Voor jezelf opkomen is goed voor iedereen!

Voor jezelf opkomen valt niet altijd mee. Ondanks dat Petri en ik dagelijks met deze onderwerpen bezig zijn, geldt dat helaas ook soms nog voor ons. Immers voor jezelf opkomen is vaak ook nee zeggen tegen een ander. En dienstbaar als we zijn, is dat voor ons vaak nog best lastig! Immers we willen anderen niet teleurstellen. Echter het gevolg hiervan is dan weer dat we onszelf tekortdoen en dat is nu ook weer niet de bedoeling, toch? 

Herken je deze interne strijd tussen jou en de ander? Dan is dit blog voor jou interessant om te lezen. We leggen uit wat er bij voor jezelf opkomen, komt kijken. En we geven je ook tips hoe je beter voor jezelf kan zorgen.

Voor jezelf opkomen betekent dat je in contact met de ander duidelijk aangeeft wat jij wilt. Om vervolgens samen in contact met wederzijds respect te onderzoeken wat jullie win win situatie is. Dat heet ook wel duurzame communicatie en is voor beide partijen goed. 

Voor jezelf opkomen is goed voor iedereen. Als iedereen dat doet, hoef je niet te ‘raden’ wat voor de ander belangrijk is. Daardoor is het een stuk eenvoudiger om rekening met elkaar te houden en samen in verbinding op zoek te gaan naar de win win. 

Wat kan je met dit blog voor jezelf opkomen 

Na het lezen weet je hoe je beter voor jezelf op kan komen. Echter weten is pas een eerste stap. Maar dan heb je nog niets. Als je echt wat wilt, moet je daar daadwerkelijk gericht mee aan de slag gaan. Dan is misschien onze gratis (Door STAP gesubsidieerde) 4-daagse training Persoonlijk Leiderschap gecombineerd met onze training Zelfvertrouwen en persoonlijke effectiviteit een aanrader. Persoonlijk leiderschap is in onze ogen de basis als het gaat om voor jezelf opkomen. In onze training gaan we concreet met de inhoud van dit blog aan de slag en leren we je om beter voor jezelf op te komen met respect voor de ander.

We wensen je veel leesplezier en gunnen je dat je na het lezen van dit blog beter voor jezelf kan opkomen.

Petri & Ad

Voor jezelf opkomen is een drie-eenheid! 

Alleen wanneer je:

 • weet wat je wil,
 • zelfvertrouwen uitstraalt,
 • en communiceert vanuit verbinding met anderen,

lukt het om succesvol voor jezelf op te komen. Dit is een drie-eenheid. Dat betekent dus dat je bovenstaande punten alle drie op orde moet hebben. Immers goed communiceren zonder dat je weet wat je wilt, levert niets op. Hetzelfde geldt voor weten wat je wilt en dat niet over kunnen brengen op de ander. Dat is roepen in de woestijn en levert ook niets op. Voor jezelf opkomen levert dus alleen iets op als je én weet wat je wilt én zelfvertrouwen uitstraalt én dat in verbinding met de ander over kan brengen. Daar gaat deze bijdrage over. We geven je tips zodat het gemakkelijker wordt om gehoord en gezien te worden en zo eerder je doelen bereikt.

Voor jezelf opkomen waarom zou je dat doen?

Gewoon omdat je het waard bent! Wat ons betreft is iedereen uniek en het waard om volledig te zijn wie hij/zij is. Met als enige kanttekening dat je wel met respect om blijft gaan met je omgeving. Als je jezelf verliest doordat je je te veel aanpast aan wat anderen van je verwachten. Doe je zowel jezelf maar ook de anderen tekort. Immers je laat niet zien wie je werkelijk kan zijn.

Hoe weet je dat het tijd is om beter voor jezelf op te komen?

Als je voelt dat de balans zoek is doordat je je meer aanpast dan je eigenlijk zou willen. Veelal zijn dat onbestemde gevoelens van onbehagen. Denk aan bijvoorbeeld niet blij meer zijn in de interactie met anderen, of een gevoel dat je steeds wat tekort komt, etc. Je merkt dat dat gevoel niet meer opweegt tegen al die mooie complimenten die je krijgt als je jezelf wegcijfert voor je omgeving. Je komt er achter dat je je eigen belang te vaak ondergeschikt maakt aan dat van de andere. Hierdoor heeft de ander alle ruimte om te bereiken wat hij wil met als gevolg dat jij met minder genoegen moet nemen.

Natuurlijk is het niet fout als dit een keer voorkomt. Maar let op alles moet in evenwicht zijn. Als de ander in jullie interactie steeds meer ‘krijgt’ dan jij ontstaat er (vaak onderhuids) irritatie, wrijving en spanning. Weet dat dit niet aan de ander ligt maar te maken heeft met wat jij doet. Dat is het signaal om beter voor jezelf op te komen want dit is niet goed voor beide partijen omdat wat er besproken moet worden, niet besproken wordt.

Stap niet in de slachtofferrol!

Als je moeite hebt om voor jezelf op te komen, is het patroon vaak dat je geneigd bent om ‘de anderen’ maar de schuld te geven. Om vervolgens ‘comfortabel’ in de slachtofferrol te kruipen. “Het ligt niet aan mij, maar aan die ander.” Echter diep van binnen weet je ook dat het ook aan jezelf ligt en dat jij de enige bent die jouw gedrag kan veranderen. Wanneer je je dat realiseert, ontstaat vaak de behoefte om beter voor jezelf op te komen. Neem deze behoefte serieus en ontdek wat jij zelf kan doen om beter voor jezelf op te komen. En weet dat dat niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving een stuk beter is. 

voor-jezelf-opkomen-handstand

De basis van voor jezelf opkomen is, weten wat je zelf wil!

De vraag: “Wat wil je nu echt?’ Is voor de meesten van ons een van de lastigste om te beantwoorden. Als baby weten we dat precies en geven dat zonder gêne aan door dat vaak luidkeels duidelijk te maken. Gaandeweg hebben we door feedback van onze omgeving geleerd wat wel en wat niet, wanneer, gewenst is. Dat door de omgeving goedgekeurde gedrag hebben we ons onbewust eigen gemaakt en zien we als iets dat bij ons hoort. 

De kracht van je omgeving

Wij mensen zijn sociale dieren. Dat betekent dat ‘erbij horen’ voor iedereen belangrijk is. Je gaat mee met de flow en doet (vaak ongemerkt) dingen om anderen te plezieren omdat je automatisch gewend bent om je af te stemmen op de ander. Bij de groep horen, geeft een comfortabel gevoel. De vraag wat je zelf graag zou willen, stel je je daarom niet of nauwelijks. Als iemand je dan vraagt wat zou jij willen, kom je daar niet of nauwelijks bij. Op zich is daar niets mis mee.

Voortschrijdend inzicht: De balans

Wanneer je jezelf verder ontwikkelt zal je merken dat er steeds meer momenten komen dat de energie die je krijgt van het ‘erbij horen’, niet meer opweegt tegen wat je daar als individu voor moet laten. Je staat dan op een kruispunt in je leven en hebt twee opties. Ofwel gewoon doorgaan en accepteren dat het is zoals het is. Ofwel om naar dat gevoel te luisteren en even stil te staan. Om vervolgens te onderzoeken wat je eventueel anders zou kunnen doen zodat je meer in balans bent. 

“Wat wil je nu precies zelf en wat doe je omdat anderen dat van je verwachten?”

Daarom is het goed om jezelf regelmatig bovenstaande vraag te stellen en te bedenken of wat je geleerd hebt nu voor jou nog steeds helpend is. Welk gedrag past nu werkelijk bij de persoon die je nú op dit moment wilt zijn en welk gedrag heb je aangeleerd en is nu niet meer passend? Maak de balans op en kies voor wat je nu blij maakt en neem afscheid van het andere.

Hoe achterhaal je wat voor jou belangrijk is?

Het alle eerste dat je moet doen is uit de hectiek van alledag stappen. Om vervolgens in alle rust in contact te komen met wat voor jou in je huidige leven werkelijk belangrijk is. Vraag de gratis onderstaande oefeningen aan. Ontdek je waarden en overtuigingen en ontdek wat voor jou nu helpend of belemmerend is. Sta ook stil bij wat je talenten zijn. Waar ben je moeiteloos briljant in en vooral waar word je blij van. Daar zit je energie. Bedenk ook wat je eventueel anders zou kunnen doen om beter voor jezelf op te komen zodat er meer in balans is in je leven. 

Dat klinkt allemaal best zwaar en moeilijk. Echter de ervaring leert dat het best leuk is om daarmee bezig te zijn. Dus voel je uitgedaagd en vraag de gratis oefeningen hieronder aan en ga er zelf mee aan de slag. Echter heb je meer behoefte om dit met anderen te doen dan denk aan de in het begin van dit blog genoemde 4-daagse training persoonlijk leiderschap en zelfvertrouwen waar je met gelijkgestemden in een prettige omgeving gezamenlijk aan de slag gaat. Deze training is geheel gratis te volgen door je STAPbudget in te zetten. Kortom je hoeft het niet helemaal alleen uit te vogelen.

Wil jij leren beter voor jezelf opkomen?

Ontvang 3 waardevolle oefeningen geheel GRATIS door op onderstaande button te klikken.

Neem je positie in. Straal zelfvertrouwen uit!

Voor jezelf opkomen gaat zowel over respect voor je eigen mening als deze laten horen. Je straalt zelfvertrouwen uit wanneer je er echt van overtuigd bent dat jouw mening en denkbeelden ertoe doen. Dat betekent dat je zo nodig ook de confrontatie aangaat en je ruimte claimt. Omdat je ervan overtuigd bent dat de anderen het waard zijn om te weten hoe jij erover denkt. Zodat je gezamenlijk kan achterhalen wat het beste is om te doen.

Wanneer je wat minder zelfvertrouwen hebt, klinkt dit heel groots en bombastisch. Echter bedenk daarbij dat het fijn is om met iemand te communiceren die duidelijk is en weet wat hij wil. Immers met zelfvertrouwen doe je niet alleen jezelf maar ook de ander plezier. De kunst is wel om dat respectvol te doen naar je omgeving.

Communiceren vanuit verbinding. Hoe doe je dat?

Verbinding is het sleutelwoord als het gaat om communicatie. En wat ons betreft is dat zowel communicatie met de ander, als communicatie met jezelf. Hoe meer je in verbinding bent met jezelf, hoe beter je communicatie door de ander gelezen kan worden en hoe eerder de ander bereid is om zich te ‘openen’ voor je. 

Wat is dat nu verbinding met jezelf? 

Hiervoor verwijzen we naar ons blog over verbinding waar Petri het een en ander uitlegt. Ons uitgangspunt is steeds dat mensen communiceren op 3 niveaus. Te weten hoofd (denken), hart (voelen) en buik (weten). Hoe congruenter de boodschap, oftewel hoe meer deze op een lijn zitten, hoe meer verbinding er is bij de spreker en hoe krachtiger zijn communicatie is.

Andersom geldt helaas hetzelfde. Als je iets zegt waar je zelf niet echt in gelooft en bang bent dat de ander daarachter komt. Dan kunnen de woorden misschien wel kloppen maar zal de ander vaak meteen merken dat het er iets niet klopt en juist dat voor waar aannemen. Gesprekspartners voelen elkaar als het ware aan. Gezien het feit dat woorden volgens onderzoek van Mehrabian slechts 7% bepalend zijn voor geslaagde communicatie is dat niet echt verwonderlijk. 

Dit klinkt misschien een beetje zweverig maar dat is het zeker niet. Immers communicatie is veel meer dan woorden alleen. Lees ook ons blog over miscommunicatie maar eens. 

Heb jezelf en de ander een beetje lief!

Bij communiceren vanuit verbinding gaat het allereerst om respect. Dat is zowel respect voor je omgeving maar vooral ook respect voor jezelf en wat jij zelf graag zou willen. 

Wanneer je voor jezelf opkomt, neem je je positie in en communiceer je op een liefdevolle wijze vanuit zelfvertrouwen wat voor jou belangrijk is. Je bent zowel liefdevol naar je jezelf als liefdevol naar je omgeving. Als je zo communiceert, ‘straal’ je als het ware uit wat voor jou belangrijk is. Alles zit op een lijn. Je gedrag is congruent. Dat betekent dat wat je zegt, hoe je het zegt, en wat je uitstraalt, klopt. Hoe meer dat het geval is hoe aangenamer het is voor anderen om met je te communiceren en hoe eerder anderen geneigd zijn om je serieus te nemen en rekening met je te houden.

Het mooie hiervan is dat je zo automatisch ook de ander uitdaagt om zo te communiceren. Op deze wijze ontstaat verbinding en is er sprake van duurzame communicatie. Hierbij doen beide partijen hun uiterste best om, in verbinding met zichzelf, zo helder mogelijk aan te geven wat ze echt willen. Daarnaast doen ze hun uiterste best om te achterhalen wat de ander nu graag zou willen. Kortom beide partijen zijn actief op zoek naar de beste optie voor hen beiden. En dit alles op een zodanige wijze dat er alvast een goede voedingsbodem wordt gelegd voor de volgende ontmoeting.

opkomen-voor-jezelf-jongen-gitaar-bos

Voor jezelf opkomen kan je leren!

Een mooi vooruitzicht niet? Dus ga aan de slag, stapje voor stapje. En weet dat hoe beter je voor jezelf opkomt hoe minder vaak je ‘doorslaat’ wanneer je boos bent en hoe vaker je meteen aan de bel trekt in plaats van af te wachten en hoe meer zelfvertrouwen je voelt in situaties waarin je je eerder geïntimideerd voelde en hoe eenvoudiger je een compromis kan sluiten.  

Tips om beter voor jezelf op te komen!

Hieronder wat praktische tips hoe je stap voor stap kan leren om beter voor jezelf op te komen. Ga ermee aan de slag. En mocht je behoefte hebben aan ondersteuning weet dan dat je van harte welkom bent. We ondersteunen je graag.

Stap 1: Zet je oude niet helpende ‘boodschappen’ om!

Als kind krijg je goed bedoelde ‘boodschappen’ mee van je ouders. Denk bij een ‘boodschap’ aan bijvoorbeeld pas op voor onbekenden of doe altijd je uiterste best, of geef nooit op, etc. Deze zijn bedoeld om je te ondersteunen om een goed mens te worden en te slagen in het leven. Vooral de boodschappen die je vanuit thuis, als kind, mee krijgt zijn erg krachtig en van grote invloed op je latere leven. Echter hoe goed bedoeld ze zijn, toch zijn deze boodschappen vaak tijd en situatie gebonden en daarom na verloop van tijd niet altijd meer goed voor ons. Veel daarvan beperken ons in onze expressiviteit en individualiteit. Het gevolg is dat zij ons gedrag rigide vastleggen. Het is nu eenmaal zo. Daardoor kunnen ze een erg destructief effect hebben. Want dit komt omdat deze boodschappen feitelijk niet van onszelf zijn maar van onze ‘opvoeders’.

Een paar voorbeelden van deze boodschappen zijn;    

 • Je moet altijd lief zijn,
 • Je mag nooit egoïstisch zijn,
 • Ga alleen mee met mensen die je kent,
 • Je mag nooit je gevoelens tonen,
 • Maak nooit ruzie,
 • Je moet altijd toegeven,
 • Spreek een volwassene nooit tegen.

Door de woorden ‘moet’, ‘nooit’ en ‘altijd’ voel je je als kind gevaar omdat het volgende deel van de boodschap is ‘want anders …. ‘. “Want anders” impliceert dat er iets ergs, een straf, in het verschiet ligt. En daar wil je als kind wel voor oppassen. Zo werd je min of meer gedwongen om je aan deze boodschappen te houden en deze daardoor voor waar aan te nemen. Discussie over het waarom werd namelijk vaak niet gevoerd.

Oefening: Welke boodschappen heb jij mee gekregen?

We schrijven dit blog om mensen in beweging te krijgen. Vandaar dat we ook concrete oefeningen aanbieden. Dus ga de uitdaging eens aan en pak pen en papier en doe de volgende oefening.

 1. Sta eens stil bij de ‘boodschappen’ die je in je jeugd heb meegekregen? Begin de zin met: “Je moet altijd…” of “Je mag nooit…”.
 2. Bekijk eens welke van deze boodschappen nog voor je gelden en welke niet?
 3. Neem de boodschappen mee naar de volgende oefening.

Oefening: Omzetten van oude boodschappen.

Wat als je deze bovenstaande boodschappen omzet in positieve richtlijnen? Probeer er eens een positieve draai aan te geven. Bedenk hoe het tot stand is gekomen en probeer het ook positief te formuleren. Ga dus op zoek naar het achterliggende verhaal.

Wanneer je hiermee aan de slag gaat zal je merken dat de boodschappen opeens nuance krijgen en hierdoor minder stellig. Als dat zo is kan je er vervolgens op een andere wijze mee omgaan en zijn ze eerder helpend dan beperkend.

Stap 2 : Opkomen voor jezelf met de taal van je lichaam

Zoals al eerder gezegd is communicatie meer dan woorden alleen. Dus met alleen zeggen waar het op staat ben je er nog niet. Je moet ook uitstralen dat je het daadwerkelijk meent. Immers communiceren doe je met je hele lijf. Wil je daar mee over weten lees dan ook ons blog over verbale en non verbale communicatie. Onderzoek hoe jij je lichaam in kunt zetten om beter voor jezelf op te komen. Lees het blog maar eens door. Let er op hoe jij je lichaam gebruikt en ontdek wat je kunt doen om krachtiger over te komen.

Stap 3: Voor jezelf opkomen als mentaliteit

We hebben dit blog geschreven om te laten zien hoe je beter voor jezelf op kan komen. In het begin is het nog zoeken naar de manier hoe jij dat kan doen maar je zal merken dat het je steeds makkelijker afgaat naarmate je het meer doet. Het kan ook situatie afhankelijk zijn dat je bijvoorbeeld merkt dat het je in de privé sfeer makkelijker afgaat dan bijvoorbeeld op je werk. Je zal namelijk merken dat je meer ontspannen situaties tegemoet treedt en dat je steeds minder vatbaar bent voor kritiek. Je zult merken dat je vervolgens een steeds beter evenwicht vindt tussen jouw behoeftes en die van de ander.

Voor je omgeving zou het zeker in het begin weleens lastig kunnen zijn om jou te zien veranderen. Misschien zien ze je wel liever zoals je was omdat dat hen beter uitkwam. Houd er rekening mee dat je omgeving tegen kan spartelen. Maar realiseer je dat het ook voor hen een nieuwe situatie is en geef ze de kans om er aan te wennen. Echter weet dat zij er op termijn ook beter van worden en laat je door het tegengas er niet van weerhouden om beter voor jezelf op te komen. Ik wens je veel succes!

Samenvatting, conclusies en tips

Voor jezelf opkomen kan je leren. Het belangrijkste daarbij is dat je jezelf en anderen serieus neemt door te achterhalen wat werkelijk belangrijk voor je is en daarna te handelen. Dus neem jezelf serieus en ga ermee aan de slag want niets is zo jammer als dat je later zegt: “Had ik toen maar ………. “. Weet ook dat door alleen te weten wat er gebeurt je er nog niet bent. Je moet altijd zelf aan de slag. Gebruik de tips en begin met opkomen voor jezelf. Eerst in eenvoudige situaties en breidt dat langzamerhand uit. Ontdek je eigen gouden regels en geloof er in en laat je met respect voor jezelf en anderen horen. Wat ook jij bent het waard om gehoord en gezien te worden.

En weet dat we je hierbij graag ondersteunen. Dus heb je een vraag neem dan contact met ons op. Of maak een afspraak voor een oriënterend gesprek om te kijken of we iets voor je kunnen betekenen.

Kortom kom op voor jezelf, het verrijkt je leven en geeft je een goed gevoel.

Bronnen:

Uitgangspunt van dit blog is allereerst onze ervaring, kennis en kunde opgedaan in de diverse opleidingen die we gedaan hebben en wat we geleerd hebben bij het begeleiden van anderen.

Opkomen voor jezelf” Assertiviteit – zelfvertrouwen – vrijheid Anne Dickson

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.