Afbeelding van een bergbeklimmer. Coach worden is bergen beklimmen

Leergang: Coachen van collega’s

Coachen van collega’s is soms een hele klus?

Je mag iemand coachen/begeleiden. Je gaat in gesprek en je vertelt precies wat ie moet doen en toch heeft het niet het gewenste effect. Dan is coachen van collega’s geen feest. Misschien is het dan tijd om eens te kijken naar hoe je je coachingsvaardigheden inzet en wat je kunt doen om deze te verfijnen.

Het begeleiden en coachen van collega’s blijkt in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Regelmatig levert het niet het gewenste resultaat op of leidt soms zelfs tot teleurstellingen en/of verstoorde relaties. Dit komt doordat er in de rol van “interne coach”/hulpvaardige collega meer zaken om de hoek komen kijken die het proces beïnvloeden dan je in eerste instantie zou verwachten. Wanneer je die stuk voor stuk niet goed parkeert, zijn er vaak te weinig voorwaarden voor een succesvol vervolg. Omdat wij geloven in de kracht van coachen hebben we deze leergang ontwikkeld. In onze leergang leer je meer over het vak van coach en het coachingstraject en hoe je daar met jouw mogelijkheden invulling aan kunt geven in je rol van interne coach.

Heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen of twijfel je of de leergang iets voor jou is neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend over de leergang wil, sparren ben je van harte welkom.

Wat levert de leergang coachen van collega’s je op?

Na deze praktische leergang weet je hoe jij jouw collega’s kunt coachen. Je hebt voldoende zelfinzicht over je eigen waarden, kwaliteiten en belemmerende patronen en in de wijze hoe deze jouw manier van coachen kunnen beïnvloeden. Je hebt een goed doordachte visie op het coachen, kent het proces van coaching en weet hoe je de coachvraag helder krijgt. Ook weet je hoe je jouw rol zuiver kunt houden en weet wat je wél moet doen en wat je vooral juist niet moet doen. Je hebt een coachende grondhouding en vaardigheden ontwikkeld en weet deze in te zetten in de praktijk.

Hierdoor kun je jouw collega’s coachen bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze effectiever functioneren. Zowel in hun werk als daarbuiten. Je hebt tevens inzicht in de verschillende rollen van coach, mentor en adviseur en kunt de coachrol actief op je nemen. Bovendien kun je een coachingstraject opbouwen, begeleiden en afronden waarbij je rekening houdt met de belangen die er spelen.

Dit zeggen deelnemers over de leergang:

  • “Wat een waardevolle leergang waarbij ik veel praktische bagage heb meegekregen.” (Erik)
  • “Ik waardeer de door de trainers gecreëerde fijne en veilige sfeer in de groep en het vertrouwen dat ze  uitstralen. Dat geeft voor mij een perfecte leeromgeving.” (Jolanda)
  • “Mooie bruikbare oefeningen die ik zo kan meenemen in mijn gereedschapskist.” (Jantje)
  • “Ik heb meer zicht gekregen op wie ik ben als coach en kan daar gericht gebruik van maken.” (Anita)

Werkwijze en uitgangspunten

We combineren korte blokken theorie met concrete oefeningen en nemen je werksituatie als uitgangspunt. Iedere deelnemer wordt gezien en uitgedaagd om te werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Hiermee krijg je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen en bouw je aan je persoonlijke kracht als coach. We werken o.a. met de methodieken van NLP en systeemwerk in de vorm van oefeningen, verhalen, visualisaties en praktische huiswerkopdrachten.

Aanpak leergang coachen van collega’s

Wij geloven in ervaringsgericht leren en dat betekent dat we naast de uitleg van de theoretische principes vooral heel veel oefenen. Dit doen we zoveel mogelijk met situaties uit de praktijk. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan je opdracht die een beeld gaat verschaffen wie je bent als coach.

De leergang beslaat 6 trainingsdagen. De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde. Visie op coaching en de plaats binnen de organisatie en de verschillen tussen adviseur, mentor en coach. De plaats en positie van de interne coach. Wie ben ik als interne coach, wat is mijn rol en hoe hou ik mijn rol zuiver? Wat zijn de voorwaarden voor een geslaagd coachtraject? Hoe structureer ik een coachtraject van contract tot afsluiting? Daarnaast gaan we vooral heel veel oefenen. We helpen je je eigen bij jouw passende coachingsvaardigheden ontdekken en leren je enkele basistechnieken.

Deze leergang wordt verzorgd door Petri Elemans en Ad van Heijst, twee ervaren coaches met ruime trainingservaring.

Voor wie?

Deze leergang is bestemd voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen in het coachen (van collega’s).

Duur

6 trainingsdagen

Vorm

Open inschrijving

Locatie

Conferentieoord De Poort Groesbeek

Data voorjaar = VOL

17 mei, 7 juni, 5 juli, 30 augustus, 13 september en 4 oktober 2019.

Data najaar

26 september, 31 oktober, 12 december 2019, 23 januari, 13 februari en 12 maart 2020.

Kosten

Open inschrijving € 1.495,- p.p.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.