Duurzaam communiceren voor effectieve communicatie

Duurzaam communiceren is dat jij in staat bent om op een natuurlijke manier krachtig en respectvol neer te zetten, wat jij wil. Je straalt in alles uit waar je voor staat en dat je ertoe doet. Jouw complete plaatje ‘klopt’. De mensen in je omgeving zien dat en houden hierdoor als vanzelfsprekend rekening met je. Je maakt en onderhoudt op een natuurlijke wijze in verbinding met de ander contact en bent in staat om dat contact verder te verdiepen. Door goed afgestemd te luisteren ben je beter in staat om te achterhalen wat die anderen precies willen. Hierdoor zullen je contacten met anderen soepeler verlopen, zal je communicatie effectiever zijn en zal je eerder je doelen bereiken.

Wanneer je zo duurzaam communiceert, bouw je een netwerk van mensen om je heen die weten waar jij voor staat. Iedereen ziet en hoort wat je te zeggen hebt. Daarnaast ben je ook ontvankelijk voor wat anderen te zeggen hebben en bouw je een band op met anderen waarbij je elkaar ziet, begrijpt en respecteert. Hierdoor weet je van elkaar wat je wil. Als er tegengestelde belangen zijn, probeer je samen in goed overleg tot een ‘oplossing’ te komen. Zo duurzaam communiceren wil toch iedereen?

De praktijk is best weerbarstig!

Helaas is het niet zo eenvoudig. Duurzame communicatie gaat zowel over dat je weet wat je wil en dat uitstraalt en dat je in verbinding met de ander probeert dat duidelijk te maken en tevens probeert te achterhalen wat de ander wil. Kortom heel veel tegelijkertijd. Dan is het geen wonder dat er wel eens wat mis gaat in je communicatie vaak zonder dat je er zelf erg in hebt. Troost je dat gebeurt blijkens onderzoek in meer dan 80% van alle gesprekken. Wanneer je na een gesprek echt doorvraagt wat de ander precies bedoelt weet de ander dat vaak niet precies aan te geven. Echter hoe duurzamer en meer in balans je communiceert, hoe groter de kans dat je elkaar begrijpt.

Omdat wij graag een bijdrage willen leveren aan betere communicatie hebben we de verschillende aspecten van duurzaam communiceren ontleed en voor elk aspect een training bedacht. In deze bijdrage leggen we uit hoe wij duurzaam en dus ook effectieve communicatie zien en waar we je in kunnen ondersteunen als je beter wil communiceren.

Duurzaam communiceren is uitstralen wat je wil, gecombineerd met vaardigheden!

Wil je effectief communiceren dan moet je zowel zowel weten wát je wil en dat vervolgens ook ‘uitstralen’. Dat uitstralen wil zeggen dat zowel wat je zegt als hoe je het zegt congruent zijn. Alleen wanneer dat het geval is komt je boodschap meteen over. Echter als je met een lachend gezicht zegt dat je veel pijn hebt komen boodschap en wat je uitstraalt niet overeen en dat geeft verwarring bij de luisteraar. Daarnaast moet je tegelijkertijd contact maken met de ander en achterhalen wat die wil. Dat alles is behoorlijk complex en dat is de reden dat de meeste communicatie niet het doel bereikt wat de gesprekspartners beogen.

Om je communicatie effectiever en duurzaam te maken, hebben we de verschillende stappen uit elkaar gehaald en daar verschillende samenhangende modules voor ontwikkeld. In deze modules maak je kennis met de verschillende facetten van duurzaam communiceren en ga je er praktisch mee aan de slag. Met als doel dat jij je het geleerde ook daadwerkelijk eigen maakt.

Er zijn twee hoofdaspecten die van invloed zijn op het succes van je communicatie. Te weten wat je uitstraalt als persoon en over welke vaardigheden je beschikt. Om je hierin te ‘ ondersteunen’ hebben we communicatiemodules ontwikkeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en modules gericht op het leren van praktische communicatievaardigheden. In de praktijk blijkt dat het aanleren van deze concrete vaardigheden én tegelijkertijd stilstaan bij persoonlijke ontwikkeling een ijzersterke combinatie is om de effectiviteit van je communicatie te vergroten. Puzzelstukjes blijken dan vaak in elkaar te vallen en zorgen er dan voor dat het geleerde ook langdurig beklijft.

Welke elementen zijn de basis van duurzaam communiceren?

Wanneer we dieper inzoomen bestaat duurzaam communiceren uit verschillende aspecten die te maken hebben met contact maken, contact houden en contact verdiepen en dit alles vanuit je eigen kracht. Wil je communicatie echt duurzaam zijn moet je:

Afhankelijk van je behoefte kan je voor een of meerdere trainingen kiezen. Kijk wat we je aanbieden en kies waar je je goed bij voelt. Als tip geven we je wel mee dat als je twijfelt tussen een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of een training op het gebied van vaardigheden ons advies is om met persoonlijke ontwikkeling te beginnen. Daar kan je op korte termijn het meeste effect mee bereiken!

duurzaam-communiceren-blinde-man-en-vrouw

Wat leren we je over duurzaam communiceren?

Je leert reflecteren op je eigen communicatie. Zo zie je wat al goed gaat en wat eventueel beter kan. Dan hebben we het over vragen als: Wat doe je nu? Bereik je wat je wil bereiken met je communicatie? En zo nee, wat zou je anders willen? Met dit als uitgangspunt gaan we kijken wat jij zelf kan doen om jouw communicatie te verbeteren. We leren je geen algemene trucjes maar kijken gericht wat jij met jouw mogelijkheden anders zou kunnen doen om meer met je communicatie te bereiken.

Hiervoor leveren we je handvatten op maat aan waar je ook laagdrempelig in een veilige omgeving mee gaat oefenen. Zo kan je ze direct gericht gaan gebruiken in je dagelijkse praktijk. We werken niet met een of andere hoogdravende theorie maar zijn vooral heel praktisch. In onze ogen is duurzaam communiceren een ‘vaardigheid’ die iedereen, die er voor open staat, kan leren. Het gaat vaak vooral over weten wat je wil gecombineerd met basisvaardigheden en timing.

Opbouw van onze praktische trainingen

We gaan vooral praktisch aan de slag met kleine groepen die we met twee trainers begeleiden. Zo is er afwisseling en ruimte voor persoonlijke aandacht. Het doel is steeds om het geleerde direct te vertalen naar jouw dagelijkse praktijk. Onze trainingen zijn altijd maatwerk en we leggen indien nodig altijd verband met de eerder, al dan niet bij ons, verworven kennis en vaardigheden. Vervolgens ga je concreet bedenken hoe je het daar gericht in kan zetten zodat je er meteen mee aan de slag kan. Onze ervaring is dat het direct toepassen van het geleerde in de praktijk het meeste effect heeft.

Ondersteuning tijdens het traject.

Omdat persoonlijke ontwikkeling zich lastig laat plannen, is er tussen de trainingsdagen altijd ook ruimte voor individueel contact met een van de trainers. Op deze wijze is er plaats voor maatwerk en verdieping en worden eventuele losse eindjes aan elkaar geknoopt. 

Vrijblijvend advies over onze trainingen?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen. Of twijfel je of onze trainingen en eventueel welke iets voor jou zijn, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren over een andere opleidingsvraag ben je ook van harte welkom.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.