Coaches: Houd de zaag scherp!

Heb je al enige achtergrond in coachen of het begeleiden van mensen en ben je op zoek naar een opfrissing met verdieping? Dan is onze praktische training ‘Houd de zaag scherp’ wat voor jou. Daag jezelf uit en onderzoek wat je nog te leren hebt als coach.

Coach je of begeleid je zelf mensen, heb je een achtergrond in coachen en zoek je een opfriscursus met verdieping? Dan is deze praktische maatwerktraining wat voor jou. Wil je er meer over weten en kijken of het iets voor jou is? Lees dan verder.

Waarom onze training ‘Coaches: Houd de zaag scherp’?

Deze praktische training is in zekere zin een soort apk-keuring voor mensen die andere mensen begeleiden. Kortom een check naar: Weet je nog steeds wat je moet weten? En doe je nog steeds wat je moet doen? In zekere zin frissen we de boel op en lopen kort het coachtraject met de daarbij verschillende basisvaardigheden nog eens een keer na. Daarbij behandelen we nieuwe thema’s en zoeken de verdieping op. Hierbij kijken we zowel naar de theoretische achtergrond als naar het praktisch toepassen van de coachvaardigheden. Zo hou je in onze ogen jouw zaag scherp.

Wat levert deze training je op?

De training verdiept je kennis en kunde op het gebied van coaching en begeleiding. Jouw vragen en die van je mede-cursisten op dat gebied staan steeds centraal in ons programma. Je krijgt meer achtergrond en oefent met situaties die je lastig vindt. Zo ontwikkel je handvatten om het anders te doen. Na deze training heb je meer bagage voor het begeleiden van anderen. Hierdoor sta je steviger als coach/begeleider. Je weet waar je sterke punten liggen en wat je eventueel nog te ontwikkelen hebt. Daarnaast weet je ook wat je concreet kan doen om gericht met die ontwikkeling aan de slag te gaan.

Werkwijze en uitgangspunten

In deze 3-daagse staat de alledaagse praktijk van het coachen en begeleiden van mensen centraal. We combineren korte blokken theorie met praktische oefeningen waar je al coachend aan de slag gaat. Daarbij nemen we steeds concrete situaties als uitgangspunt. Iedere deelnemer brengt zijn eigen praktijkvoorbeelden in en wordt gezien en uitgedaagd om te werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling als coach en/of begeleider. Hiermee krijg je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen en bouw je verder aan je persoonlijke kracht als coach. We werken o.a. met de methodieken van NLP, TA en systeemwerk in de vorm van oefeningen, verhalen, visualisaties en praktische opdrachten.

Een training op maat. Kan dat?

Jazeker. In de praktijk passen we, zonder dat onze cursisten dat merken, ons programma bijna ter plekke aan op basis van wat we zien en horen. Blijkbaar voelen we als trainers goed aan wat de behoefte van onze cursisten op dat moment is. Dat maatwerk zetten we met onze training ‘Houd de zaag scherp ‘ ook neer. We kijken steeds hoe jij met jouw mogelijkheden zo optimaal mogelijk invulling kan geven aan jouw rol als coach/begeleider.

Uitgangspunt is de eigen inbreng onze cursisten (hun dagelijkse praktijk).

Reële situaties uit de praktijk zijn steeds het uitgangspunt. Hiermee gaan we aan de slag. Doel is dat alle cursisten gericht werken aan hun eigen professionaliteit als coach/begeleider.

Onderwerpen waar we aandacht aan zouden kunnen besteden in deze training zijn bijvoorbeeld:

 • Contact en contract (Afstand en nabijheid als coach)
 • De juiste vraag, op het juiste moment
 • (Zelf)reflectie
 • Gebruik van intuïtie
 • Omgaan met weerstand
 • Ethische dilemma’s
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Drama- en winnaarsdriehoek
 • Zingeving
 • Systemisch coachen
 • Lichaamswerk bij coachen
Actief luisterende dame

Voor wie is de training ‘Houd de zaag scherp’ bedoeld?

Deze training is bedoeld voor mensen die al enige ervaring en achtergrond hebben met coachen en/of begeleiden en die een verdiepingsslag willen maken. De verdiepingsslag is zowel op theoretisch niveau als op praktisch niveau. Dus als je je kennis en vaardigheden op dat gebied wilt verbeteren dan ben je van harte welkom. Uitgangspunt is steeds hoe kun jij met jouw mogelijkheden in jouw situatie, er voor zorgen dat de ander leert wat hij wil leren.

Aanpak van de training: ” Houd de zaag scherp “

Deze actieve training wordt door twee ervaren coaches gegeven in een kleine groep. Hierdoor is er voldoende aandacht voor de individuele cursisten. Wij geloven in ervaringsgericht leren en dat betekent dat we naast de korte uitleg van de theoretische principes vooral heel veel oefenen. Dit doen we zoveel mogelijk met reële situaties. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Een onderdeel van deze training is ook een supervisie-gesprek met één van de trainers.

Het eerste dagdeel lopen we, aan de hand van praktische oefeningen, de basisstappen van elk coachtraject door en brengen zo nodig wat verdieping aan. Daarnaast inventariseren we de vragen en leerdoelen van de cursisten. Deze vragen en leerdoelen zijn de basis voor het programma van de volgende bijeenkomsten. Uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk maatwerk bieden zodat jij, je eigen, bij jouw passende gesprekstechnieken en coachingsvaardigheden verder ontwikkelt en weet hoe je die gericht in kunt zetten.

Deze training wordt verzorgd door Petri Elemans en Ad van Heijst, twee ervaren coaches met ruime trainingservaring.

Meer informatie over deze training.

Wij zijn zelf zeer enthousiast over deze verdiepende training. Toch kunnen we ons voorstellen dat je in deze beschrijving niet alle informatie vindt die voor jou van belang is. Dus heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend wil sparren ben je van harte welkom.

Coachen en begeleiden van mensen is een ambacht! Houd je zaag scherp!

Als ervaren coaches weten we inmiddels zelf ook hoe verleidelijk het is om telkens weer voor vaste bewezen werkwijzen te kiezen. Om zelf scherp te blijven, dagen we daarom onszelf en elkaar regelmatig uit om kennis te nemen van nieuwe methodieken en coachtechnieken. Om deze vervolgens ook toe te passen. Door dit te doen, blijven we scherp en het maakt ons tot veelzijdige en actieve coaches.

Stephen Covey zegt het in zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap zo mooi. “Houd de zaag scherp”. Dus zorg er voor dat je uitgedaagd blijft en investeer in jezelf en in je ambacht. Zorg ervoor dat je alert blijft en kijk regelmatig hoe scherp je eigen zaag is. Ben je nog ‘up to date’ en reflecteer je nog voldoende op je eigen werkwijze? Dat zijn de vragen die je regelmatig voor jezelf moet beantwoorden.

Wat doen wij zelf om onze zaag zelf scherp te houden?

Als HEELopleidingen investeren we in opleiding, intervisie en supervisie. Daarnaast volgen we trainingen en workshops, lezen vakliteratuur en schrijven we artikelen. Met name dat laatste daagt ons regelmatig uit om uit onze comfortzone te komen en nieuwe dingen te ontdekken. Wat ons ook scherp houdt, is dat we tijdens en na elk coachtraject in gesprek gaan met onze klanten. Hierbij vragen we hen om zowel complimenten als tips. Hierdoor weten we wat goed gaat en wat we nog kunnen verbeteren. Dit bespreken we weer bij onze intervisie en supervisie.

Voor wie?

Deze training is bestemd voor iedereen die zichzelf verder wil verdiepen in het ambacht van coachen en door middel van opbouwende feedback en verdiepende oefeningen zijn coachvaardigheden aan wil scherpen. Het is een mooie aanvulling op de leergang coachen van collega’s. Echter ook met een andere achtergrond kun je instromen. Vooraf hebben we een korte intake om te kijken of de training aansluit bij je verwachtingen.

Duur

3 trainingsdagen.

Vorm

Open inschrijving, kleine groep maximaal 14 cursisten.

Locatie

Conferentieoord De Poort Groesbeek

Data

 • 7 november, 21 november en 12 december 2024

Kosten

Open inschrijving € 895,- p.p.

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Mooi vervolg

Rated 5,0 out of 5
29 maart 2023

Mooi om de thema’s uit de leergang verder uit te diepen. Ik heb weer veel geleerd.

Dankjewel voor de fijne dagen.

P.G.

Mooi vervolg op de leergang

Rated 5,0 out of 5
29 augustus 2022

Ik heb enige tijd geleden de leergang gevolgd en had behoefte aan een opfrissing en verdieping. Petri en Ad sloten naadloos aan waar ik en mijn medecursisten behoeften aan hadden. Wat een maatwerk en wat heb ik weer veel geleerd. Petje af voor de cursusleiders. Ze weten elke keer precies bloot te leggen waar het om gaat.

P.V.

Houd de zaag scherp

Rated 5,0 out of 5
12 juni 2020

Ik ben zeer enthousiast over de leergang coachen van collega’s. Ik zie erg uit naar het vervolg houd de zaag scherp. Vakinhoudelijk zijn Ad en Petri top, heb er alle vertrouwen in dat het weer een leerzaam traject wordt.

S.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.

error: Geen toestemming...