Keuzestress verminderen. Wat te doen?

Heb jij ook wel eens moeite om keuzes te maken en ervaar je dan keuzestress? Wij nu wel. Keuzestress wordt veroorzaakt doordat als je voor het één kiest je tegelijkertijd automatisch het andere níet hebt. Daar zit hem nu net de kneep.

Onze doelstelling is om met onze bijdrages potentiële klanten te bereiken en hen te laten zien wat we in huis hebben. Niets meer en niets minder. Om dat te bereiken is zowel het gebruikte zoekwoord als de inhoud en lengte van de bijdrage relevant. Deze keuze welk zoekwoord te kiezen geeft keuzestress. Misschien hebben we veel minder hits bij het zoekwoord keuzestress dan bij het zoekwoord keuzes maken. Maar misschien zijn dat nu wel juist de mensen die uiteindelijk bij ons komen als klant. Kortom veel aannames en niet helemaal weten wat voor ons in dit geval de juiste keuze is en met name dit gegeven geeft ons keuzestress.

Ons dilemma. Welk zoekwoord te gebruiken?

Voor het schrijven van ieder blog is het belangrijk dat we een zoekwoord kiezen en dat consequent gebruiken. Afhankelijk van het zoekwoord en hoe onze website scoort t.o.v. andere websites die hetzelfde zoekwoord gebruiken, worden we wel of niet getoond op de eerste pagina in Google. Wanneer je niet op de eerste pagina staat, word je niet gevonden en is alle moeite van het schrijven van dit blog voor niets. Dat kiezen van het juiste zoekwoord is dus best een belangrijke keuze. 

De keuze die we nu moeten maken is ofwel het zoekwoord ‘keuzestress’ gebruiken ofwel het zoekwoord ‘keuzes maken’. De een had wat meer hits per maand maar de concurrentie was daar wat moeilijker. Bij de ander was het net andersom. Het is trouwens leuk dat je dit leest want dat geeft aan dat we door het kiezen van het woord keuzestress toch iets goeds hebben gedaan.

Ben je blij met het resultaat!

Het lastige van keuzes maken is het inschatten hoe blij je bent met het resultaat. Het lastige is dat je vaak nooit helemaal in kan schatten wat nu precies het effect is van je keuze of wat het effect zou zijn van een andere keuze. En met name dat geeft keuzestress. Als je niet oppast gaat het malen in je hoofd. De kern is dat de keuze voor het een tegelijkertijd ook betekent dat je iets anders niet hebt en vooral dat is heel vervelend. Dit geeft stress omdat je eigenlijk moet inschatten of het niet hebben van het een opweegt tegen het wel hebben van het ander.

Deze bijdrage gaat over wat er allemaal komt kijken bij keuzes maken en wat je zelf kunt doen om minder keuzestress te ervaren. Belangrijk daarbij is dat je weet wat voor jou belangrijk is. Wil je je daar meer in verdiepen kijk dan ook eens bij onze training Persoonlijk leiderschap: Leef je mooiste leven. In deze training achterhaal je door opdrachten en oefeningen wat voor jou daadwerkelijk belangrijk is. Als uitgangspunt bij het keuzes maken geldt dat hoe duidelijker het voor je is waar je prioriteiten liggen, hoe eenvoudiger het is om keuzes te maken.  Wil je meer weten over hoe ons brein keuzes maakt lees dan ook onze bijdrage over keuzes maken.

Veel leesplezier

Petri Elemans en Ad van Heijst

1. Keuzestress. Wat wel en wat niet?

 

1.1 Keuzestress ontstaat omdat je zowel kiest voor wat je wel hebt, als kiest voor wat je niet hebt!

Als je een keuze maakt, heb je het een wél en het ander níet. Met name dát maakt het nu juist zo lastig. Voordat je een keuze maakt zet je, vaak onbewust, de voor- en nadelen van verschillende opties op een rijtje. Op de een of andere wijze maak je vervolgens een afweging waarbij je alles tegen elkaar afweegt en maakt vervolgens een keuze. Als het goed is, zal de optelsom van de voor- en nadelen van wat je kiest, zwaarder wegen dan die van de andere keuzemogelijkheden. Zo zou het moeten werken en dan weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Echter weet wel dat we vaak onbewust ook de neiging hebben om onze gemaakte keuze ‘goed te praten’. Dit doen we door onszelf te overtuigen door de voordelen van onze gemaakte keuze wat hoger in te schalen en de nadelen wat lager. Dit is een onbewust psychologisch proces dat we gebruiken om onszelf te overtuigen. Helaas gaat dat psychologische proces na verloop van tijd ook een andere kant op en dat noemen we de spijtfase. Met name angst voor die spijtfase levert keuzestress op. 

1.2 De spijtfase. Heb ik wel de goede keuze gemaakt?

Na verloop van tijd, vaak wanneer je een nadeel van je keuze hebt ervaren, komt er twijfel. Het nadeel komt dan flink binnen en je vraagt je af of je überhaupt wel de juiste keuze hebt gemaakt. In deze fase ga je feitelijk terug in de tijd. Wat je dan doet, is dat je nogmaals al de afwegingen maakt met de kennis die je al hebt. Dit noemen we de spijtfase en hierin zitten alle elementen van keuzestress ingebakken.

Immers de voor- en nadelen van alle opties worden nogmaals en nu op een andere wijze gewogen. Je laat dan de nadelen van de gekozen optie en de voordelen van de niet gekozen opties zwaarder wegen. Deze fase heet niet voor niets spijtfase omdat we nu, als we opnieuw zouden moeten kiezen, een andere keuze zouden maken. Omdat met de herweging de eerder gekozen optie er niet als favoriet meer uit komt. 

Dit fenomeen hoort bij het maken van keuzes, geeft stress en is best verwarrend. Echter weet wel dat dit altijd gebeurt. Wat voor een keuze je ook maakt. Dus twijfel en keuzestress hoort bij het maken van keuzes. De uitdaging is altijd om te volharden en te vertrouwen dat de eerste keuze op dat moment toch de juiste was. Hoewel dat op dat moment niet zo voelt, geeft het toch misschien een beetje rust.

1.3 Wat wanneer jouw keuze die van een ander beïnvloedt?

Het is een gegeven dat keuzes die mensen maken vaak de keuzes die andere kunnen maken, beïnvloedden. Dit is ook een factor van keuzestress. Immers denk maar aan eens de keuze wie het een na laatste chocolaatje neemt uit de doos terwijl er een melk en puur chocolaatje ligt. De vraag is steeds in hoeverre je met jouw keuze rekening houdt (wil houden) met de ander. Ga je alleen voor jezelf, stel je je boven de ander en hou je geen rekening met die ander. Of maak je jezelf ondergeschikt aan die ander door je daar volledig op af te stemmen en komt jouw behoefte daardoor niet echt in zicht. De enige behoefte die dan waarschijnlijk wel ingevuld wordt, is dat de ander je aardig en sociaal vindt. De uitdaging is om noch in het ene uiterste, noch in het andere uiterste terecht te komen.

Weet dat als je: 

  • keuzes maakt vanuit je eigen behoeften je dit zelfvertrouwen geeft.
  • keuzes van een ander respecteert je de ander zelfvertrouwen geeft. 

Anekdote: Kiezen stuk taart Bert en Ernie

Bert was jarig en er was taart. Er lagen nog twee stukjes een groot en een klein. Bert laat Ernie kiezen en deze neemt het grootste stuk. Nu zegt Bert dat hij teleurgesteld is omdat hij ervan uit ging dat Ernie het kleinste stuk uit beleefdheid zou kiezen. Ja reageert Ernie maar dan heb ik eigenlijk geen echte keuze. Daar zit hem nu net de kneep.

Gewetensvraag: Wanneer durf jij vrij en onafhankelijk alleen voor jezelf te kiezen?

1.4 Hoe om te gaan met jouw behoefte en die van de ander?

Als mens zijn we ook sociale wezens. Dat betekent dat we in zekere zin altijd wel afhankelijk zijn van anderen en op elkaar reageren. Dat geldt zeker ook bij het maken van keuzes en dat veroorzaakt ook keuzestress. Immers we spelen in op wat de ander aangeeft dat hij wil. Daarnaast proberen we ook in te spelen op wat we verwachten dat de ander graag zou willen. Dit doen we door ons in de ander te verplaatsen en te bedenken wat die wel of niet graag zou willen. Met name dat invullen voor een ander geeft heel veel ruis. Daar komen ook de ezelsbruggetjes als NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) en ANNA (Altijd Navragen, Nooit Aannemen) vandaan. Als beide partijen bij het maken van een keuze te veel rekening met elkaar houden, kan het voor komen dat er nooit iemand echt helemaal blij is met de gemaakte keuze.

Anekdote:  Filmkeuze op de tv.

Hij houdt van echte actiefilms en is gek op films van Tom Cruise, Bruce Willis, Stephen Segal, James Bond en science fiction, etc. Zij houdt van rustige films en drama’s als ‘The Englisch patient, ‘Out of Africa’, kostuumdrama’s, etc. Het complexe bij de filmkeuze is altijd dat zowel hij als zij niet echt zitten te wachten op een filmavond met de keuze van de ander. Het gevolg is dat, empathisch als ze zijn, geen van beide ooit nog oppert om een film te gaan zien die ze zelf graag willen zien. Omdat ze bij voorbaat al inschatten dat de ander daar niet vrolijk van wordt. 

De middenweg die ze gevonden hebben, zijn romantische comedy’s of detectives. Beiden vinden die wel te pruimen. Je zou zeggen een mooi compromis. Echter het feit is wel dat noch hij noch zij dan nooit meer samen een film zien die ze echt heel graag zouden willen zien. 

1.5 Jouw keuze en de ander.

Het vervullen van je eigen behoeft kan direct invloed hebben op die van de ander en dat zorgt ook voor keuzestress. Als er slechts één stuk taart is en er zijn twee mensen die dat stuk willen dan zal degene die het stuk taart krijgt tevreden zijn en de ander niet. Wanneer beiden besluiten om het stuk te delen hebben ze wel beiden iets, maar niet wat ze zelf graag zouden willen hebben. Kortom er is vaak een duidelijke relatie. De uitdaging is om steeds bij jezelf te blijven en respect op te brengen voor de ander. Als je de ander respecteert bij het maken van zijn keuzes betekent dat ook dat je de behoeften die daar onder liggen erkent en respecteert. Feitelijk laat je zo merken dat je de ander ziet zoals die is en dat dat wat jou betreft goed is.

keuzestress-schapen-op-verlaten-weg

2. Keuzes maken, het vervullen van behoeften en persoonlijk leiderschap.

Er is altijd een directe koppeling te maken tussen keuzes maken en het vervullen van behoeften. Immers bij elke keuze die je maakt, probeer je te voorspellen welke keuze voor jou het beste is. Of met andere woorden welke keuze zal je behoefte het meest vervullen. Met name die vraag is best moeilijk. Immers dan moet je wel weten wat jouw behoeften precies zijn. En dat is best een lastige vraag voor veel mensen en een bron van keuzestress. Temeer daar we soms geneigd zijn om onze behoeften te koppelen aan die van anderen. 

Echter wil je een keuze maken die echt bij je past is het belangrijk om contact te maken met wat jij zélf graag zou willen. Om daar vervolgens vol voor te gaan en dat noemen we persoonlijk leiderschap. Dan sta je voor wat jij graag wil en neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes. 

Voorbeeld keuzestress: Wel of niet met de fiets naar het werk

Ad fietst graag maar was voorheen een echte mooiweer fietser. Elke dag keek hij op de weerapp en probeerde in te schatten of het plezierig was om wel of niet met de fiets te gaan. Elke avond nam hij een principebesluit of hij wel of niet ging fietsen. Vervolgens keek hij iedere ochtend naar buiten en op grond daarvan en op grond van de voorspellingen hoe het weer ’s middags zou zijn als hij terugreed nam hij een definitief besluit. Het gevolg van deze veel energie kostende strategie was dat hij regelmatig hevig balend met mooi weer in de auto zat. 

Om hier een eind aan te maken, heeft hij gewoon besloten dat hij voortaan, weer of geen weer, met de fiets naar het werk gaat. Dit besluit heeft ertoe geleid dat er rust is omdat het weer niet meer de hele dag gevolgd moet worden. En dat hij veel meer fietst en daar blij van wordt. Het nadeel dat hij soms een keer nat wordt, weegt niet op tegen het plezier dat hij er mee heeft. 

De uitdaging is steeds om een keuze te maken op zaken die voor jou echt belangrijk zijn. Om daar vervolgens voor te gaan. Voor Ad bleek uiteindelijk het regelmatig bewegen veel belangrijker dan af en toe een beetje koud en nat worden. Door te gaan voor wat je graag wil, laat je automatisch het andere dat je niet gekozen hebt los. Met name dat geeft heel veel rust. 

2.1 Keuzestress. Wat wil ik nu écht?

Het maken van keuzes is vooral lastig als je niet precies weet wat je behoeften zijn. Immers als je dat niet weet, kun je geen goede afwegingen maken. De basis van het maken van keuzes is dus achterhalen wat voor jou belangrijk is. Dan gaat het over jouw kernwaarden en de daaronder liggende behoeften. Kortom waar word je echt vrolijk van? Als je dat weet heb je geen keuzestress. Immers je kan elke keuze afwegen en dan kiezen voor de keuze waar je het meest blij van wordt. Of de keuze maken voor de optie waar je het minste last van hebt. 

2.2 Maak je negatieve of positieve keuzes?

Positieve keuzes zijn gebaseerd op je eigen behoefte patroon. Je weet wat je wilt, hebt een doel voor ogen en gaat daarvoor. Wanneer je positieve keuzes maakt, voel je je krachtig. Je krijgt daardoor positieve gevoelens en zelfvertrouwen. Echter er is ook een tegenhanger en dat zijn beslissingen die niet op je behoeftepatroon zijn gebaseerd. Dit kan komen doordat je niet precies weet wat je behoeftepatroon is. Of dat wel weet maar je toch te veel laat leiden door het behoeftepatroon van anderen. In feite neem je dan je eigen behoeften niet voldoende serieus. Wanneer je dat doet voel je dat omdat dit negatieve gevoelens oproept. 

2.3 Keuzestress, zelfvertrouwen en je kompas!

Om positieve keuzes te kunnen maken die je zelfvertrouwen voeden is het belangrijk dat je precies weet wat je wél en níet wil. Daarom moet je je ‘kompas’ goed inrichten. Je ‘kompas’ geeft richting aan je leven en voorkomt keuzestress omdat het weet wat voor jou belangrijk is, waar je naar toe wil en wat wel en niet bij je past. Hierdoor heb je zicht op wat wel en niet bijdraagt aan het bereiken van jouw doel(en). Als dat zo is, heb je een richtinggevende visie en kun je bewust keuzes maken die gericht zijn om jouw doelen te bereiken. Je toont persoonlijk leiderschap, zit aan het stuur van je eigen leven en maakt keuzes die bij je passen. Doordat je weet wat je wil, voorkom je dat je speelbal wordt van je omgeving. 

Wil je meer weten hoe je je kompas helder krijgt en je persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit kan vergroten? Neem dan deel aan onze masterclass duurzaam communiceren voor effectieve communicatie. In deze masterclass ga je zowel gericht met je communicatieve vaardigheden aan de slag als met je persoonlijke ontwikkeling. Zo weet je waar je voor staat en hierdoor is het eenvoudiger om keuzes te maken. Vervolgens leer je om deze keuzes duurzaam met respect voor je omgeving te communiceren.

Vergroot je persoonlijke effectiviteit, maak keuzes die bij je passen en leer duurzaam communiceren.

Meld je aan voor onze masterclass!

3. Keuzes maken en keuzestress. Enkele tips!

Keuzestress ontstaat wanneer je niet weet wat je moet kiezen. Dat kan komen als er gewoonweg te veel keuzes zijn. Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Dit is heel vervelend en leidt soms bijna tot wanhoop. In dat geval is het belangrijker dát er een keuze gemaakt wordt dan wélke keuze dat is. Maar keuzestress kan ook optreden als je niet precies weet wat voor jou nu op dit moment belangrijk is. 

3.1 Keuzestress door te veel keuzemogelijkheden.

De uitdaging in deze situatie is om het aantal keuzemogelijkheden systematisch te beperken of bijvoorbeeld de keuze aan anderen over te laten.

Anekdote: Keuzestress

Een kleinzoon kwam bij zijn opa en vertelde hem dat hij het lastig vond om keuzes te maken. Toen vertelde opa dit verhaal: 

“Een ezel met ontzettende honger had ook moeite met keuzes maken. Hij was op zoek naar eten en plotseling kwam hij twee voerbakken tegen. In de ene voerbak lagen worteltjes en in de andere heel lekker hooi. Beiden vond hij even lekker. Echter zoals gezegd de ezel vond het ook heel lastig om te kiezen. Het tolde in zijn hoofd. Als ik nu begin met worteltjes lust ik misschien het hooi straks niet meer en andersom geldt hetzelfde. Wat nu te kiezen. Hij wist het niet, bleef twijfelen en uiteindelijk is hij van de honger dood gegaan.” 

3.1.1 Stapsgewijs terugbrengen van de keuzemogelijkheden. 

Het gaat hierbij om een methode die je stapsgewijs door een keuzeproces leidt. In feite bedenk je een beslissingsboom waar door je keuze steeds meer keuzemogelijkheden wegvallen. Uiteindelijk blijft dan je favoriete keuze over.

Als je bijvoorbeeld moeite hebt om een keuze te maken op een menukaart in een restaurant kun je deze strategie bewandelen.

  • Bedenk eerst hoeveel gerechten je wil. Maak een keuze. 
  • Bekijk vervolgens alleen naar de gerechten die passen bij de eerder gemaakte keuze. Ga niet terug naar af.  
  • Als je een hoofdgerecht kiest, vraag je dan af of je vis, vlees of vegetarisch wil eten. Als je kiest voor vis kijk dan alleen naar de vissoort, vervolgens naar de bereidingswijze, etc., etc..

Dit maakt het kiezen alweer een stuk eenvoudiger. Probeer per stap het aantal keuzes te beperken. Spreek daarbij ook met jezelf af dat je niet op eerdere keuzes terugkomt. Maar geloof in je eigen afwegingen.

3.1.2 Keuzestress? Laat anderen kiezen!

De deskundige instantie

Wat ook helpend is, is een instantie of iemand zoeken die je vertrouwt en die je voor jou de keuze laat maken. Dat klinkt best raar maar gebeurt meer dan je denkt. Denk aan de verschillende vergelijkingssites die er zijn die prijs en kwaliteit van producten vergelijken. Of aan de verschillende aandelenfondsen waar mensen zich bij aan sluiten. Ze laten dan een fonds hun geïnvesteerd vermogen beleggen. Zo hoeven ze dan zelf geen keuzes meer te maken wanneer aandelen te kopen of te verkopen. Het enige dat ze zelf doen, is dat ze aangeven voor welk profiel ze gaan. Belangrijk is wel dat je met jezelf vooraf afspreekt dat zij voor jou de keuzes maken. Dus niet daarna nog iets anders bedenken maar er gewoon voor gaan. 

De expert

Een andere variant is om een expert die je vertrouwt advies te vragen en dat gewoon op te volgen. Het lastige is dan wel de keuze van de expert. Deze aanpak werkt alleen als je de discipline opbrengt om die keuze te accepteren. Maak niet de fout om heel veel mensen tegelijkertijd, over hetzelfde, advies te vragen want dat roept alleen nog meer onrust op. 

Het panel. Meerdere anderen laten beslissen.

In deze vorm bedenk je hoe je de kennis van een groep kunt gebruiken. Dat kunnen mensen in je omgeving zijn maar ook willekeurige mensen die je zomaar kiest en die je vraagt om advies. Veel ondernemers vragen als ze bijvoorbeeld moeten kiezen uit twee varianten verschillende mensen wat ze vinden. Belangrijk hierbij is wel dat je vooraf weet wat je met de antwoorden gaat doen. Bijvoorbeeld als je twijfelt bij de kleur van je schilderwerk kun je 5 mensen die er volgens jou verstand van hebben de twee keuzes waar je over twijfelt voor leggen. Als er meer dan 3 gaan voor een kleur dan wordt het die kleur. 

3.2 Voorkom keuzestress doordat je weet wat je wil.

Keuzestress ontstaat vaak doordat je ‘kompas’ niet goed is afgesteld. Bij elke afweging vraag je je steeds weer af of deze keuze nu wel of niet voor jou de juiste is. Je wil wel varen op dat ‘innerlijke kompas’ maar je ‘kompas’ geeft steeds andere signalen. Het ene moment voelt een bepaalde keuze goed en het andere moment weer niet. Daar zit nu net het probleem.

In feite zit je continu in een spijtfase omdat je niet in staat bent om de voor- en nadelen van de verschillende keuzemogelijkheden voor jou helder op een rijtje te krijgen. De enige oplossing is dat je er alles aan doet om je eigen prioriteiten op een rijtje te krijgen door je af te vragen wat voor jou nu echt in die situatie belangrijk is. Kortom je persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen en achterhalen wat voor jou belangrijk is en daarvoor ook gaan staan.

3.3 Accepteer dat je niet altijd de beste keuze maakt.

Het zoeken naar de allerbeste keuze geeft keuzestress en werkt verlammend. Immers om een dergelijke keuze te maken heb je vaak informatie nodig die er soms nog niet is. Zo is de keuze van bijvoorbeeld het beste mobieltje of de beste zonnepanelen nooit te maken. Dit komt doordat de technologische ontwikkelingen steeds doorgaan en er steeds weer een nieuwe betere versie wordt ontwikkeld. Als je steeds wacht op het nieuwste van het nieuwste, kom je nooit tot een keuze. Immers er komt altijd wel weer beters. 

Voltaire, een Franse filosoof, beschreef dit fenomeen ook wel met de quote “Het beste, is de vijand van het goede”.

Het gaat hierbij om het accepteren dat je bijna nooit de allerbeste keuze kunt maken. Maar ook accepteren dat je ook heel tevreden kunt zijn met het maken van een goede keuze. Wacht daarom niet op die ‘beste keuze’ omdat die eigenlijk niet bestaat. Wees tevreden met je goede keuze en accepteer dat er misschien wel een betere keuze is maar dat die nu niet voor jou is weggelegd. Dat is waarschijnlijk niet fijn om te horen maar: ‘Het is zoals het is’.

Realiseer je dat dit beeld ook helpend is en daardoor de druk van je beslissingen wat minder groot maakt. Ook bij het maken van beslissingen geldt de 80/20 regel. Het streven naar perfectie kost heel veel tijd en energie en levert daarentegen nauwelijks wat extra’s op. Een goede keuze maken is daarom veel beter dan voor het optimale te gaan. De ezel verhongerde ook omdat hij het perfect wilde doen.

3.4 Bedenk: Een keuze is ook maar een keuze.

We hebben als we moeten kiezen de neiging om de keuze op de een of andere wijze heel definitief te maken. Misschien doen we dat onbewust wel om onszelf te overtuigen. Dan lijkt het of er geen weg terug is en dat het altijd zo moet blijven. Echter je kunt jezelf afvragen of dat daadwerkelijk ook zo is en of er geen weg terug is.

“Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Bovenstaande bekende spreuk speelt hierop in. Als iets niet goed is, kun je altijd je eventuele verlies nemen en weer opnieuw een keuze maken. Voortschrijdend inzicht geeft vaak informatie die op het moment van de keuze niet beschikbaar was. Als de informatie aangeeft dat het toch niet zo’n verstandige keuze was, durf dan ook te beslissen om het alsnog anders te gaan doen. Veel keuzes kunnen alsnog later gewoon teruggedraaid worden.

Besef hierbij dat het maken van elke keuze altijd een momentopname is doordat omstandigheden veranderen. Terugkomen op je oorspronkelijke beslissing is derhalve geen zwaktebod. Het is daarom verstandig om niet kost wat kost vast te houden aan je keuze. Zeker niet als steeds meer signalen op rood gaan staan. Denk maar aan beleggers die voor de Coronacrises hun strategie hadden bepaald. De omstandigheden zijn nu heel anders en het is daarom best verstandig om nog eens naar de keuze te kijken en nu eventueel andere keuzes te maken. 

3.5 Van verkeerde keuzes (fouten) kun je leren!

Besef dat we leren door te proberen en dat we het meeste leren van zaken die niet goed gaan. Dat betekent dat we zeker van verkeerde keuzes kunnen leren. Dus dat wetende is het misschien goed om jezelf al bij voorbaat te vergeven als je een ‘verkeerde keuze’ maakt. Immers je hebt er weer een leermoment bij. We benadrukken ongemerkt vaak het goede van onze keuze om de keuzestress wat kleiner te maken. Maak het niet te beladen. Kies, ervaar, leer en kies weer en weet dat het allemaal niet zo absoluut is. 

3.6 Voorkom keuzestress gebruik de creatiespiraal!

De creatiespiraal van Marinus Knoope is een methodiek die je helpt om stapsgewijs van wens naar werkelijkheid te komen. Het uitgangspunt is dat er verschillende fasen te onderscheiden zijn bij het nemen van een beslissing en elke fase heeft zo zijn eigen randvoorwaarden. Het stapsgewijs doorlopen van het model helpt om een gedegen afgewogen beslissing te maken. Wil je hier meer over weten kijk dan ook naar onze bijdrage over Gedragsverandering bij 3.2.2. De wortel en het bereiken van je einddoel.

oude-kruideniersweegschaal-wikken-en-wegen

4. Samenvatting en conclusies

Deze bijdrage laat zien dat er veel factoren zijn die keuzestress kunnen veroorzaken. En laat ook zien dat je wanneer je streeft naar perfectie je vaak van de regen in de drup komt. Hoe perfecter je het wil hebben, hoe meer keuzestress je dat oplevert. Accepteer dat keuzes maken bij het leven hoort. Als je kiest heb je het ene wél en het andere níet. Helaas is dat een gegeven waar me mee om moeten leren gaan. Hoe beter we dat kunnen hoe minder keuzestress we ondervinden.

Hieronder op een rij de belangrijkste aandachtspunten die het maken van keuzes vergemakkelijken en je keuzestress verlagen.

  1. De sleutelfactor voor het maken van voor jou goede keuzes is dat je allereerst weet wat je werkelijk wilt. Wat is voor jou belangrijk, hoe sta je in het leven en wat verwacht je van anderen. Dat is persoonlijk leiderschap vandaar ook als appetizer onze link naar onze onlinetraining persoonlijk leiderschap. Hier kun je alvast een basis leggen, achterhalen wat je drijfveren zijn zodat je vanuit authenticiteit jouw keuzes kunt maken. 
  2. Daarnaast is het belangrijk dat je durft te vertrouwen op je eigen keuzes. Of ze nu wel of niet perfect zijn. Hierbij hoort ook dat je accepteert dat het wel eens niet goed is, dat je daarvan kunt leren en dat je jezelf vergeeft. Wil je meer weten lees dan onze bijdrage Zelfvertrouwen vergroten hoe doe je dat?
  3. Maak je niet te druk en maak het maken van keuzes niet te zwaar. Hoe zwaarder je het maakt hoe lastiger het wordt. Het hoort bij het leven en je leert vooral ook van niet zo handige keuzes. Weet dat bijna niets definitief is en dat je later vaak nog een tweede kans krijgt om het de volgende keer anders te doen.
  4. Ook bij keuzes maken geldt de 80/20 regel. Dus steek niet in elke beslissing die je moet nemen altijd heel veel energie. Bij de meeste keuzes weet je gewoon wat je moet doen. Vertrouw daarop en analyseer jezelf niet in verwarring. 
  5. Bedenk voor jezelf als je het lastig vindt om keuzes te maken een methode die je erbij helpt om het wel te doen. Dat kunnen vuistregels zijn of hulpbronnen (deskundigen, een betrouwbare vriend, of een website of iets dergelijks) die je helpen om je beslissing te nemen. 

We hopen dat we je met onze bijdrage wat meer inzicht en wat tips hebt gegeven zodat het voor je gemakkelijker wordt om betere keuzes te maken. Wil je naar aanleiding van deze bijdrage een keer sparren met ons voor mogelijke coaching of een training neem dan contact met ons op.

Bronnen: 

Deze bijdrage is gebaseerd op onze eigen ervaringen bij het maken van keuzes en wat daarover in onze diverse opleidingen is voorbij gekomen.

Reviews

Interessante bijdrage met praktische tips

Rated 5 out of 5
20 april 2020

K.V.T.H.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.