Leergang: Coachen van collega’s

Coachen van collega’s is soms best complex, maar ook heel leuk! Tenminste als je precies weet wat je moet doen. Als ervaren coaches hebben we inmiddels een berg met ervaring en die willen we graag delen. Daarom hebben we deze praktische leergang ontwikkeld, waar we je de benodigde basisvaardigheden van een coach aanleren.

Na de leergang heb je voldoende in huis om zelf aan de slag te gaan. Onze leergang die inmiddels meer dan 15 keer is gegeven, wordt door onze cursisten, veelal beginnende coaches maar ook mensen die op een andere wijze mensen mogen begeleiden, heel hoog gewaardeerd. Wil je ook aan de slag met je coachvaardigheden? Lees dan verder, neem contact met ons op of meld je aan!

Coachen van collega’s is niet altijd eenvoudig!

Je mag iemand coachen/begeleiden. Je gaat in gesprek, vertelt precies wat ie moet doen, de ander knikt braaf ja en toch ….. heeft het niet het gewenste effect. Dan is coachen van collega’s geen feest. Misschien is het dan tijd om eens te kijken naar hoe je je coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken nu inzet en wat je zélf kan doen om deze te verfijnen.

Omdat wij geloven in de kracht van coachen, hebben we deze leergang Coachen van collega’s ontwikkeld. In onze leergang leer je de basisvaardigheden van het begeleiden van mensen. Aan het einde heb je voldoende in huis om als coach/begeleider verder te kunnen. Je kan de basisstructuur van een begeleidingstraject succesvol toepassen. Daarnaast heb je concrete handvatten hoe jij, met jouw mogelijkheden, invulling kan geven aan jouw rol van (interne) coach.

Wat levert de leergang coachen van collega’s je concreet op?

Na deze praktische leergang weet je hoe jij jouw collega’s kunt coachen c.q begeleiden. Je kan écht contact maken en een coachingstraject opbouwen, begeleiden en afronden. Daarnaast weet je hoe je in jouw coachingstraject de coachvraag van de ander helder krijgt. Tevens heb je voldoende zelfinzicht over je eigen kwaliteiten en weet hoe deze jouw manier van coachen beïnvloeden en weet ook daar gericht gebruik van kan maken.

Ook weet je hoe je jouw rol zuiver kunt houden. En wat je vooral wél of vooral niet moet doen om het doel van de ander te bereiken. Je hebt een coachende grondhouding en vaardigheden ontwikkeld en kan inschatten hoe je op de ander overkomt. Dit alles kan je gericht inzetten wanneer je collega’s mag begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze beter functioneren. Daarnaast heb je inzicht in de verschillende begeleidingsrollen van coach, mentor en adviseur en weet wanneer je welke rol gericht in kan zetten.

Is de training ook geschikt voor een teamcoach, mentor of coördinator?

Jazeker, we hebben de leergang zo opgebouwd dat iedereen die anderen mag begeleiden praktische handvatten krijgt om de ander zo effectief mogelijk te begeleiden. Dus als je je vaardigheden op dat gebied wil verbeteren ben je van harte welkom. Uitgangspunt is steeds hoe kan jij met jouw mogelijkheden in jouw situatie, ervoor zorgen dat de ander leert wat hij wil leren.

Dit zeggen deelnemers over de leergang:

  • “Wat een waardevolle leergang. Ik heb veel geleerd over mezelf en hoe ik overkom en heb vooral ook veel praktische bagage meegekregen om anderen verder te helpen.” (Erik)
  • “Wat een praktisch, afwisselend en op onze vragen afgestemd programma. De dagen vlogen voorbij en ik heb heel veel geleerd dat ik direct kan toepassen” (Nienke)
  • “Mooie bruikbare oefeningen die ik zo kan meenemen in mijn gereedschapskist.” (Jantje)
  • “Ik heb meer zicht gekregen op wie ik ben als coach en hoe ik overkom. Het doseren van mijn energie in de gesprekken gaat me beter af.” (Anita)
  • “Ik waardeer de door de trainers gecreëerde gezellige, fijne en veilige sfeer in de groep en het vertrouwen dat ze uitstralen. Dat geeft voor mij een perfecte leeromgeving.” (Jolanda)
  • “Het is mooi om te zien hoe de begeleiders hun programma zonder dat we er erg in hebben steeds aanpassen op wat wij als groep nodig hebben. Ik heb echt het gevoel dat het steeds maatwerk was dat paste bij wat ík en de groep op dat moment wilde leren.” )Roland)

In onderstaand filmpje vertelt oud deelnemer Karin Peters hoe zij de leergang coachen van collega’s heeft ervaren.

Karin Peters over de leergang coachen van collega’s

Werkwijze en uitgangspunten

Om iedereen persoonlijke aandacht en feedback te kunnen geven werken we met een kleine groep en twee trainers. Belangrijk is dat je zélf aan de slag gaat en érvaart hoe het is om als coach iemand te begeleiden. Daarom combineren we korte blokken theorie altijd met praktische oefeningen. Hierbij nemen we steeds concrete situaties als uitgangspunt. Dus geen rollenspellen met acteurs. Iedere deelnemer wordt gezien en uitgedaagd om te werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling als coach/begeleider. Hiermee krijg je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen en bouw je aan je persoonlijke kracht als coach/begeleider.

We werken o.a. met verhalen, visualisaties en praktische opdrachten. Als rode draad gebruiken we de Praktijkgids voor coaches van Julie Starr waar de verschillende stappen in het coachproces en vaardigheden worden behandeld. Dit aangevuld met theorie en oefeningen gebaseerd op o.a. NLP, TA en systeemwerk. Waar we o.a het boek Essenties van NLP van Lucas Derks & Jaap Hollander voor gebruiken en ‘Het Werkboek” van Wibe Veenbaas een van de oprichters van Phoenix.

Aanpak leergang coachen van collega’s

Centraal in deze opleiding sta jij als persoon. De invalshoek is de vaardigheden die jij nodig hebt als coach/begeleider. De vraag is steeds: “Hoe kan jij jouw vaardigheden, kennis en kunde inzetten om de ander verder te helpen.”

Korte theorie, toepassen, evalueren

Het is een praktische opleiding waar je vooral bezig bent met praktische oefeningen en opdrachten. De tijd vliegt zeggen de deelnemers aan de leergang altijd. Wij zijn van mening dat het concreet toepassen en ervaren van het geleerde het leerproces bevordert. Dus je zal veel gesprekken voeren. Om het zo echt mogelijk te maken, oefenen we met reële situaties in een veilige omgeving.

Hierbij gaat het steeds om de volgende vragen:

  • Wat doe je nu precies?
  • Heeft dat het gewenste effect op de ander?
  • Zo ja, hoe borg je dat?
  • Zo nee, wat zou je anders kunnen doen?

Ervaringsgericht

Wij geloven in ervaringsgericht leren en dat betekent dat we je veel van het geleerde ook zelf laten ‘voelen’. Bijvoorbeeld hoe is het voor je als je coach afgeleid is en de draad kwijt is. Je maakt kennis met de basistechnieken voor het begeleiden van mensen en gaat daar praktisch mee aan de slag. Vervolgens ga je op zoek naar de bij jouw passende gesprekstechnieken en coachingsvaardigheden. Belangrijk is dat wat je doet afgestemd is op wat je uitstraalt. Wil je weten wat we precies gaan doen, bekijk dan ons programma voor de leergang.

Meer informatie over onze leergang?

Wij zijn zelf, net als onze cursisten, zeer enthousiast over deze leergang en proberen je d.m.v. deze informatie zo goed mogelijk duidelijk te maken wat we doen en wat het je oplevert. Toch kunnen we ons voorstellen dat je niet alle informatie vindt die voor jou van belang is. Dus heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen of twijfel je of de leergang iets voor jou is neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend over de leergang wil sparren ben je van harte welkom.

De leergang wordt verzorgd door Petri Elemans en Ad van Heijst, twee ervaren coaches met ruime trainingservaring.

En wil je weten hoe Petri coach is geworden? Lees dan haar blog: Coach worden, hoe doe je dat?

Voor wie?

Deze leergang is bestemd voor iedereen die anderen wil gaan begeleiden, net begeleidt of enige tijd bezig is en een opfrisser wil hebben. Kortom iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen in het coachen (van collega’s).

Duur

6 trainingsdagen

Vorm

Open inschrijving en in company. Kleine groep max 14 cursisten en 2 trainers

Locatie

Conferentieoord De Poort Groesbeek

Data 2024

Voorjaar: 8 maart, 22 maart, 12 april, 26 april, 24 mei en 14 juni 2024.

Najaar: 11 oktober, 1 november, 22 november, 13 december 2024, 17 januari, 14 februari 2025.

 

Kosten

€ 1.795,- p.p. (inclusief materiaal, koffie, thee en lunch).

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Wat je leert is direct te gebruiken in de dagelijkse praktijk!

Rated 5,0 out of 5
16 oktober 2023

Ik heb mooie praktische handvatten gekregen waar ik mee verder kan. Ben gegroeid in mijn rol van coach en weet wat ik kan doen om me verder te ontwikkelen als coach. Kortom goed voor je zelfvertrouwen.

M.H.

Een training die je bijblijft.

Rated 5,0 out of 5
12 april 2023

Heel veel verbinding, een fijne leeromgeving. Een aanrader.

K.

Wat heb ik veel geleerd

Rated 5,0 out of 5
12 april 2023

De leergang heeft me heel veel gebracht. Niet alleen heb ik veel geleerd over coachen maar ook over mezelf als coach. Waar ligt mijn kracht en hoe zet ik die in. Mooie praktische training. Dank Petri en Ad

B.B.

Samen met ons team veel geleerd

Rated 5,0 out of 5
22 maart 2023

De leergang in company gevolgd. Wat een mooie reis hebben we samen gemaakt met veel verbinding. Wat me met name aangesproken heeft is de ongedwongen sfeer en het ervaringsgericht leren. Ik voel nu dat ik voldoende handvatten en vertrouwen heb om mensen goed te kunnen coachen.

A.K.

Praktische leergang. Leren door doen!

Rated 5,0 out of 5
29 augustus 2022

Wat heb ik veel geleerd (over mezelf), wat werkte ik hard om problemen van anderen op te lossen en wat viel het resultaat altijd tegen. Gelukkig heb ik wat praktische handvatten gekregen om het anders te gaan doen en dat werkt meteen in de praktijk. Door meer te luisteren en meer vragen te stellen, bedenken mensen nu zelf oplossingen en dat is voor alle partijen beter. Petri en Ad hartelijk dank.

P.M.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.

error: Geen toestemming...