De frisse (her) start. Teamvorming

Door de hectiek van alledag wordt er vaak nauwelijks of geen tijd genomen om samen eens stil te staan om te kijken hoe het nu werkelijk gaat met de onderlinge samenwerking. Het loopt zoals het loopt. Er gaan mensen weg, er verandert iets en er komen nieuwe mensen bij. En alles gaat zijn gangetje. Behoudens wat ‘originele’ vragen van de nieuwkomers zoals: “Waarom doen we dit zo?”, wordt er weinig stilgestaan bij de werkwijze. Veelal loopt de wijze waarop samengewerkt wordt vaak ongemerkt door.

Dat is jammer want dan wordt er niet stil gestaan bij de zaken die goed gaan en ook niet bij wat er anders zou kunnen. Hiermee ontneem je het team zowel de positieve energie van het bereiken van de doelen maar ook de mogelijkheid om te leren van wat niet helemaal goed gaat en wat beter kan. Eventuele wrijving tussen mensen door miscommunicatie wordt niet besproken. Als daar niet goed mee omgegaan wordt gaat het vaak van kwaad naar erger en dat doet de samenwerking geen goed.

Nu kan je wel denken dat speelt niet bij ons team. Echter onze ervaring is dat er bij de meeste teams te weinig stilgestaan wordt bij de successen. Maar ook dat er wel eens wat fout gaat en dat er dan ‘oud zeer’ zit dat aandacht nodig heeft. Gebeurt dat niet dan gaat het na verloop van tijd toch opspelen en daar wordt niemand blij van. Daarom is het voor de meeste teams goed om samen toch even stil te staan. Zodat ze weer vol energie en met een schone lei verder kunnen.

Om weer vooruit te kijken en opnieuw te beginnen, bieden we voor de teamvorming de bijeenkomst “De Frisse start” aan. Hierin bepalen de teamleden samen wat zij nodig hebben om weer met plezier verder te gaan. Ze delen wat gedeeld moet worden en maken vervolgens concrete (werk)afspraken voor hoe verder.

Waarom is een frisse start belangrijk voor teamvorming?

Bij teamvorming gaat het zowel om de harde kant van de samenwerking als de zachte kant. Zie ook ons artikel over teamontwikkeling. Hierin geven we aan dat elke verandering effect kan hebben op de onderlinge samenwerking. Daarom is het zinvol om nader te onderzoeken waar het team nu staat en waar het naar toe wil. Dat geldt zowel voor de ‘harde kant’ als de ‘zachte’ kant Voor de harde kant geldt dat er bijvoorbeeld gekeken wordt of er nieuwe werkafspraken gemaakt moeten worden omdat de oude werkafspraken niet meer voldoen. Voor de ‘zachte kant’ geldt bijvoorbeeld dat de werkbeleving en de onderlinge sociale contacten besproken worden. Wetende dat de zachte kant voor meer dan de helft het succes van een team bepaalt, is het goed om aan beiden voldoende aandacht te besteden.

Wat is teamvorming nu precies?

Bij teamvorming staat het team gezamenlijk stil bij wat de teamleden nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Welke afspraken moeten ze samen maken. Maar ook wat hebben ze van elkaar nodig om hun werk met plezier te doen. Het gaat bij teamvorming ook vooral om het samengevoel waar iedereen gaat voor hetzelfde doel en gebruik maakt van elkaars kwaliteiten.

In een goed functionerend team:

  • weten de teamleden wat ze aan elkaar hebben en wanneer ze een beroep op elkaar kunnen doen.
  • spreken de teamleden elkaar open en eerlijk aan.
  • voelt elk teamlid zich veilig. Dat betekent dat ze zowel elkaar en ook de leiding durven vertrouwen.
  • zijn alle teamleden het eens zijn over hun gezamenlijke waarden en normen. Waar staan ze met elkaar voor en wat betekent dat in de praktijk van alledag?
  • zijn de teamleden bereid om elkaar een luisterend oor te bieden en te ondersteunen.
  • zijn er duidelijke werkafspraken waar iedereen zich in kan vinden en bereid is naar te handelen.
  • is er een leerklimaat waar “fouten” omgevormd worden tot leermomenten. Zodat iedereen die het betreft daar iets van kan leren.
  • is er voor iedereen de mogelijkheid om zijn hart te luchten als iets niet loopt zoals verwacht.

Wat levert onze teambijeenkomst “De frisse start” op?

  • Er is tijd en gelegenheid om samen even stil te staan bij de afgelopen periode.
  • Je leert als team om met elkaar in gesprek te gaan over wat besproken moet worden. En dat op een zodanige veilige wijze dat de onderlinge band daar niet onder lijdt. In onze teambijeenkomst maken we bespreekbaar hoe de teamleden elkaar aan op een veilige wijze aan kunnen spreken.
  • De wederzijdse verwachtingen en eventuele miscommunicatie daarover komen boven water. We bespreken deze en maken duidelijke afspraken. Zowel over het werk maar ook over hoe elkaar aan te spreken. Hierdoor ontstaat duidelijkheid en weet iedereen waar hij aan toe is.
  • Het team krijgt “the flow” van een nieuwe start mee. En kiezen daar bewust met elkaar voor.

Dit zeggen deelnemers over deze teambijeenkomst:

  • “Wat me met name aangesproken heeft, is de zorgvuldigheid waarmee alles gebeurt en de fijne begeleiding.” (Dirk)
  • “Als team weten we nu wat voor ieder van ons en voor ons gezamenlijk belangrijk is. Hier kunnen we verder op bouwen.” (Lidwien)
  • “De positieve insteek en het feit dat er echt geluisterd wordt naar mij en elkaar heeft mij erg goed gedaan.” (Miranda)
  • “Ik voelde me de afgelopen periode er vaak alleen voor staan. Er was geen tijd om mijn verhaal te doen. Nu voel ik me gehoord, gezien en begrepen en weet nu dat ik niet de enige ben die zich zo gevoeld heeft. Dat doet me goed.” (Anneke)

Deze teambijeenkomst is altijd een programma op maat

In overleg met het team bepalen we wat nodig is voor deze teambijeenkomst. Daarbij gaat het zowel om de harde kant (afspraken en procedures) als om de zachte kant (veiligheid en vertrouwen). De teamleden kijken naar wat nodig is voor de toekomst en maken daarover met elkaar afspraken.

We gaan aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden praktisch met het team aan de slag. De teamleden maken concrete afspraken en leggen deze ook vast zodat het niet vrijblijvend is. Afhankelijk van de vraagstelling bepalen we in overleg hoeveel dagdelen nodig zijn. Voor echt nieuwe teams is het verstandig om zo snel mogelijk een eerste teambijeenkomst te hebben waar de teamleden elkaar beter leren kennen en de volgende bijeenkomst te plannen als het team al enige tijd werkt.

Werkwijze van de teambijeenkomst de frisse (her)start

Na het creëren van een veilige omgeving dagen we op een vaak speelse wijze de deelnemers uit om uit hun comfortzone te komen. Zodat ze opnieuw vanuit nieuwsgierigheid kijken naar de huidige situatie. We gaan uit van het positieve en zijn oplossingsgericht. De teamleden leren van en met elkaar aan de hand van reflectie en ervaringsgerichte oefeningen. We betrekken alle teamleden bij het proces van teamvorming en dagen iedereen uit om zijn zegje te doen en zijn bijdrage te leveren aan deze teambijeenkomst. Onze taak is om het proces te faciliteren en vooral de teamleden stimuleren om te zeggen wat gezegd moet worden. In sommige gevallen zetten we ook methodieken van NLP , TA of systemisch werken in om zaken te verhelderen. Het proces gaat voor het programma. Dat betekent dat we in overleg met de teamleden, als het nodig is om onze doelen te bereiken, het programma aanpassen.

Praktisch:

Voor wie?

Voor teams die een frisse (her) start willen maken.

Vrijblijvend advies

Heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen , neem dan contact met ons op om te sparren over de opleidingsvraag van het team.

Aantal deelnemers

Deelnemers afhankelijk van de grootte van het team.

Duur

Nader te bepalen

Vorm

in-company, met twee trainers

Kosten

Samen met het team/de opdrachtgever bepalen we wat nodig is en maken we een “passend” aanbod.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Contactformulier

Ik wil graag meer informatie over de teamtrainingen, neem contact met mij op:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Wat een mooie inzichten

12 maart 2023

We hebben een mooie herstart gemaakt. Het verleden achter ons gelaten en gaan weer samen voor de toekomst.

P.U.

Veilig en vertrouwd

23 juli 2022

Mooie training met ons team gehad. Er waren door de krapte en de hectische tijd veel spanningen binnen ons team. Door de veilige sfeer en de vakkundige begeleiding zijn wij als team dichter tot elkaar gekomen en hebben wij opnieuw vertrouwen gekregen in elkaar. Mooi, echte aanrader.

S.D.K.

Frisse (her) start bij Corona

4 juni 2020

Wat een verademing om als team weer live bij elkaar te zitten en fijn om iedereen weer te zien. De afgelopen periode hebben we met name digitaal contact gehad maar live voegt voor mij echt iets toe. Ik begreep nu van een aantal collega’s dat ze de afgelopen periode heel stressvol en angstig hebben beleefd. Hoe eenieder erbij zit hebben we met elkaar gedeeld. Hierdoor heb ik nog meer waardering en respect gekregen voor mijn collega’s. Dit schept een hechtere band voor de toekomst en ik hoop ook op een nog betere samenwerking. Ad en Petri jullie hebben dit proces perfect begeleid. Jullie zijn echt top!

J.P.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.

error: Geen toestemming...