Training teamontwikkeling. Goed voor de samenwerking!

Net zoals het voor mensen goed is om periodiek eens stil te staan bij hun persoonlijke ontwikkeling geldt dat voor teams ook. Daarom is in onze ogen onze ’training’ teamontwikkeling een echte aanrader. Hierbij kijk je onder deskundige begeleiding met gevarieerde werkvormen gericht naar de onderlinge band en samenwerking in je team. Je onderzoekt naar waar je nu staat met je team en bedenkt waar je met het team naar toe wilt. Én hoe je daar gaat komen.

Hoewel een ’training’ teamontwikkeling altijd goed is om te doen, denken wij dat het vooral in deze tijd goed is. De ervaring van 2 jaar pandemie leert ons dat er bij veel teams door stress en/of thuiswerken sprake is van een minder hechte band tussen de teamleden. Ook merken we dat ‘nieuwe’ medewerkers vaak moeite hebben om écht onderdeel te worden van hun nieuwe team. Dit komt voornamelijk doordat de natuurlijke onverwachtse ontmoetingen waar ruimte was voor ‘social talk’ zijn verdwenen. Hierdoor voelen mensen zich minder betrokken bij elkaar en het team.

Invloed pandemie op teamontwikkeling

Kortom de pandemie en de maatregelen hebben bij veel teams consequenties gehad voor de onderlinge band en samenwerking. Onderschat de effecten van de pandemie op de samenwerking en verbondenheid met het bedrijf niet. En hoop niet dat alles vanzelf wel weer normaal wordt. Dat gebeurt helaas niet. Investeer daarom nu in je team en sta met alle teamleden eens stil bij hoe het team momenteel functioneert. En wat men van elkaar verwacht. Stel elkaar de volgende vragen te stellen.

 • Waar willen we met zijn allen naar toe?
 • Wat gaat (nog) goed?
 • Wat kan beter?
 • En hoe gaan we onze doelen bereiken?

Kortom besteed gericht aandacht besteden aan de teamontwikkeling om zo de onderlinge band en de samenwerking naar een hoger niveau te tillen.

Onze ervaring is dat een dergelijke bijeenkomst, waarbij de teamontwikkeling centraal staat een prima investering is. Er is dan ruimte om stoom af te blazen, weer met elkaar af te stemmen en zaken te bespreken die in de waan van de coronapandemie zijn blijven liggen. Maar ook de gelegenheid om de onderlinge band te versterken en alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Een belangrijke succesfactor hierbij is in onze ogen wel dat de bijeenkomst alleen gericht is op de teamvorming. Wat ook helpt is een onafhankelijke begeleiding die de bijeenkomst in goede banen leidt. Wat met name belangrijk is, is dat er op een positieve wijze gekeken wordt naar de toekomst.

Hoe ziet een goed werkend team eruit?

Bij goed werkende teams voelen mensen zich verbonden met elkaar. Ze werken hierdoor met veel plezier en energie aan een goed resultaat De communicatie is open en direct. Hierdoor vindt er een goede afstemming plaats en is iedereen betrokken bij het team. Alle teamleden voelen zich gezien en gewaardeerd en worden uitgedaagd om hun beste bijdrage te leveren. Er is vertrouwen in de leiding en wanneer nodig denken alle teamleden mee met hoe ze veranderingen die op hen af komen op een goede wijze kunnen tackelen. De factoren die een team succesvol maken als creativiteit, betrokkenheid, humor, vertrouwen/veiligheid en respect zijn in voldoende mate aanwezig. Zo zou het moeten zijn en dan heb je geen training teamontwikkeling nodig.

Echter dat is helaas niet altijd het geval. Soms raakt de focus zoek en gaat het plezier uit het team. Er wordt indirect gecommuniceerd, mensen voelen zich geremd en zijn bezig om zich geforceerd te handhaven. Hierdoor raken ze het plezier in het samenwerken kwijt en gaat veel energie verloren. Dat is jammer omdat eigenlijk niemand dit wil.

Om een team (weer in) “the flow” te krijgen, bieden we onze begeleiding voor teamontwikkeling aan. In samenspraak met het team bedenken we dan een bijeenkomst en leiden die. We zorgen vervolgens voor een veilige omgeving waar op een speelse manier ruimte is om hetgeen dat besproken moet worden, te bespreken.

Wat levert onze training teamontwikkeling op?

Onze training teamontwikkeling helpt het team bij het verbeteren van de samenwerking. Het inspireert de teamgeest en maakt verrassend veel creativiteit los. Je leert elkaar beter én anders kennen en kunt elkaar daardoor ook beter vinden als het nodig is. Onze cursisten vinden onze teamsessies leuk en uitdagend en ze inspireren de teamgeest.  Dat komt mede doordat we ons vooral ook richten op wat goed gaat in het team, daar bij stil staan en dat verder uitbouwen.

Het vermogen van het team verbetert doordat:

 • het voor iedereen duidelijk is wat er wanneer van hem verwacht wordt,
 • teamleden met elkaar oplossingen vinden voor de vraagstukken die er spelen,
 • onderlinge uitwisseling wordt versterkt,
 • teamleden leren om elkaar aan te spreken en elkaar de juiste vragen te stellen,
 • storende communicatiepatronen herkend worden,
 • individuele- en teamcompetenties verder ontwikkeld worden.

Wat zeggen deelnemers over onze begeleiding?

 • “We hebben op een veilige wijze gevoelige zaken bespreekbaar gemaakt. Deze sudderden al een tijdje en stonden een optimale samenwerking in de weg.” (Geertje)
 • “Er is nu vooral veel meer duidelijkheid. We weten wat we van elkaar kunnen verwachten en hoe we elkaar daarop aan kunnen spreken.”
 • “De door de trainers gecreëerde veiligheid en hun zorgvuldigheid zorgde ervoor dat er weer vertrouwen in elkaar kon ontstaan.” (Rachel)
 • “De positieve insteek van de trainers zorgde ervoor dat we weer in de flow kwamen. Niet meer de focus op problemen maar op oplossingen. Dat heeft ons team goed gedaan. We kunnen weer verder.” (Liz)

Wat doen we in onze training teamontwikkeling?

In overleg met het team bepalen we de doelstelling van de bijeenkomst over teamontwikkeling. Vervolgens gaan we praktisch met het team aan de slag. Veelal checken we eerst de gemeenschappelijke waarden van het team, het daarbij behorende gedrag en de betrokkenheid van de teamleden met elkaar. Dit maken we zo concreet mogelijk door het te ‘vertalen’ naar het gedrag in de dagelijkse praktijk. Daarnaast hebben we het natuurlijk ook over de werkwijze en het elkaar aanspreken.

Onze werkwijze

Deelnemers leren van én met elkaar aan de hand van reflectie en ervaringsgerichte oefeningen. We betrekken alle teamleden bij het proces en dagen iedereen uit om zijn zegje te doen en zijn bijdrage te leveren. In sommige gevallen zetten we ook systemisch werken in om zaken te verhelderen. Een training bestaat minimaal uit twee maar meestal uit meerdere sessies. Afhankelijk van de vraagstelling bepalen we in overleg hoeveel dagdelen nodig zijn. Wil je weten hoe wij tegen teamontwikkeling aankijken lees dan ook onze tips over samenwerken in een team.

Praktisch:

Voor wie?

Voor teams die een frisse (her)start willen maken.

Aantal deelnemers

Deelnemers afhankelijk van de grootte van het team.

Duur

Nader te bepalen

Vorm

in-company, met twee trainers

Kosten

Samen met de opdrachtgever bepalen we wat nodig is en maken we een passende offerte.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Contactformulier

Ik wil graag meer informatie over de teamtrainingen, neem contact met mij op:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Positief kijken!

Rated 5 out of 5
19 januari 2020

Wat een positieve training. Door anders te kijken naar de tegenstellingen binnen ons team blijken de problemen helemaal niet zo groot. We zijn als team dichter bij elkaar gekomen en zitten meer op 1 lijn. We zijn dankbaar voor jullie begeleiding, top!

S.H.

Samenwerking in ons team is verbeterd!

Rated 5 out of 5
16 oktober 2019

Samenwerking binnen ons team is door jullie training echt verbeterd! We hebben er heel veel profijt van. Dank voor jullie deskundige training!

M.W.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.