij geloven in ervaringsgericht leren en dat betekent dat we naast de korte uitleg van de theoretische principes vooral heel veel oefenen. Dit doen we zoveel mogelijk met situaties uit de praktijk. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan je opdracht die een beeld gaat verschaffen wie je bent als coach.

De leergang beslaat 6 trainingsdagen. De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde. Wat is coaching en wanneer kun je het gericht inzetten en wanneer niet? De verschillen tussen adviseur, mentor en coach. De plaats en positie van de interne coach. Wie ben jij als (interne) coach, wat is jouw rol en hoe hou je jouw rol zuiver? Wat zijn de voorwaarden voor een geslaagd coachingstraject? Hoe structureer ik een coachtraject van het begin tot het afsluiting? Daarnaast gaan we vooral heel veel oefenen. We helpen je je eigen bij jouw passende gesprekstechnieken en coachingsvaardigheden te ontdekken en leren je de  daarbij behorende basistechnieken.

Deze leergang wordt verzorgd door Petri Elemans en Ad van Heijst, twee ervaren coaches met ruime trainingservaring.

Voor wie?

Deze leergang is bestemd voor iedereen die anderen wil gaan begeleiden, net begeleidt of enige tijd bezig is en een opfrisser wil hebben. Kortom iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen in het coachen (van collega’s).

Duur

6 trainingsdagen

Vorm

Open inschrijving

Locatie

Conferentieoord De Poort Groesbeek

Data 2021

Najaar: 14 oktober, 4 en 25 november, 16 december, 6 en 27 januari 2022

Kosten

€ 1.795,- p.p. (inclusief materiaal, koffie, thee en lunch)

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Veilig leerklimaat

Rated 5 out of 5
12 februari 2020

Wat een prettige training. Een veilige leeromgeving waar het voor mij goed vertoeven was. Ik durfde me open te stellen en heb daardoor veel geleerd.
Dank Petri en Ad voor jullie prettige begeleiding

S.G.

Een mooie, inspirerende en verdiepende training die handvatten geeft.

Rated 4 out of 5
4 februari 2020

De leergang coachen van collega’s was een inzicht gevende ervaring. De oefeningen en feedback van de trainers en de input van de medecursisten gaven me inzicht in hoe ik communiceer en hoe dat te verbeteren om tot betere uitwisseling en verdieping te komen. De oefeningen waren gevarieerd en inspirerend. Het werken aan de biografie en de bespreking ervan waren soms onthullend. Na zoveel jaren denk je dat je jezelf kent….. . Ook het maken van het eindwerkstuk was fijn om te doen. Fijn ook om te zien dat er nog steeds ontwikkeling is en dat ik niet ben blijven stilstaan. De begeleiding was een mooie combinatie van praktisch en filosofisch. Het zette me echt aan het denken, het kwam binnen en heeft me een stuk verder gebracht.

M.S.

Praktische toepassing!

Rated 5 out of 5
19 januari 2020

Eén en al lof voor Ad en Petri op de wijze hoe ze iedere keer afstemming zoeken bij de groep en een programma maken dat exact aansluit bij de cursisten. Ik heb me erg gehoord en gezien gevoeld en heb veel praktijkcasussen in kunnen brengen. Ik heb meer bagage meegekregen dan verwacht. Ontzettend veel dank daarvoor. Ik beveel jullie aan bij mijn collega teamleiders en wens jullie veel succes met de volgende leergang.

K.S.

Waardevolle bijdrage aan mijn ontwikkeling

Rated 5 out of 5
4 november 2019

De Leergang Coachen van collega’s heeft mij mooie inzichten gegeven. Niet alleen door de theorie, maar vooral door de vele praktijkoefeningen. Ken je zelf is een essentieel vertrekpunt. Hier kan ik wat mee.

R.

Mooie bruikbare oefeningen

Rated 5 out of 5
14 oktober 2019

Mooie bruikbare oefeningen die ik zo kan meenemen in mijn gereedschapskist.

J.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.