Professioneel communiceren met mantelzorgers

De wijze waarop zorg wordt verleend aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg is de laatste tijd flink veranderd. Vroeger was het zo dat als iemand zorg nodig had dat dan de medewerkers van de zorginstelling er voor zorgden dat alles geregeld werd.  Ze namen veelal alles van de familie over  en de mantelzorgers konden de zorg dan gerust uit handen geven. Dit was overzichtelijk en het was voor iedereen duidelijk waar ze aan toe waren.

Echter die tijd is voorbij.  Het wordt voor de professionals in de zorg steeds meer “zorgen dat” de cliënten de hulp krijgen die ze nodig hebben dan “zorgen voor”.  Dat betekent dat er nog zoveel mogelijk een beroep gedaan wordt op de familie en de omgeving om bij te dragen aan de zorg.

Als medewerker moet je  met de mantelzorgers in gesprek om duidelijke afspraken te maken, waarbij het belangrijk is dat je wel de regie blijft houden en dat de mantelzorgers deze niet overnemen.  Want in principe blijft je als zorgverlener verantwoordelijk voor de cliënt. Dit vraagt nogal wat van je communicatieve vaardigheden. Immers hoe doe je dat, hoe maak je sluitende afspraken, hoe spreek je “vrijwilligers” aan op wat ze wel of niet gedaan hebben etc.. Om dit te verbeteren en te oefenen hebben we deze training ontwikkeld.

Wat levert de training Als professional communiceren met mantelzorgers je op?

De training geeft je inspiratie en praktische handvatten voor het versterken van je communicatie met de familie/mantelzorgers. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen in het  contact met hen en ontwikkel je meer inlevingsvermogen en een open houding. Je schaaft je luister- en gespreksvaardigheden bij waardoor je in staat bent om de familie/mantelzorgers een welkom gevoel te geven en tegelijkertijd duidelijk te maken wat ieder van elkaar te verwachten heeft. Uitgangspunt hierbij is dat je je persoonlijke kwaliteiten in relatie met de mantelzorgers contacten ontdekt en ontwikkelt.

Vrijblijvend persoonlijk advies over de training communiceren met mantelzorgers

Heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen of twijfel je of deze training iets voor jou is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend  wil sparren over je opleidingsvraag ben je van harte welkom.

Wat zeggen deelnemers over de training?

  • “De training geeft mooie praktische voorbeelden, de balans tussen theorie en praktijk is goed.” (Fien)
  • “De training helpt bij de bewustwording in contact met anderen en bij reflectie.” (Maria)
  • ”Ik heb veel inzicht gekregen hoe communicatie kan verlopen, tips en zelfinzicht.” (Sanne)
  • “Ga de cursus ook doen ik kan nu beter communiceren, veel oefenen en bij jezelf blijven.” (Erik)
  • “Neem deel aan deze training heel leerzaam.” “Gewoon doen!!!.” (Harm)
  • “De trainers creëren een veilige en leuke sfeer. “ (Mieke)
  • “Erg leerzaam en leuk.” “Het geleerde is op meerdere terreinen inzetbaar.” (Ymie)
  • “Het is leerzaam en ik ben me bewuster geworden van mijn eigen rol.” (Frits)

Beoordeling van de training:

De training zelf als geheel, de werkvormen en de inhoud kregen een 8,9 als beoordeling. De toepasbaarheid in de praktijk een 9,1 en de vraag of het voldaan heeft aan de verwachtingen scoorde een 9,4. Alleen de beoordeling voor de beide trainers en de catering scoorden met een 9,7 hoger. Kortom een prima beoordeelde training.

Programma

We starten met een inventarisatie van je leervragen en stellen daar zoveel mogelijk het programma op af. De rode draad in de training is dat je je eigen leerdoelen bepaalt en dat we je helpen bij het ontwikkelen/ bijstellen van je gewenst (eigen) gedrag en het corrigeren van je ongewenst gedrag (zelfreflectie).

We hebben veel aandacht voor basis communicatieve vaardigheden als luisteren, (luistervaardigheden en ongewenste luistergewoonten),  stellen van open vragen, door kunnen vragen en samenvatten. Tevens staan we stil bij het  aangeven van de effecten van het eigen non– en verbale gedrag. Daarnaast hebben we ook aandacht voor onderhandelen en overtuigen. Centraal  in deze training staat het oefenen van luister– en gespreksvaardigheden met als doel de relatie met  mantelzorgers te verbeteren.

Aanpak van de training communiceren met mantelzorgers

In de training worden veel praktische oefeningen gedaan waarbij praktische ervaringen en situaties centraal staan.

Voor wie?

De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie met mantelzorgers willen verbeteren.

Praktisch

10-15 deelnemers

Vorm

In-company/ open inschrijving met twee trainers.

Data

22 november en 6 december 2022.

Locatie de Poort in Groesbeek.

Kosten open inschrijving

€ 525,- p.p.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.