Begeleiden van mensen die ‘het vak moeten leren’ is vaak heel leuk! Tenminste als je precies weet wat je moet doen. Gelukkig is het begeleiden van mensen zodat ze zelf iets leren een vaardigheid die je vrij gemakkelijk kan leren. Dus mag je als ervaren collega nieuwe collega’s/studenten/stagiaires /leerlingen ‘het vak leren’ en wil je daarvoor praktische handvatten die je meteen in kan zetten? Dan is onze driedaagse praktische training coachen op de werkvloer die we samen met het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem hebben ontwikkeld, wel wat voor je.
In onze training coachen op de werkvloer leer je op een voor jou natuurlijke wijze, in verbinding met de ander, iemand doelgericht te begeleiden. Hierdoor komt wat de ander graag wil leren beter over en wordt je begeleiding effectiever en efficiënter. Dus wil je meer bagage om mensen professioneler te begeleiden? Lees dan verder.
Coachen op de werkvloer is soms best een hele klus!
Coachen op de werkvloer is heel iets anders dan gewoon voordoen of de ander zeggen wat hij moet doen. Bij coachend begeleiden op de werkvloer gaat het erom om de ander door gerichte vragen in de leermodus te krijgen. Om vervolgens in contact vanuit jouw kennis en vaardigheden de ander datgene aan te reiken wat hij op dat moment nodig heeft om iets te leren. Dat is een hele mond vol en geeft gelijk aan hoe complex coachend begeleiden is. En het gaat tot frustratie van de leermeester en de leerling regelmatig fout.
Voorbeeld uit de praktijk waar de leermeester coachend moest gaan begeleiden.
Johan: “Ik snap er niets van. Ik vertel elke keer precies wat mijn student fout doet en zeg hem ook wat hij de volgende keer anders zou moeten doen. Maar op de een of andere wijze komt het maar niet over. Wat moet ik anders doen?”
Dit is een helaas veel voorkomend iets. Je gaat als begeleider in gesprek, legt uit en vraagt of het duidelijk is. De ander zegt weinig of knikt braaf ja en toch ….. heeft het niet het gewenste effect. Wat er waarschijnlijk aan de hand is, is dat er niet voldaan wordt aan de basisvoorwaarde van coachend begeleiden. Er is geen ‘verbinding’ en je hebt als begeleider niet ‘echt door wat de ander nodig heeft om verder te komen.
Dit komt doordat instructie en kennisoverdracht nu niet meer voldoende is en dat de ander een andere hobbel heeft om te leren wat er geleerd moet worden. Wanneer dat het geval is, moet je echt over naar coachend begeleiden. Daarbij ga je samen op zoek naar wat er nu nodig is om verder te komen. Vaak zijn dat patronen of overtuigingen waar iemand tegenaan loopt en die voorkomen dat de ander verder komt. Wil je weten hoe dat werkt lees dan ook ons blog coachen op de werkvloer.
In onze training coachen op de werkvloer leren we je de basisvaardigheden voor het begeleiden van mensen. Hierdoor krijg je concrete handvatten die je begeleiding een stuk effectiever maken. Hieronder een schema dat alle fases die komen kijken bij het begeleiden van mensen op de werkvloer in staan.

Wat levert de training coachen op de werkvloer je op?
Door het volgen van de training coachend op de werkvloer weet je wanneer je wel en niet moet coachen. En leer je de basisvaardigheden van coachen op de werkvloer toepassen. Je leert écht contact maken, weet wanneer je het met feedback, een instructie of kennisoverdracht ‘af kan doen’ maar ook wanneer je over moet gaan tot een goed coachgesprek. Hierdoor motiveer en stimuleer je de ander om zelf in beweging te komen en te leren wat geleerd moet worden. Je begeleiding wordt hierdoor zowel voor jou als de ander doelgerichter. En voor beiden is het duidelijk wat je van elkaar kan verwachten.
Na deelname aan de training coachend begeleiden op de werkvloer sta je steviger in je schoenen in je rol als begeleider. Je weet hoe je een positief leerklimaat schept en weet, welke vragen je op welk moment moet stellen om de ander te stimuleren om zelf in beweging te komen.
Dit zeggen deelnemers over de training:
- “Wat een eye-openers. Ik heb zelf ervaren hoe irritant het is als de ander geen contact met je maakt. Wat heb ik achteraf de mensen die ik heb mogen begeleiden soms tekort gedaan. Gelukkig ben ik me er nu van bewust en heb de handvatten gekregen om het anders te doen.” (Irma)
- “Ik heb heel veel geleerd dat ik direct kan toepassen” (Moniek)
- “Mooie bruikbare handvatten voor mijn begeleidingsgereedschapskist.” (Karin)
- “Fijne laagdrempelige maar erg leerzame oefeningen in een fijne sfeer. Kortom een stimulerend leerklimaat.” (Ineke)
Werkwijze van de training coachen op de werkvloer
Het is een praktische training waar je vooral veel oefent met het voeren van gesprekken. We combineren korte blokken theorie met praktische oefeningen en nemen steeds concrete situaties als uitgangspunt. Dus geen rollenspellen met acteurs. Iedere deelnemer wordt gezien en uitgedaagd om te werken aan zijn professionele vaardigheden als coachende begeleider op de werkvloer. Hiermee krijg je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen als begeleider. We creëren een veilige omgeving waar zonder oordeel, met veel plezier naar hartelust geoefend kan worden. Daarbij werken o.a. met de methodieken van NLP, TA en systeemwerk in de vorm van oefeningen, verhalen, visualisaties en praktische opdrachten.
Wat is coachend begeleiden op de werkvloer?
Coachend begeleiden op de werkvloer betekent dat je weet wanneer je wat in moet zetten om iemand het ‘vak’ te leren. De meeste, veelal eenvoudige vaardigheden, leert iemand vooral door feedback te ontvangen, kennisoverdracht en gewoon ‘voordoen’. Echter dat is helaas niet altijd voldoende. Dit merk je o.a. doordat iemand tegen steeds hetzelfde aan blijft lopen. Vaak ondanks het feit dat je dat al regelmatig besproken hebt. Wanneer dat het geval is, moet je overgaan op coachen en de ander helpen te achterhalen wat hij nodig heeft om verder te komen.
Echter voor coachen op de werkvloer gelden geheel andere regels dan voor feedback en instructie. Bij coachen gaat het om afstemming op de ander, patronen opsporen en dat je de ander door gerichte vraagstelling helpt om zelf verder te komen. Wanneer dat het geval is zal je merken dat de ander in zijn leercurve opeens grote sprongen maakt doordat de belemmering vaak bij meerdere leerprocessen speelt.
Een voorbeeld uit onze praktijk:
Iemand had moeite om zich bepaalde coachvaardigheden echt eigen te maken. Ze wist wel wat ze moest doen aar durfde het niet of nauwelijks toe te passen. Toen we doorvroegen waar ze tegenaan liep vertelde ze dat ze niet het vertrouwen had dat ze op het ‘moment suprême’ de juiste vraag zou stellen en dat daardoor haar gesprekken zouden mislukken. Eigenlijk voelde ze zich ondanks al haar bagage niet bekwaam genoeg om haar collega’s goed te kunnen begeleiden.
De overtuiging waar ze tegenaan liep was dat ze het altijd perfect moest doen en dat ze geen fouten mocht maken. Deze hoge standaard voorkwam dat ze echt in actie durfde te komen als begeleider. Uiteindelijk kwam ze na wat gesprekken tot de conclusie dat deze overtuiging niet helpend was en dat ze al best wel wat te bieden had en dat het af ertoe niet geheel perfect doen een uitstekende wijze was om wat bij te leren. Toen die hobbel was genomen ging ze voortvarend aan de slag en groeide uit tot een graag geziene begeleider van collega’s op de werkvloer.
Coachend begeleiden op de werkvloer is instructie, feedback en kennisoverdracht als het kan en coachen als het ‘moet’!
Coachen en de groeispurt
De uitdaging bij coachen op de werkvloer is altijd te achterhalen wat de ander nodig heeft om iets te leren. De vuistregel is om dt gewoon te vragen. De praktijk wijst uit dat je het meeste leert in de praktijk op de werkvloer door instructie, feedback en gerichte kennisoverdracht. Echter wanneer blijkt dat dat niet voldoende is, is het wijs om een aparte coachsessie in te plannen. Samen ga je dan op zoek naar wat de ander nu precies nodig heeft om verder te komen.
In de training coachen op de werkvloer geven we je handvatten om dat op een goede succesvolle wijze te doen. Want weet dat het effect van een goede coachsessie vaak een enorme groeispurt voor iemands professionele en persoonlijke ontwikkeling is.
Programma van de training coachen op de werkvloer
In deze praktische training leer je op een natuurlijke, coachende manier begeleiden. Zodat degene die je begeleidt zélf de regie neemt over zijn eigen leerproces. Klik voor meer informatie over het programma en de aanpak.
Meer informatie over onze training coachen op de werkvloer?
Wij hopen dat deze informatie je duidelijk maakt wat we in de training coachen op de werkvloer doen en wat het je oplevert. Echter mocht je nog vragen hebben of twijfel je of deze training wat voor jou is, neem dan gerust contact met ons op.
De training coachen op de werkvloer wordt verzorgd door Petri Elemans en Ad van Heijst, twee ervaren coaches met ruime trainingservaring.