Communicatieve vaardigheden “In contact met ouders”

Ouders willen steeds meer invloed uitoefenen op wat er met hun kind gebeurt op school. Dat betekent dat ze afspraken willen maken over hoe de school met hun kind om moet gaan. Als er iets is, wachten ouders veelal niet meer tot het oudergesprek maar trekken direct aan de digitale “bel”.   Hierdoor zijn er over het algemeen meer contacten en wordt vaak van de leerkracht/mentor gevraagd om snel even te reageren. Regelmatig contact met ouders is hierdoor een steeds belangrijker onderdeel van het werk van een mentor/leerkracht. Dit contact, omdat het via diverse kanalen gaat en vaak heet van de naald is, vraagt veel verschillende communicatieve vaardigheden. Om praktische handvatten te geven hebben we deze training ontwikkeld.

Wat zijn communicatieve vaardigheden?

Je communicatieve vaardigheden zeggen wat over hoe je in staat bent om een ander iets duidelijk te maken. Onze training gaat zowel over verbale- als nonverbale communicatieve vaardigheden. Denk hierbij aan o.a. over contact maken, het gebruik van de juiste woorden, de intonatie en zeker ook over wat je verder uitstraalt op het moment dat je met een ander in contact bent. Daar besteden we aandacht aan.

Wat levert de training in contact met ouders je op?

De training geeft je inspiratie en praktische handvatten voor het versterken van je communicatie met ouders. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen in het  contact met de ouders en ontwikkel je meer inlevingsvermogen en een open houding. Je schaaft je luister- en gespreksvaardigheden bij waardoor je in staat bent om de ouders een welkom gevoel te geven. Tegelijkertijd stel je grenzen en maakt duidelijk wat iedereen van elkaar te verwachten heeft. Uitgangspunt hierbij is dat je je persoonlijke kwaliteiten in relatie met oudercontacten ontdekt en ontwikkelt.

Wat zeggen deelnemers over de geleerde communicatieve vaardigheden en de training?

  • “Goede praktische voorbeelden. De balans tussen theorie en praktijk is prima.” (Mien)
  • ” Deze training helpt bij bewustwording in contact met anderen. Hierdoor kan ik beter inspelen op wat de ander nodig heeft.” (Hamid)
  • “Ik heb veel inzicht gekregen hoe communicatie verloopt. Met praktische tips. Ik denk dat ik nu met meer vertrouwen een moeilijk gesprek aan ga. (Layla)
  • “Ga de cursus ook doen! Ik kan nu beter communiceren en kan het gesprek een heel eind sturen. (Bo)

Vrijblijvend persoonlijk advies over de training

Heb je na aanleiding van deze informatie nog vragen of twijfel je of deze training iets voor jou is, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen via de mail of telefoon. Ook als je een keer vrijblijvend  wil sparren over je opleidingsvraag ben je van harte welkom.

Programma van de training communicatieve vaardigheden in contact met ouders

We hebben veel aandacht voor basis communicatieve vaardigheden als luisteren, (luistervaardigheden en ongewenste luistergewoonten),  stellen van open vragen, door kunnen vragen en samenvatten. Tevens staan we stil bij het  aangeven van de effecten van uw eigen non– en verbale gedrag. Daarnaast hebben we ook aandacht voor onderhandelen en overtuigen.
Centraal  in deze training staat het oefenen van luister– en gespreksvaardigheden met als doel de relatie met  ouders te verbeteren dan wel bij te stellen. De rode draad in de training zijn de individuele leerdoelen van de cursisten. Waar lopen ze tegen aan en hoe zouden ze het anders kunnen doen. We geven hen tips en handvatten om kritisch naar hun eigen gedrag te kijken om zich zo zelf te kunnen verbeteren.

Aanpak

Het is een praktische training waarbij de ervaringen en situaties van de deelnemers centraal staan. Na de eerste dag krijgen de deelnemers een praktische opdracht mee. Hiermee stimuleren we dat ze het geleerde direct in de praktijk gebruiken.

Voor wie?

De training is bedoeld voor leerkrachten en mentoren die hun communicatie met ouders willen verbeteren.

Praktisch

Aantal deelnemers

10 tot 15

Duur

2 dagen

Vorm

in-company

Kosten op aanvraag

Je gegevens worden niet opgeslagen.

Aanmeldformulier

Ik meld me aan voor de training:

Je gegevens worden niet op deze website opgeslagen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews. Laat s.v.p. een review achter.

Laat een review achter

Je mag alleen een sterren-beoordeling achterlaten, maar we vinden het fijn als je jouw beoordeling nader toelicht.