Verbinding de sleutel voor communicatie

Het  plaatje illustreert hoe wij verbinding en contact tussen mensen zien. Wat ons betreft is er alleen écht contact tussen mensen wanneer ze op alle drie niveaus met elkaar communiceren. Sterker nog een boodschap komt alleen goed over als al die niveau met elkaar op een lijn zitten. Dan klopt alles en is het congruent. Met name in teams waar collega’s erg van elkaar afhankelijk zijn, is dat essentieel. Maar ook als er veel contact is met “klanten” denk aan de zorg, het onderwijs naar ook de horeca is het belangrijk dat het contact klopt. Geen verbinding geeft ruis op de lijn en vaak gedoe.

De drie niveaus van verbinding

Hoofd      Denken                Woorden

Hart          Voelen                    Verwantschap

Buik           Weten/intuïtie      Samen/verbinding

Wanneer er niet op alle niveaus afstemming is, worden veel van de intenties “ verkeerd gelezen”. Mensen voelen zich niet gezien en gehoord door elkaar. Vooral als het om complexere zaken gaat waar het om gevoel of begrip gaat. Meestal is er dan vooral alleen maar op hoofdniveau contact. Dat voelt iemand en onbewust reageert die daar op. Omdat hij zich op de andere twee niveaus dan niet gezien en gehoord voelt. Het gevolg is dan dat  “de woorden” ook niet meer binnen komen.

miscommunicatie de 7, 38, 55% regelvan Mehrabian

Wetende dat slechts 7% van de communicatie bestaat uit woorden, 38% uit de intonatie en 55% uit wat de ander met zijn lijf uitstraalt is dat logisch. Zie voor meer informatie ook ons blog over miscommunicatie. Dus het alleen richten op de woorden die een ander zegt is een gemiste kans.

Verbinding is de smeerolie in contact

In onze communicatietrainingen en bij onze coaching zien we dat het vaak fout gaat omdat er geen echte verbinding is tussen mensen. Dan gaat het vaak om de relatie met collega’s of een leidinggevende. Op de een of andere wijze komt niet binnen wat de ander bedoelt. Vervolgens interpreteert de ander dat vanuit zijn eigen referentiekader en dan gaat het vaak mis. Nu is het niet zo dat iedereen in een organisatie per se met elkaar verbonden moet zijn om lekker te kunnen samenwerken. Maar als er op de een of andere wijze een band is op meerdere niveaus helpt dat wel. Vooral als je in de werk veel met anderen te maken hebt. Wanneer het plaatje congruent is en er op verschillende niveaus contact is lijkt de communicatie vanzelf te gaan. Wanneer dat niet het geval is, gebeurt er niet veel.

Trainingen met aandacht voor alle drie de niveaus

Als HEEL opleidingen richten we ons in onze communicatietrainingen maar ook bij de trainingen over persoonlijke ontwikkeling op al deze niveaus. Daarmee krijgen we, zoals bij de evaluatie van een teamtraining werd gezegd, “zaken boven water en bespreekbaar die anders onderhuids waren gebleven en een optimale samenwerking in de weg kunnen staan.”  Of krijgen te horen: “We hebben al vaker van dit soort communicatietrainingen mee gemaakt. Maar ik heb nu voor het eerst het idee dat mensen wat meer vrij uit spraken en aangeven waar het werkelijk om ging. Een compliment dus aan jullie van HEEL.’

Zo werken we en daar zijn we trots op!

Wil je in woord en beeld horen en zien hoe wij verbinding zien in communicatie kijk dan hieronder.

Verbinding volgens HEEL

Reviews

Goede uitleg

Rated 5 out of 5
21 januari 2021

Ik ben het er helemaal mee eens dat veel miscommunicatie ontstaat omdat er geen echt contact is.

Inge

I.D.B.

Geen titel

Rated 5 out of 5
13 januari 2020

A.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.