Training coachend begeleiden

Begeleiden van mensen die ‘het vak moeten leren’ is vaak heel leuk! Tenminste als je precies weet wat je moet doen. Echter begeleiden van mensen zodat ze zelf iets leren is een vaardigheid die je moet leren. Dus mag je als ervaren collega nieuwe collega’s/studenten/stagiaires /leerlingen ‘het vak leren’ en wil je daarvoor praktische handvatten? Dan is onze tweedaagse training coachend begeleiden misschien wat voor je.

Je krijgt praktische handvatten die je direct kan gebruiken bij je begeleiding. Zo leer je op een voor jou natuurlijke wijze, in verbinding met de ander, iemand doelgericht te begeleiden. Hierdoor komt wat je de ander wil leren beter over en wordt je begeleiding effectiever en efficiënter. Dus wil je meer bagage om mensen professioneler te begeleiden? Lees dan verder.

Coachend begeleiden is soms best een hele klus!

Coachend begeleiden is heel iets anders dan de ander zeggen wat hij moet doen. Bij coachend begeleiden gaat het erom om de ander door gerichte vragen in de leermodus te krijgen. Om vervolgens in contact vanuit jouw kennis en vaardigheden de ander datgene aan te reiken wat hij op dat moment nodig heeft om iets te leren. Dat is een hele mond vol en geeft gelijk aan hoe complex coachend begeleiden is. En het gaat tot frustratie van de leermeester en de leerling regelmatig fout.

Voorbeeld uit de praktijk waar de leermeesters coachend moesten gaan begeleiden.

Johan: “Ik snap er niets van. Ik vertel elke keer precies wat mijn student fout doet en zeg hem ook wat hij de volgende keer anders zou moeten doen. Maar op de een of andere wijze komt het maar niet over. Wat moet ik anders doen?”

Dit is een helaas veel voorkomend iets. Je gaat als begeleider in gesprek, legt uit en vraagt of het duidelijk is. De ander zegt weinig of knikt braaf ja en toch ….. heeft het niet het gewenste effect. Wat er waarschijnlijk aan de hand is, is dat er niet voldaan wordt aan de basisvoorwaarde van coachend begeleiden. Er is geen ‘verbinding’ en daardoor snapt de ander daadwerkelijk niet wat jij als begeleider bedoelt. Gelukkig is deze basisvaardigheden redelijk eenvoudig te leren. In onze training leren we je deze basisvaardigheid van het begeleiden van mensen en geven je daarnaast concrete handvatten zodat je begeleiding een stuk effectiever wordt.

Wat levert de training coachend begeleiden je op?

Door het volgen van de training coachend begeleiden weet je wat de basisvaardigheden van coachend begeleiden zijn én kan je ze toepassen. Je leert écht contact maken zodat je weet wat je moet doen om de ander te motiveren en stimuleren om zelf in beweging te komen. Hierdoor wordt je begeleiding zowel voor jou als de ander doelgericht en is het voor beiden duidelijk wat je van elkaar kan verwachten.

Na deelname aan deze cursus sta je steviger in je schoenen als coachende begeleider. Je kan je rol invullen, weet hoe je een positief leerklimaat schept en weet welke vragen je op welk moment moet stellen om de ander te stimuleren om in beweging te komen.

Dit zeggen deelnemers over de training:

  • “Wat een eye-openers. Ik heb zelf ervaren hoe irritant het is als de ander geen contact met je maakt. Wat heb ik achteraf de mensen die ik heb mogen begeleiden soms tekort gedaan. Gelukkig ben ik me er nu van bewust en heb de handvatten gekregen om het anders te doen.” (Irma)
  • “Ik heb heel veel geleerd dat ik direct kan toepassen” (Moniek)
  • “Mooie bruikbare handvatten voor mijn begeleidingsgereedschapskist.” (Karin)
  • “Fijne laagdrempelige maar erg leerzame oefeningen in een fijne sfeer. Kortom een stimulerend leerklimaat.” (Ineke)

Programma van de training coachend begeleiden

In deze praktische training leer je op een natuurlijke, coachende manier begeleiden. Zodat degene die je begeleidt zélf de regie neemt over zijn eigen leerproces.

Dagdeel 1: Coachend begeleiden. Welke afspraken maak je met elkaar? Hoe spreek je elkaar daarop aan? Hoe kom en blijf je in verbinding met elkaar? En hoe werk je aan een leerklimaat dat stimuleert en motiveert tot zelfredzaamheid mét een vangnet? 

Dagdeel 2: Coach- en gespreksvaardigheden. Hoe kom jij zelf over en hoe achterhaal je wat de ander precies bedoelt te zeggen? Dan hebben we het over: Luisteren, samenvatten en doorvragen, waarbij je rekening houdt met ‘je eigen filter’ waardoor je geneigd bent te horen en zien wat je wil horen en zien.

Dagdeel 3: Hoe structureer je je begeleidingsgesprek(ken) van begin tot eind en maak je concrete afspraken die de ander helpen om daadwerkelijk in beweging te komen.

Dagdeel 4: De vraag achter de vraag. Bij begeleidend coachen gaat het erom dat je de ander door middel van gerichte vragen inzichten geeft zodat hij zelf in beweging komt. Je leert doorvragen wat de ander wil bereiken en waar nu precies de leervraag zit. Dit doe je door het stellen van de juiste vraag op het juiste niveau. Hierdoor krijgt de ander inzichten en handvatten om zelf gericht aan de slag te gaan.

Werkwijze en uitgangspunten

We combineren korte blokken theorie met praktische oefeningen en nemen steeds concrete situaties als uitgangspunt. Dus geen rollenspellen met acteurs. Iedere deelnemer wordt gezien en uitgedaagd om te werken aan zijn persoonlijke vaardigheden als coachende begeleider. Hiermee krijg je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen. We werken o.a. met de methodieken van NLP, TA en systeemwerk in de vorm van oefeningen, verhalen, visualisaties en praktische opdrachten.

Aanpak training coachend begeleiden

Centraal in de training coachend begeleiden sta jij als persoon. Hierbij gaat het steeds om de volgende vragen:

  • Wat doe je nu precies?
  • Heeft dat het gewenste effect op de ander?
  • Zo nee wat zou je anders kunnen doen om meer effect te hebben met je begeleiding?

Korte theorie, toepassen, evalueren

Het is een praktische opleiding waar we vooral ervaringsgericht bezig zijn. Dus een korte uitleg en dan zelf aan de gang. Volgens verschillende onderzoeken heeft dat het hoogste leerrendement. Deelnemers aan deze training zeggen altijd dat de tijd om vliegt. Om het zo echt mogelijk te maken, oefenen we met reële situaties in een veilige omgeving.

Welke vaardigheden?

Onze oefeningen en opdrachten zijn gericht op inzicht, ervaren en het toepassen van vaardigheden. Met name het contact maken , onderhouden en herstellen met de ander staat centraal. Dat is de basis van coachend begeleiden. Dit zowel met woorden, stem, als lichaamshouding. Daarnaast komen ook vaardigheden als luisteren, samenvatten en doorvragen aan de orde.

Meer informatie over onze training coachend begeleiden?

Wij hopen dat deze informatie je duidelijk maakt wat we in de training coachend begeleiden doen en wat het je oplevert. Echter mocht je nog vragen of twijfel je of deze training wat voor jou is neem dan gerust contact met ons op.

De training coachend begeleiden wordt verzorgd door Petri Elemans en Ad van Heijst, twee ervaren coaches met ruime trainingservaring.

Voor wie?

De training coachend begeleiden is bedoeld voor organisaties die een omslag willen maken in het begeleiden van collega’s en stagiaires etc. Collega’s die direct betrokken zijn bij de begeleiding en op een coachende wijze met praktische handvatten voorbereid willen zijn, daar is deze training voor bedoeld.

Duur

2 trainingsdagen

Vorm

Incompany met twee trainers.

Locatie

In overleg.

Kosten

Dagdeeltarief € 825,-.

 

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Contactformulier

Ik wil graag meer informatie over de teamtrainingen, neem contact met mij op:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Praktisch en waardevol

Rated 5 out of 5
23 juli 2022

Veel geleerd, met name anders te kijken naar coachend begeleiden. Praktisch en heel toepasselijk in de praktijk.

J.B.

Leerzame training

Rated 5 out of 5
28 januari 2022

Goede leerzame training. Veel aan gehad.

C.B.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.