Intervisie: Leren van collega’s!

Herken je dit?

Hebben jij en je collega’s wel eens het gevoel dat je tegen vergelijkbare dingen aan loopt. Dat je dat met elkaar wil delen, elkaar wil coachen, om zo van elkaar te leren en dat het er op de een of andere wijze maar steeds niet van komt om dat goed met elkaar te bespreken. Dan is de intervisie training wat voor jullie team. Hier leer je als team het coachen van collega’s.

Wat is intervisie?

Intervisie is eigenlijk niets anders dan het coachen van collega’s. Het is een beproefde leermethode om individuele werkvragen systematisch aan te pakken door middel van collegiale ondersteuning. Samen met je collega’s reflecteer je op een veilige manier op een ingebrachte werksituatie. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen denken, communiceren en doen en laten, in de dagelijkse werksituaties. Alsook op je knelpunten en de wijze waarop je deze aanpakt. Samen met je collega’s ga je op zoek naar betere mogelijkheden zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen. De uitgangspunten van intervisie zijn:

 • Collegiale ondersteuning
 • Onderlinge advisering
 • Op basis van gelijkheid
 • Volgens een vaste structuur
 • Komen tot inzicht en oplossingen
 • Een zelfsturend en op reflectie gericht leerproces

Doel van intervisie is het coachen van collega’s door het uitwisselen van kennis en ervaring!

Intervisie werkt alleen als je met het gehele team achter onderstaande doelen staat.

 • Elkaar uitnodigen tot zelfreflectie
 • Ondersteuning krijgen van elkaar
 • Deskundigheden vergroten of op peil houden
 • Doorgaand leren van praktijkervaringen van en met elkaar

Noodzakelijke randvoorwaarden voor intervisie!

Het is belangrijk dat alle teamleden bereid zijn om zich te laten coachen door collega’s. Dat betekent bereid zijn om zich kwetsbaar op te stellen door af en toe iets in te brengen. Daarnaast moeten alle teamleden ook bereid zijn om elkaar zonder oordeel en vanuit betrokkenheid te ondersteunen.

Vrijblijvend advies over deze intervisie training.

Wil je ook met het coachen van collega’s aan de slag en heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen. Of twijfel je of deze training iets voor jou team is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren over je opleidingsvraag ben je van harte welkom.

Wat levert onze intervisie training het team op?

We leren het team de randvoorwaarden als het gaat om communicatie bij intervisie. Ook zoeken we met het team een intervisiemethode die bij dit team past. Vervolgens gaan we daarmee aan de slag en leert het team om zelf deze methodiek te hanteren zodat ze het na de training zelf kunnen.

Wat zeggen deelnemers?

 • “Door de training ben ik in staat om gericht input te vragen van mijn collega’s. ” (Ingeborg)
 • “De training heeft mij geleerd om me meer open te stellen voor mijn collega’s. Ik durf weer om advies te vragen.” (Sjoerd)
 • “De training heeft ons als team handvatten gegeven om samen op een gestructureerde wijze moeilijke zaken bespreekbaar te maken.” (Moniek)

Programma

Deze training is verspreid over drie dagdelen.

In dagdeel 1 gaan we in op wat intervisie is en oefenen we laagdrempelig met de basis communicatieve vaardigheden als luisteren, samenvatten en doorvragen. We hebben het dan over wat vooral wél te doen en wat vooral níet te doen.

In het tweede dagdeel staan we stil bij de verschillende methodieken die er zijn voor intervisie. Vervolgens gaan we daarmee in een oefensituatie aan de gang om er zo ervaring mee op te doen. Uiteindelijk kiezen we een of twee methodieken waar het team mee aan de slag gaat. In het derde dagdeel gaan we aan de  hand van een concrete casus oefenen met de gekozen methodiek. We geven het team complimenten én tips en kijken gezamenlijk wat het team nog te leren heeft als het gaat om het toepassen van intervisie.

Aanpak

We zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving zodat de teamleden open met elkaar in gesprek kunnen en er een coachende sfeer ontstaat. Na de intake proberen we het programma zoveel mogelijk af te stemmen op de behoeften van het team. Naast een beknopt theoretisch kader zijn er vooral veel gerichte praktische opdrachten om met elkaar te oefenen. Er is voldoende tijd voor persoonlijke aandacht en reflectie. Iedere deelnemer wordt gezien en uitgedaagd om wat te leren.

Voor wie?

De communicatietraining Intervisie is bestemd voor elk team dat elkaar als collega’s wil leren coachen en adviseren en gebruik wil maken van deze beproefde methodiek. Om zo op een gestructureerde veilige manier kennis en ervaring met elkaar te delen.

Praktisch

Aantal deelnemers

Afhankelijk grootte team (maximaal 8)

Duur

1 dag en een dagdeel.

Vorm

Incompany met twee trainers Petri Elemans en Ad van Heijst

Locatie

In overleg

Kosten (3 dagdelen)

€ 2250,- p.p. incl BTW.

 

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Contactformulier

Ik wil graag meer informatie over de teamtrainingen, neem contact met mij op:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.