Soms willen zaken gewoon in een team elke keer net niet helemaal lekker lopen. Het gaat dan vaak over steeds stroef lopende contacten tussen collega’/andere teams en/of afdelingen/organisaties. Een kenmerk van deze contacten is dat het niet helemaal verklaarbaar is waarom het niet loopt. Vanaf een afstand lijkt alles in orde. Er ontstaan vervelende terugkerende patronen. En wát je ook probeert om het vlot te trekken het gaat steeds maar niet stromen. De communicatietraining “De onderstroom, systemisch kijken” geeft nieuwe inzichten en helpt het team verder.
Wat is nu precies de onderstroom?
Dat is best lastig aan te geven zonder gelijk zweverig te worden. Dit komt omdat er hier iets aan de hand is dat je niet écht kunt beredeneren maar dat wel duidelijk effect heeft op de bovenwereld. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over oude conflicten op de afdeling uit het verleden die niet goed opgelost zijn of om oude angstgevoelens die nooit geuit zijn.
Het rare is dat de personen om wie het toen ging waarschijnlijk al lang weg zijn. Echter hun sfeer en patronen waaien nog steeds rond in het team. Als er dat soort onderbuikgevoelens zijn in het team, is het misschien raadzaam om er eens anders, systemisch, naar te kijken en op zoek te gaan naar de onderstroom.
Deze communicatietraining is een systemische interventie. Hierbij kijk je naar het grotere geheel en de dynamiek die daarin speelt. Hier komt ook de onderstroom in beeld. Dat zijn zaken die wel spelen maar die niet als zodanig benoemd worden.
Wanneer het team last heeft van oude terugkerende patronen is het vaak systemisch uit evenwicht. Of zit er een verstrikking in het systeem. In de communicatietraining of workshop “De onderstroom” gaan we middels een opstelling op zoek naar de onder liggende oorzaak. Hiermee maken we inzichtelijk wat er speelt, nemen belemmeringen weg en zorgen ervoor dat het systeem zich weer kan herstellen zodat het weer kan gaan stromen.
Voorbeelden van vragen die ingebracht kunnen worden.
Het gaat dan om vragen als:
- Waarom hebben we als team het gevoel dat we steeds in hetzelfde cirkeltje blijven lopen.
- Wat is de reden dat we regelmatig conflicten met andere teams en elkaar hebben?
- Waarom ligt bij ons in het team alles zo gevoelig?
- Hoe krijgen we weer plezier en voldoening is ons werk?
- Waarom is het verloop in ons team zo hoog?
- Waarom leren we met zijn allen niets en gaat steeds hetzelfde fout?
Wat levert de workshop “De onderstroom” op?
In de praktijk blijkt onze workshop een interessante, krachtige en effectieve methode om vraagstukken die met de onderstroom te maken hebben, zichtbaar te maken en op te lossen. Met behulp van een opstelling krijg je inzicht in de functie van de eigen patronen van het team. Dit helpt om er met mildheid en acceptatie naar te kijken. Het was toen op dat moment de beste keuze van het team. Dit inzicht helpt ook om met mildheid en acceptatie naar anderen te kijken, ook zij doen hun best om hun systeem in stand te houden, zo goed en zo kwaad als het gaat. Op deze manier ontstaat ruimte om de oude patronen los te laten en gericht verder te gaan met teamontwikkeling.
Wat zeggen deelnemers aan deze workshop?
- “De workshop heeft ons als team belangrijke inzichten gegeven. We kunnen weer verder. Wat boven moest komen, is boven gekomen.” (Lies)
- “De effecten zijn direct voelbaar. Er is meer rust en verbinding ontstaan in ons team. Ik kan weer verder en hoef niet te gaan solliciteren.” (Amanda)
- “In deze training heb ik geleerd om me meer open te stellen voor wat ik voel en dat bespreekbaar te maken.” (Ursula)
- “Wat een krachtige methodiek. Nu begrijp ik opeens waarom het elke keer steeds niet lukte.” (Simon)
- “Petri en Ad hebben, op een zorgvuldige en respectvolle wijze, zaken aan de oppervlakte gebracht waar we iets mee moeten. Wanneer die niet naar boven gekomen waren zouden we daar op termijn veel last van gehad hebben.” (Peter)
Wat is nu precies systemisch werken en de onderstroom?
Dit is een lastige vraag en het beste antwoord is: “Ga het ervaren”. Maar om toch een tipje van de sluier op te lichten hier een korte uitleg. Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving. Bij organisatieopstellingen gaat het om het systeem van je organisatie.
De start van elke sessie is dat er een vraag ingebracht wordt die gerelateerd is aan het thema van die dag. Aan de hand van de vraag stelt de begeleider representanten op in een ruimte. Deze representanten staan voor iets uit het systeem. De onderlinge interactie geeft inzichten wat er daadwerkelijk speelt tussen de verschillende partijen. Zo ontstaat uiteindelijk inzicht en duidelijkheid en gaat het weer stromen.
Meer willen weten?
Mocht je nog vragen hebben? Schroom dan niet om contact op te nemen. We staan je graag te woord om te kijken of deze workshop wat voor je team zou kunnen zijn.